Το δεύτερο κομμάτι του «παζλ» της παραχώρησης χώρων στάθμευσης από την Αττικό Μετρό σε ιδιώτες δίπλα στους σταθμούς έρχεται να προστεθεί σε αυτόν στο Χαλάνδρι. Τέσσερις και πλέον μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας με αντίτιμο του πάρκινγκ της Δουκίσσης Πλακεντίας, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες διαμόρφωσης αντίστοιχης έκτασης στη διπλανή, μάλιστα, στάση. Σε δύο διαδοχικές αυτοψίες που έκανε η ΑΜΑΡΥΣΙΑ επί της οδού Γαρυττού, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, το έργο στον μέχρι πρότινος ακάλυπτο, χώρο (σχεδόν χωράφι) όλο και εξελισσόταν. Εκτιμήσεις ανθρώπων που εμπλέκονται στις εργασίες, μιλούν για πιθανή λειτουργία του πάρκινγκ αμέσως μετά το φετινό καλοκαίρι.
Πάντως, κάτοικοι της γειτονιάς διαμαρτύρονται, συν τοις άλλοις, για τη διακοπή της άμεσης πρόσβασης ακόμα και με τα πόδια από την οδό Γαρυττού προς τον σταθμό Χαλανδρίου, στη διασταύρωση με την οδό Καλαμάτας). «Προς νέο πεζόδρομο δεξιά», δείχνει η σχετική πινακίδα του εργολάβου, παραπέμποντας σε άλλο σημείο, κάμποσα μέτρα παραπέρα.
Tο κόστος
Σύμφωνα με τον διαγωνισμό της Αττικό Μετρό ΑΕ για την εξαετή εκμίσθωση του υπαίθριου χώρου στον σταθμό Χαλάνδρι, ο οποίος είχε ολοκληρωθεί πριν από 1,5 χρόνο, προβλέπεται έκταση στάθμευσης 200 περίπου θέσεων. Το λεγόμενο «park & ride» θα καλύπτει εμβαδόν 4.450 τετραγωνικών μέτρων ιδιοκτησίας της ανώνυμης εταιρείας των συγκοινωνιών, με πρόσοψη στην οδό Γαρυττού και επαφή με τη νότια είσοδο του σταθμού.
Ο πλειοδότης του διαγωνισμού, πέρα από τη διαχείριση του χώρου στάθμευσης έπρεπε να τον διαμορφώσει κατάλληλα από μηδενική βάση. Επίσης, στο συμφωνητικό προβλέπονται ανώτερες τιμές για τους χρήστες του Μετρό. Για τις πρώτες 4 ώρες το αντίτιμο δεν θα υπερβαίνει τα 2 ευρώ και η 8ωρη τα 6 €. Η ενδιάμεση διάρκεια θα χρεώνεται με 0,50 ευρώ την ώρα επιπλέον της αρχικής χρέωσης. Σημειώνεται ότι στο Χαλάνδρι λειτουργεί ήδη ένας ακόμα χώρος στάθμευσης χωρητικότητας 280 Ι.Χ.
Η στάση των Δήμων
Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του πάρκινγκ με αντίτιμο στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας, είχαν ήδη τοποθετηθεί οι δύο Δήμοι της περιοχής, Χαλάνδρι και Αγία Παρασκευή. Όπως υποστηρίζουν οι δημοτικές Αρχές, «η ευθύνη της επιλογής ανήκει στην Αττικό Μετρό, καθώς οι εκτάσεις αποτελούν ιδιοκτησία της». Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, σε σχόλιό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπενθύμισε τις κινήσεις που έχουν γίνει όλο το τελευταίο Διάστημα από Διοίκηση, Δημοτικό Συμβούλιο, κατοίκους και συλλογικότητες ενάντια στην εμπορική χρήση των χώρων. «Έχουμε μιλήσει και διαμαρτυρηθεί κατ’ επανάληψη στην Αττικό Μετρό διότι στο τέλος των εργασιών στους χώρους ιδιοκτησίας της, θα προκύψει στάθμευση με αντίτιμο». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος είχε ξεκαθαρίσει ότι «η παραχώρηση του πάρκινγκ σε ιδιώτες ασφαλώς δεν είναι μία ευχάριστη εξέλιξη», διευκρινίζοντας πως καμία σχέση δεν έχει ο Δήμος με τη διαχείρισή του.
