Εν αρχή ην… η κρίση
«Μιλώντας για καθημερινότητα αναφερόμαστε βασικά σε προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης αυτοκινήτων, σε λακούβες στην άσφαλτο, σε κατεστραμμένα πεζοδρόμια, στην καθαριότητα και την αποκατάσταση ζημιών σε δημόσιους χώρους που είτε προέρχονται από συνήθη χρήση, είτε από βιαιοπραγίες, στον φωτισμό των κοινοχρήστων χώρων κλπ. κλπ.
Η υπηρεσία του Δήμου που είναι κατ’ αρχάς αρμόδια για τέτοια έργα είναι η υπηρεσία της Αυτεπιστασίας. Πριν από την αρχή της κρίσης και την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας η υπηρεσία αυτή αριθμούσε περίπου 30 άτομα με όλες τις ειδικότητες εργατοτεχνιτών και είχε την δυνατότητα να εκτελέσει πλήθος έργων. Σήμερα έχουν μείνει μόνο επτά (7), εκ των οποίων οι τρείς (3) είναι ηλεκτρολόγοι γενικών καθηκόντων, ήτοι υπάρχουν μόνο τέσσερις (4) για οικοδομικά μικροέργα. Δεν υπάρχει υδραυλικός, δεν υπάρχει μαραγκός, δεν υπάρχει σιδεράς, δεν υπάρχει πλακάς και δυστυχώς δεν επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία η πρόσληψη ατόμων με τέτοιες ειδικότητες.
Και τις τελευταίες εβδομάδες δεν υπάρχει οδηγός του γερανοφόρου οχήματος που χρησιμοποιείται για να αλλάζουν οι καμένες λάμπες. Τα δε προαναφερθέντα άτομα της αυτεπιστασίας είναι υπεύθυνα για να καλύψουν ένα σωρό ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά για εορτές, παρελάσεις , εκδηλώσεις πάσης φύσεως, κλπ.
Αναλαμβάνοντας την ευθύνη της καθημερινότητας και διαπιστώνοντας με τους συνεργάτες μου στον Δήμο όλα τα παραπάνω προβλήματα και τις υπάρχουσες δυσκολίες προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους αντιμετώπισής τους, ιεράρχησης τους και μεθόδευσης για την επίλυσή τους. Και η μεθόδευση αυτή έχει ως εξής:
Για την κυκλοφορία και την παράνομη στάθμευση:
«Από τον πρώτο μήνα της ανάληψης των καθηκόντων από τη νέα διοίκηση , προσπαθήσαμε να αμβλύνουμε τα κυκλοφοριακά προβλήματα που προέρχονται από την παράνομη στάθμευση οχημάτων. Είναι γνωστή δυστυχώς η κάκιστη παιδεία και εν γένει οδική συμπεριφορά του μέσου Έλληνα οδηγού. Τοποθετήσαμε λοιπόν πλαστικά κολωνάκια επί του οδοστρώματος σε καθοριστικά σημεία και στροφές δρόμων π.χ. είσοδος στην πλατεία, γωνία Στρ. Τομπρα και πλατεία, πλατεία Αγ. Ιωάννου κλπ. κλπ., γιατί σχεδόν κανείς δεν σέβεται τις διαγραμμίσεις. Πολλά απά αυτά έχουν ήδη καταστραφεί από ασυνείδητους οδηγούς και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει απόθεμα. Όμως ο Δήμος έχει ήδη παραγγείλει ένα μεγάλο αριθμό από τέτοια πλαστικά κολωνάκια και δοθέντος ότι το μέτρο αυτό είχε ικανοποιητικότατα αποτελέσματα θα αντικαταστήσουμε σύντομα τα κατεστραμμένα και θα τοποθετούμε συνεχώς νέα όπου απαιτείται».
Για την αποτροπή της στάθμευσης οχημάτων πάνω στα πεζοδρόμια:
«Τοποθετήσαμε πλαστικά κολωνάκια σε πολλά σημεία, κυρίως στην Αγ. Ιωάννου και μεταλλικά κολωνάκια σε πολλά πεζοδρόμια δρόμων όπου η στάθμευση οχημάτων πάνω στα πεζοδρόμια δημιουργούσε έντονα προβλήματα σε πεζούς και οχήματα. Τασσοπούλου, Ευαγγελιστρίας, Στρατηγού Τόμπρα, Ηρώων Πολυτεχνείου είναι μερικοί από τους δρόμους αυτούς και συνεχίζουμε. Ειδικά για την Αγ. Ιωάννου θα ληφθούν σύντομα πρόσθετα μέτρα βελτίωσης της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς».
Για τις λακκούβες στην άσφαλτο:
«Υπάρχει σε εξέλιξη μια εργολαβία αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων. Τα προβλήματα συγκεντρώνονται ανά περιοχή είτε από τις επισημάνσεις δημοτών είτε από αυτοψίες της τεχνικής υπηρεσίας και ανά διαστήματα γίνονται οι σχετικές επεμβάσεις. Μελλοντικός όμως στόχος της διοίκησης είναι, όταν θα το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, η αντιμετώπιση της κακής γενικής κατάστασης των δρόμων σε συνολικό επίπεδο με μεγάλες εργολαβίες».
Για τα προβλήματα των πεζοδρομίων:
«Ολοκληρώθηκε πρόσφατα μία εργολαβία ύψους 45.000€ με την οποία έγιναν τοπικές επισκευές σε σημεία που η κατάσταση των πεζοδρομίων ήταν από κακή εώς απαράδεκτη. Λεωφόρος Μεσογείων, στην περιοχή της πλατείας, Χαλανδρίου, στάσεις λεωφορείων, Ηπείρου κλπ., είναι κάποια απ΄τα τα σημέια επέμβασης. Τονίζω ότι έγιναν επισκευές και όχι γενικές αναπλάσεις πεζοδρομίων, γιατί σήμερα δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα για μεγάλης έκτασης αναπλάσεις. Βέβαια τα προβλήματα που εκκρεμούν στον τομέα αυτό είναι τεράστια. Για τον λόγο αυτό, μέσα στους προσεχείς μήνες θα ενεργοποιηθεί μια νέα, μεγαλύτερη εργολαβία με την οποία θα ολοκληρωθεί η Αγ. Ιώαννου μεχρι την Μεσογείων και θα επισκευασθούν τα πεζοδρόμια σε βασικούς οδικούς άξονες, Ειρήνης, Αιγ. Πελάγους κλπ. και έπεται συνέχεια. Έχουμε καταγράψει δεκάδες σημεία που απαιτούν επέμβαση και όλα είναι θέμα διαδικασιών και χρόνου για να αντιμετωπισθούν».