Την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για την Πρωτοβάθμια Υγεία ανέδειξε η επίκαιρη συζήτηση που οργάνωσε ο Σύλλογος Κατοίκων Τσακού Αγίας Παρασκευής και την οποία παρακολούθησε η Αμαρυσία. Στην πρωτοβουλία της διαδικτυακής εκδήλωσης, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, ανταποκρίθηκαν παρατάξεις και φορείς της πόλης, χωρίς, ωστόσο, τη συμμετοχή εκπροσώπου από τη δημοτική Αρχή, παρότι είχε σταλεί σχετική πρόσκληση, όπως σημείωσε ο Σύλλογος.
Η τηλεδιάσκεψη αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, το σοβαρό πρόβλημα υποδομών και προσωπικού στα δημοτικά ιατρεία της πόλης, την απουσία οικογενειακού γιατρού, ο οποίος υπήρχε μέχρι πρότινος στην περιοχή, αλλά και τις επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς το Κέντρο Υγείας, όπου ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, έχει μεταθέσει προγραμματισμένες εξετάσεις ασθενών από τον έναν μήνα, που ίσχυε έως τώρα, στους τέσσερις και πλέον. Ένα πρώτο αίτημα των κατοίκων του Τσακού, το οποίο βρήκε ευήκοα ώτα, ήταν να συζητηθεί άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο η κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Υγείας στην Αγία Παρασκευή, με στόχο την άμεση αναβάθμιση δομών και υπηρεσιών.
Τα βασικότερα σημεία των παρεμβάσεων από τους ομιλητές (με χρονική σειρά)
Παναγιώτης Πανουτσακόπουλος, πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου Κατοίκων Τσακού
«Ο Τσακός παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και θλιβερής αδιαφορίας. Ζητάμε τα δημοτικά ιατρεία να μην κλείσουν. Περιμένουμε να δούμε και το ΚΕΠ Υγείας. Το 2001 οι επισκέψεις ήταν 50.000 τον χρόνο, ενώ σήμερα οι δομές έχουν απαξιωθεί, με τις εξετάσεις να είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Θέλουμε το δημοτικό ιατρείο της περιοχής να αναβαθμιστεί και να μεταφερθεί σε κατάλληλο χώρο, όπου να υπάρχει ράμπα για ΑμεΑ και πάρκινγκ»
Γιώργος Δάρρας, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
«Θέλουμε να μοιραστούμε την ανησυχία του Συλλόγου για το κτιριακό πρόβλημα στο δημοτικό ιατρείο του Τσακού και την κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Ο κόσμος είτε δεν γνωρίζει την ύπαρξη των δομών είτε όσοι τις επισκέπτονται διαπιστώνουν ελλείψεις και δεν τις προτιμούν ξανά. Σε αυτές τις συνθήκες υγειονομικής κρίσης θα μπορούσε να δοθεί μια διέξοδος μέσω δημοτικών ιατρείων. Λύσεις βρίσκονται αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Ο Δήμος Αθηναίων υπέγραψε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να γίνεται, μεταξύ άλλων, συνταγογράφηση ηλικιωμένων και εμβολιασμοί μαθητών».
Γιάννης Σταθόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Νίκη των Πολιτών» και πρώην δήμαρχος
«Υπάρχει μια ολιγωρία για το δημοτικό ιατρείο Τσακού, πίσω από την οποία κρύβεται μια πρόθεση της διοίκησης να το κλείσει. Στην πρώτη θητεία του Βασίλη Ζορμπά καταργήθηκε και η δομή των Πευκακίων. Είναι μείζον πρόβλημα ότι εδώ και χρόνια δεν γίνεται συνταγογράφηση. Ελλείψεις υπάρχουν και στο Κέντρο Υγείας, που δεν έχει γυναικολόγο και χειρουργό, ενώ δεν υφίσταται ακτινολογικό τμήμα. Είμαστε υπέρ του θεσμού οικογενειακού γιατρού και των ΤΟΜΥ (Τοπικών Μονάδων Υγείας) με δημοτικά ιατρεία στελεχωμένα για τη στήριξη της πρόληψης. Επί θητείας μας υπήρχαν αρκετοί εθελοντές γιατροί».