«Είναι αυτονόητο ότι θεωρούμε απαράδεκτη την κατάργηση του καθεστώτος της δωρεάν στάθμευσης, σε μία εποχή που η κρίση θίγει την πλειονότητα των πολιτών», είχε τονίσει για το θέμα. Μάλιστα, μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ πριν από λίγους μήνες για το ζήτημα, ο ίδιος υπενθύμισε τη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον Δήμο και την Αττικό Μετρό: «Μας χρωστά περίπου 5 εκατ. ευρώ για δημοτικά τέλη και φόρους από τετραγωνικά μέτρα που η εταιρεία είχε ξεχάσει να δηλώσει. Το ζήτημα εκκρεμεί με ευθύνη της, καθώς αρνήθηκε να μπει σε διαδικασία συμβιβασμού και πλέον θα αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας». Μάλιστα, τον Απρίλιο η ΣΤΑΣΥ, ως διαχειρίστρια εταιρία, κατέθεσε στα δημοτικά ταμεία 313.666 ευρώ για τέλη που δεν βεβαίωναν προηγούμενες Διοικήσεις.
Το σκεπτικό της Αττικό Μετρό
Με αποκλειστικές του δηλώσεις στην «Α» τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Θόδωρος Παπαδόπουλος διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., είχε επισημάνει πως «η εταιρεία δημοπρατεί τις εκτάσεις πάρκινγκ, καθώς υποχρεούται να αξιοποιήσει την ιδιοκτησία της εταιρείας, δεδομένου ότι υπάρχουν δάνεια που πρέπει να καλυφθούν», ενώ είχε υποστηρίξει πως «δεν πρόκειται για μία κίνηση ιδιωτικοποίησης». Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμολόγηση του παρκαρίσματος θα απέτρεπε τη χρήση αυτοκινήτου. «Χρησιμοποιεί τον χώρο στάθμευσης όποιος έχει τη δυνατότητα. Οι υπόλοιποι δεν μπαίνουν στη διαδικασία αναζήτησης εναλλακτικής για το όχημα τους στις γύρω γειτονιές», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, δήλωνε ανοικτός σε συζήτηση με τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών για τα αιτήματά τους. Όπως είπε, «αν μας ζητήσουν ειδική τιμολογιακή πολιτική, είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε». Ο Θ. Παπαδόπουλος υπογράμμιζε δε πως «υπάρχει ήδη σύνδεση του σταθμού με λεωφορειακές γραμμές. Οι επιβάτες μπορούν με ένα ενιαίο εισιτήριο να χρησιμοποιήσουν και τα δύο μέσα. Αν χρειαστεί περαιτέρω βελτίωση των γραμμών, υπάρχουν ευήκοα ώτα και στον ΟΑΣΑ».
Ασφυξία γύρω από το μετρό Πλακεντίας
Η περιοχή Κοντόπευκου – Παραδείσου της Αγίας Παρασκευής έχει το «προνόμιο» να συνορεύει με δύο σταθμούς μετρό που απέχουν μεταξύ τους μόλις 1 χιλιόμετρο. Το δείγμα γραφής για την επιβάρυνση της γειτονιάς από την εφαρμογή της εμπορικής χρήσης του, μέχρι πρότινος δωρεάν, χώρου στάθμευσης έξω από τη στάση της Δουκίσσης Πλακεντίας ήδη από την 1η Μαρτίου, μόνο ενθαρρυντικό δεν μοιάζει για το τι μέλει γενέσθαι με την αντίστοιχη περίπτωση του πάρκινγκ Χαλανδρίου. Η εικόνα που είχε καταγράψει από τις πρώτες εκείνες μέρες η ΑΜΑΡΥΣΙΑ καλά κρατεί και αυτή την περίοδο. Η εφημερίδα μας έκανε αυτοψία στο σημείο στις 3 και 4 Ιουλίου γύρω από το μετρό της Δουκίσσης Πλακεντίας, καταγράφοντας ξανά δεκάδες σταθμευμένα αυτοκίνητα πάνω σε πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους, ακόμα και μέσα στους ίδιους τους δρόμους.
Την κατάσταση έρχεται να επιτείνουν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. Πολλοί οδηγοί σταθμεύουν ακόμα και σε οικόπεδα δίπλα στην πάροδο της Αττικής Οδού, όπου υπάρχει βλάστηση. Όπως είπαν περίοικοι στην «Α» ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ακόμα πιο μεγάλος φέτος με τον αυξημένη παρουσία Ι.Χ., δεδομένου ότι ήδη πέρσι καταγράφηκαν δύο περιστατικά με μικρές εστίες φωτιάς μέσα στα χωράφια. Προβληματική, ωστόσο, παραμένει η κατάσταση όχι μόνο δίπλα από τη στάση, αλλά και σε κόμβους 600 και πλέον μέτρων μακριά, όπως στη διασταύρωση των οδών Δερβενακίων και Χρυσοστόμου Σμύρνης, μιας γειτονιάς, μάλιστα, όπου νωπό ήταν το έργο ολοκλήρωσης της βιοκλιματικής ανάπλασης. Αρκετές δε είναι οι περιπτώσεις, σύμφωνα με καταγγελίες, που ιδίως επί της οδού Γαρυττού μετακινούνται ακόμα και κάδοι ή φυτά, προκειμένου να «απελευθερωθεί» έκταση για παρκάρισμα.
