Υλοποίηση δράσεων για εκπαιδευτικούς και μαθητές τη σχολική χρονιά 2013-2014
Η σχολική εκπαίδευση είναι προέκταση της λειτουργίας της οικογένειας και της κοινότητας, αντισταθμίζοντας κάποιες φορές τις δυσκολίες τους. Οι παιδαγωγοί λειτουργούν για τον έφηβο ως βασικοί μεσολαβητές προς την κοινωνικοποίηση και τη γνώση.
«Με βάση τη σπουδαιότητα του ρόλου του εκπαιδευτικού, αλλά και του αποδέκτη (μαθητή) πραγματοποιούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αγωγής υγείας για τα Γυμνάσια και Λύκεια σχολεία της περιοχής μας αλλά και ευρύτερων Δήμων πουδεν εξυπηρετούνται από άλλα Κέντρα Πρόληψης. Αυτό περιλαμβάνει ομαδικές συναντήσεις με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Συγκεκριμένα πραγματοποιούμε:
Πρώτον, βραχείες παρεμβάσεις Εκπαιδευτικών στο χώρο του σχολείου, με θέματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς μέσα στην τάξη στη διαχείριση των μαθητών και την κατανόηση της συμπεριφοράς τους. Μέσα από τις συναντήσεις επιθυμία μας είναι να ενισχυθούν οι εκπαιδευτικοί στον ευρύτερο παιδαγωγικό τους ρόλο. Με τη βιωματική επεξεργασία και την συζήτηση περιστατικών, στηρίζονται στο να αναγνωρίσουν τα προσωπικά τους συναισθήματα και αυτά του μαθητή, να κατανοήσουν πως συμμετέχουν οι ίδιοι μέσα στην ομαδική αυτή σχέση, ώστε να αντλήσουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από το ρόλο τους και να λειτουργήσουν ως ενήλικες υποστηρικτές στην πορεία του εφήβου προς την ωρίμανση.
Δεύτερον, πρόγραμμα βραχέων παρεμβάσεων σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων, με θέματα που απασχολούν τα παιδιά στο πλαίσιο της εφηβείας, στο σημαντικό ταξίδι της αυτογνωσίας και αυτονομίας τους, όπως εθισμός στο διαδίκτυο, βία, ναρκωτικά, σχέσεις με το άλλο φύλο, σεξουαλικότητα, σχέσεις με τους γονείς και ότι άλλο προκύψει από τις ανάγκες των μαθητών. Η θεματολογία επιλέγεται από την Διεύθυνση του σχολείου ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών. Οι δράσεις πραγματοποιούνται επίσης σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση του σχολείου χωρίς να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Τρίτον, ψυχο-εκπαιδευτικά Επιμορφωτικά σεμινάρια Εκπαιδευτικών. Βάσει του αντικειμένου στο οποίο αναφέρονται πραγματοποιούνται τρία Σεμινάρια. Αυτά που έχουνως θέμα τους την «Πρόληψη των εξαρτήσεων», την αντιμετώπιση του «Σχολικού Εκφοβισμού» και την «Διαχείριση συμπεριφορών των μαθητών». Τα σεμινάρια αυτά πραγματοποιούνται στο χώρο του Κέντρου σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Τέταρτον, ομιλίες προς γονείς και βιωματικές ομάδες γονέων.
Το μεγάλωμα των παιδιών προκαλεί στους γονείς ερωτήματα και προβληματισμούς που δεν είναι πάντα εύκολο να απαντηθούν. Μέχρι σήμερα, γονείς με παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας συμμετείχαν στις ομάδες του «Αργώ» με την επιθυμία να κατανοήσουν καλύτερα τα παιδιά τους και να βρουν κατάλληλους τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης των συναισθημάτων μέσα στην οικογένεια, διασφαλίζοντας τις ανάγκες όλων των μελών της».