Πατήστε εδώ και διαβάστε την ανακοίνωση από πλευράς Γ. Σταθόπουλου με τις θέσεις του
Γιώργος Οικονόμου, αρχηγός του συνδυασμού «Νέα Αρχή για την Αγ. Παρασκευή»
«Μεγαλύτερη η απαξίωση των δημοτικών ιατρείων στην πόλη, σε σχέση με γειτονικές που έχουν εθελοντές γιατρούς. Είναι σημαντικό να υπάρχουν υπηρεσίες με υποδομές, εξοπλισμό και ειδικότητες. Η ευχέρεια λήψης συνταγής είναι κομβική, ιδίως στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας. Υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης του Δήμου με Πανεπιστήμια για την υποστήριξη των δομών. Η διοίκηση του Δήμου επέλεξε να μην ενισχύσει τα δημοτικά ιατρεία, παρότι υπήρχε ευχέρεια χρηματοδότησης από το Κράτος»
Γιάννης Μυλωνάκης, επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε»
«Λυπηρή η απουσία εκπροσώπων της δημοτικής Αρχής, που περηφανεύεται ότι διαθέτει πολλούς υγειονομικούς. Το ζήτημα είναι τι δημοτικά ιατρεία θέλει η τοπική κοινωνία. Δεν αρκεί να έχουν στόχο μόνο τη συνταγογράφηση. Έχουν ευθύνες για την κατάσταση οι διοικήσεις Βασίλη Ζορμπά και Γιάννη Σταθόπουλου. Στον Χολαργό υπάρχουν 35 εθελοντές γιατροί για την πρωτοβάθμια φροντίδα και συνταγογράφηση με προσωπικό πλαφόν, ένα μοντέλο οργάνωσης που πήραν από την Αγία Παρασκευή. Τα ΚΕΠ Υγείας είναι ένα εργαλείο στήριξης της προληπτικής ιατρικής, σε συνεργασία με διαγνωστικά κέντρα και ιδιώτες, κάτι που δεν θεωρούμε λάθος».
Πατήστε εδώ και διαβάστε την τοποθέτηση των «Αλλάζουμε» για το θέμα
Ανδρέας Γκιζιώτης, αρχηγός «Λαϊκής Συσπείρωσης Αγίας Παρασκευής»
«Χρειάζεται αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, στελεχωμένο με υποδομές, προσωπικό και εξοπλισμό, που θα ξεκινά από τον οικογενειακό γιατρό, θα συνεχίζει στο Κέντρο Υγείας, με κατάληξη το νοσοκομείο. O πρώτος στόχος μας είναι η διεκδίκηση ώστε να πάρει τη μορφή που θέλουμε το Κέντρο Υγείας. Έπειτα είναι ο ρόλος των δημοτικών ιατρείων, με αγωγή υγείας, τα οποία να εξετάζουν παιδιά, τρίτη ηλικία, ευπαθείς ομάδες, φτωχούς ανθρώπους και μετανάστες, αλλά όχι να υποκαταστήσουν την ευθύνη του Κράτους».
Μελίνα Αλεφαντή, εκπρόσωπος της δημοτικής κίνησης «Φυσάει Κόντρα»
«Είναι τόσο σημαντικό θέμα που δεν δικαιολογεί την απουσία εκπροσώπου της δημοτικής Αρχής, αλλά επιβεβαιώνει μια στάση αδιαφορίας για το θέμα. Η πρωτοβάθμια Υγεία θα είχε τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο στην πανδημία. Το Κέντρο Υγείας ή το δημοτικό ιατρείο θα μπορούσε να διαχειριστεί ήπια περιστατικά κορωνοϊού και να αποσυμφορήσει το ΕΣΥ. Θα δινόταν η ευχέρεια να συμβάλλουν στον τομέα ιχνηλάτησης και επιτήρησης της νόσου. Το ζήτημα των δημοτικών ιατρείων πρέπει να ανοίξει και στην κοινωνία».
Χρήστος Λαμπρινάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Πευκακίων «Η Αναγέννηση»
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αναλάβει τα προγράμματα ιατρικής φροντίδας, διότι είναι πιο φιλική και κοντά στον πολίτη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω των δημοτικών ιατρείων. Να συνδεθούν με τα σχολεία και τα ΚΑΠΗ. Η δομή των Πευκακίων δημιουργήθηκε το 2009 και καταργήθηκε το 2012. Έκτοτε κανείς δεν ασχολήθηκε για να αποκαταστήσει την αδικία. Οι δημοτικές Αρχές πρέπει να προσφέρουν στην Υγεία και την πρόληψη».