«Χλιαρή» προσέλευση στο πάρκινγκ
Το τοπίο αυτό της συμφόρησης αποτυπώνεται, εξάλλου, και στην προσέλευση οχημάτων του πάρκινγκ έναντι αντιτίμου, με βάση τις εικόνες που καταγράψαμε σε ώρες αιχμής τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα. Στον σταθερά, μέχρι πρόσφατα, γεμάτο από ΙΧ χώρος στάθμευσης των 500 θέσεων, ιδίως τις καθημερινές, τα οχήματα πια δεν ξεπερνούσαν τα 200, γεγονός που συνεχίζει να οφείλεται στο κόμιστρο το οποίο μπορεί να φτάσει και τα 6 ευρώ σε ημερήσια βάση (για κάποιον που εργάζεται οκτώ ώρες και επιστρέφει) ή αλλιώς 120 € τον μήνα. Πάντως, με αυτή την απήχηση του χώρου στάθμευσης η εταιρεία, που τον διαχειρίζεται πλέον, δεν έχει αναπροσαρμόσει την τιμολογιακή της πολιτική, παρά το σχετικό «παράθυρο» που είχε αφήσει εκπρόσωπός της πριν από τέσσερις μήνες.
Οι πρωτοβουλίες του τοπικού συλλόγου
Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντόπευκου – Πευκακίων – Παραδείσου ξεκίνησε, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας avaaz.org, η συλλογή υπογραφών κατά της εμπορικής χρήσης του χώρου. Έως τις 8 Ιουλίου αυτές είχαν φτάσει τις 159. Σε κείμενο τους οι κάτοικοι των περιοχών επισημαίνουν:
«Απαιτούμε:
-Ανοικτά και δωρεάν παρκινγκ στους σταθμούς Δουκίσσης Πλακεντίας και Χαλάνδρι.
-Να μην κτιστεί το κτίριο της Αττικό Μετρό στην ήδη βεβαρυμμένη περιβαλλοντικά περιοχή, αλλά να αναζητηθεί η αξιοποίηση άλλου κτιρίου από την απέραντη και αναξιοποίητη περιουσία του Δημοσίου.
Ζητάμε:
-Αστικές συγκοινωνίες, που να προσφέρουν δρομολόγια με μεγαλύτερη συχνότητα, με ακρίβεια και ταχύτητα ώστε να μην έχουν ανάγκη να έρχονται με το ΙΧ τους στους σταθμούς μετρό
-Δημοτική Συγκοινωνία στην Αγία Παρασκευή».
Κέας & Φρίξου: Φτιάχτηκε ο δρόμος, εκκρεμούν τα μπάζα
Στον δρόμο που συνδέει το Μετρό Χαλανδρίου και τη Λεωφόρο Δουκίσσης Πλακεντίας με τη γύρω περιοχή έγινε ένα βήμα προς τα εμπρός στα τοπικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, στη συμβολή των οδών Κέας και Φρίξου, το προβληματικό σημείο με τις μεγάλες λακκούβες -που επεσήμανε η ΑΜΑΡΥΣΙΑ πριν από λίγο διάστημα- ασφαλτοστρώθηκε ήδη, βελτιώνοντας τη διέλευση των οχημάτων, γεγονός το οποίο κατέγραψε η «Α» σε διαδοχικές αυτοψίες της.
Ωστόσο, στην ίδια συμβολή έως τις 4 Ιουλίου δεν είχε βρεθεί λύση στο άλλο «αγκάθι», την «ανοιχτωσιά» που παραμένει ένας άτυπος χώρος ορισμένων για την απόθεση μπάζων και άλλων ογκοδών υλικών. Η εφημερίδα μας είχε απευθυνθεί για το ζήτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, που τόνισαν πως καταβάλλεται κάθε προσπάθεια με συνεργεία που μαζεύουν τα υλικά. Όμως, σε μια εποχή που η Διεύθυνση Καθαριότητας δίνει αγώνα δρόμου για τον καθαρισμό οικοπέδων από ξερά χόρτα και απορρίμματα, αρμόδια πηγή είπε στην εφημερίδα μας ότι το σημείο θελημένα μετατρέπεται συνέχεια από πλανόδιους σε τόπο για να «ξεφορτωθούν» άχρηστά τους αντικείμενα. Κάτοικοι της περιοχής που είχαν θέσει το πρόβλημα επισήμαναν ότι στον βαθμό που μπορούν τα συνεργεία να φροντίζουν να μην σωρεύονται σκουπίδια στο σημείο, δεν θα αυξάνεται και ο όγκος τους.
Αλέξανδρος Καζαντζίδης