Το Τμήμα Κοινωνικής Υπηρεσίας & Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίας Παρασκευής πραγματοποιεί και φέτος το Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με στόχο να βοηθήσει κυρίως τους εργαζόμενους γονείς αλλά παράλληλα να προσφέρει στα παιδιά μια ποιοτική διέξοδο απασχόλησης, δίνοντάς τους την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να εκφραστούν δημιουργικά.
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο φάσεις λειτουργίας:
Η πρώτη φάση ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου και τελειώνει στις 18 Ιουλίου με ωράριο λειτουργίας από τις 07:00 ως τις 16.00, στα 1ο, 3ο, 5ο, 7ο και 9ο Δημοτικά Σχολεία. Η οικονομική συμμετοχή είναι η εξής:
– Οικογένειες με ένα παιδί 60 ευρώ και για το δεύτερο παιδί 35 ευρώ.
– Για τις μονογονεϊκές οικογένειες η συμμετοχή ορίζεται για το πρώτο παιδί στα 35 ευρώ και για το δεύτερο παιδί στα 25 ευρώ. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες εκείνες που το εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό των 15.000 ευρώ με ένα παιδί, προσαυξανόμενο κατά 4.000 ευρώ για κάθε επόμενο παιδί, η συμμετοχή είναι δωρεάν.
– Για τις πολύτεκνες οικογένειες το πρώτο παιδί 35 ευρώ, δεύτερο και τρίτο παιδί 25 ευρώ και κάθε επόμενο δωρεάν.
– Στις οικογένειες που αποδεδειγμένα και οι δύο γονείς είναι άνεργοι δεν υπάρχει οικονομική συμμετοχή.
Η β’ φάση λειτουργίας ξεκινά στις 25 Αυγούστου και τελειώνει στις 5 Σεπτεμβρίου με ωράριο λειτουργίας από τις 07:00 ως τις 16.00, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Η οικονομική συμμετοχή έχει ως εξής:
– Οικογένειες με ένα παιδί 35 ευρώ και για το δεύτερο παιδί 25 ευρώ.
-Για τις μονογονεϊκές οικογένειες η συμμετοχή ορίζεται για το πρώτο παιδί στα 25 ευρώ και για το δεύτερο παιδί στα 15 ευρώ.
– Για τις μονογονεϊκές οικογένειες εκείνες που το εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό των 15.000 ευρώ με ένα παιδί, προσαυξανόμενο κατά 4.000 ευρώ για κάθε επόμενο παιδί, η συμμετοχή είναι δωρεάν.
– Για τις πολύτεκνες οικογένειες το πρώτο παιδί 25 ευρώ, δεύτερο και τρίτο παιδί 15 ευρώ και κάθε επόμενο δωρεάν.
– Στις οικογένειες που αποδεδειγμένα και οι δύο γονείς είναι άνεργοι δεν υπάρχει οικονομική συμμετοχή.
Σε περίπτωση που οι αιτήσεις των παιδιών ξεπερνούν στην Α’ Φάση τις 400 και στη Β’ Φάση τις 60, θα προτιμηθούν παιδιά οικογενειών που οι μητέρες είναι εργαζόμενες, μονογονεϊκές, πολύτεκνες και με λοιπά κοινωνικοοικονομικά κριτήρια (στηριζόμενες από τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου). Στην πρώτη φάση, πράγματι, ο αριθμός των παιδιών έφτασε σχεδόν τα 450.
Ιδιωτική εταιρεία στη διάθεση του Δήμου
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής συνεργάζεται κάθε χρόνο με ιδιωτική εταιρεία που αναλαμβάνει την απασχόληση των παιδιών το καλοκαίρι. Τριάντα άτομα, όλοι πτυχιούχοι Πανεπιστημίων με διάφορες ειδικότητες, ανέλαβαν και φέτος να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά της Αγίας Παρασκευής. Καθηγητές φυσικής αγωγής, παιδαγωγοί και ειδικοί καλλιτεχνικών οργανώνουν ομαδικά παιχνίδια, κάνουν κατασκευές, ζωγραφική, συζητήσεις για περιβαλλοντικά θέματα, θέατρο -όταν βρίσκονται τις δύο μέρες της βδομάδας εντός σχολείου- και όταν βγαίνουν εκτός, κάνουν μπάνιο σε κοντινές παραλίες, όπως στον Σχοινιά, επισκέπτονται μουσεία, κάνουν εξορμήσεις σε δάση της Αττικής.