Αλκμήνη Ριζοπούλου, γενική γραμματέας ΔΣ της Ένωσης Γονέων Αγ. Παρασκευής
«Η προληπτική ιατρική είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και στηρίζουμε τις διεκδικήσεις του Συλλόγου Τσακού. Στο παρελθόν, ήταν διαθέσιμοι παιδίατροι για νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, που μπορούσαν να διαγνώσουν προβλήματα. Στα σχολεία υπήρχε η κατεύθυνση εξέτασης των δοντιών στα παιδιά. Την περίοδο της πανδημίας προέκυψε μεγάλη δυσκολία χειρισμού της κατάστασης. Οι διευθυντές των σχολείων δεν είναι γιατροί ώστε να κάνουν ιχνηλάτηση, ενώ δεν δινόταν η δυνατότητα για τεστ σε μαθητές. Αν υπήρχαν δημοτικά ιατρεία στελεχωμένα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν».
Ξενοφών Ρούσσης, μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Κατοίκων Τσακού
«Τα δημοτικά ιατρεία είναι απολύτως απαραίτητα. Όλοι και όλες συμφωνούν σε αυτό. Χρειάζεται ένα Δημοτικό Συμβούλιο ουσίας με δυναμική παρουσία των δημοτών ώστε να καταλάβει ο γιατρός δήμαρχος ότι έχουν αξία οι δομές και να δοθεί μια ώθηση για την αναβάθμισή τους»
Κωνσταντίνος Καλόβουλος, στέλεχος της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Αγ. Παρασκευής (ΕΝΕΒΑΠ)
«Στηρίζουμε το αίτημα μιας πρωτοβάθμιας υγείας ουσιαστικής και ενισχυμένης, διεκδικώντας πόρους από το Κράτος. Θα βρεθούμε στο πλευρό του Συλλόγου ως προς το αίτημα για δημοτικά ιατρεία αναβαθμισμένα και στελεχωμένα»
Ιωάννα Κουτσουρά, γραμματέας Δ.Σ. του Συλλόγου Κατοίκων Τσακού, συντονίστρια της συζήτησης
«Παρότι την τελευταία δεκαετία η Αγία Παρασκευή είχε και έχει δημάρχους γιατρούς, η Πρωτοβάθμια Υγεία στην πόλη έχει υποβαθμιστεί. Δεν αντέχει ο σημερινός χώρος των ΚΑΠΗ να φιλοξενεί και το δημοτικό ιατρείο Τσακού, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο. Δεν ξέρω αν το επικείμενο έργο ενεργειακής αναβάθμισης στο κτίριο του Κέντρου της οδού Μπουμπουλίνας σημαίνει και συστέγαση ΚΑΠΗ – δημοτικού ιατρείου».
Γιώργος Κουντούρογλου, ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου
«Η συζήτηση ανέδειξε τη γύμνια του Δήμου στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας Υγείας. Η δημοτική Αρχή αδιαφόρησε για το θέμα όπως έκανε και σε προηγούμενα ζητήματα του Τσακού. Να πιέσουμε το κράτος για χρηματοδότηση των δομών»
Θεώνη Βετούλη, μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Κατοίκων Τσακού
«Να ακουστεί η φωνή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο για ένα ιατρείο με ανθρώπινες συνθήκες. Πρέπει οι παρατάξεις να βάλουν πλάτη και για το καλό των κατοίκων να το απαιτήσουν».
Λουκάς Ασημάκης, έφορος του Διοικητικού Συμβουλίου
«Να βρεθεί σύγχρονο κτίριο για τα δημοτικά ιατρεία με ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, επιχορηγούμενο από το Κράτος».
(Απουσίασε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγία Παρασκευή μια γενιά μπροστά» Αλέξης Μουστόγιαννης, ο οποίος, όπως ανέφερε ο Σύλλογος Κατοίκων Τσακού, ειδοποίησε ότι δεν θα μπορέσει να λάβει μέρος λόγω ζητήματος τελευταίας στιγμής).
Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Δείτε επίσης: Σύλλογος Τσακού: «Πτώση σοβάδων στο δημοτικό ιατρείο “καταπλάκωσε” υποβαθμισμένες υπηρεσίες»