Γράφει ο Κώστας Ζαχαριάδης, Υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών.
Ο τίτλος του κειμένου θα μπορούσε να είναι η συνοπτική αποτύπωση της κυβερνητικής θητείας Μητσοτάκη σε όλες τις πτυχές της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας. Δεν είναι όμως η ώρα να συζητάμε για το χτες που όλοι ζήσαμε, αλλά για το αύριο.
Το βασικό διακύβευμα της επόμενης ημέρας είναι αν η χώρα θα συνεχίσει να κυβερνάται από αυτούς που την οδήγησαν στη μεγαλύτερη συρρίκνωση εισοδήματος (2010 – 2015), σε μια τρομακτική αναδιανομή πλούτου και στη μεγαλύτερη εκτροπή από τη μεταπολίτευση και έπειτα ή από μια προοδευτική Κυβέρνηση, η οποία θα έχει ως βασική έγνοια την προστασία της κοινωνίας, των αδύναμων και της μεσαίας τάξης, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποκατάσταση του κράτους Δικαίου.
Το δίλημμα της επόμενης μέρας είναι: Δίκαιη αύξηση των εισοδημάτων ή επιβίωση με επιδόματα και διάφορα pass φτώχειας; Έλεγχοι στην αγορά και μείωση του ΦΠΑ ή αισχροκέρδεια μέχρις εσχάτων; Προστασία της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση χρεών ή τα σπίτια της μεσαίας τάξης στους Πάτσηδες;
Τώρα που συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη, έρχεται η ώρα και επιβάλλεται να συγκριθούμε. Η μεγάλη μας διαφορά είναι ότι εμείς παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και μπροστά στην ανάγκη όχι να δώσουμε 60 δισ., αλλά να μαζέψουμε 37, όσο ήταν το μαξιλάρι. Ο κ. Μητσοτάκης τέσσερα χρόνια τώρα τρώει από τα έτοιμα, βρήκε το χρέος ρυθμισμένο, βρήκε τη χώρα σε ανάπτυξη, βρήκε απόθεμα στα ταμεία. Όλα αυτά τα βρήκε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Και το κυριότερο: Εξαιτίας της πανδημίας, είχε την πρωτόγνωρη δυνατότητα να δαπανά χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς.
Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία. Αυτά τα 60 δισ. δεν αξιοποιήθηκαν γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη, για να γίνει η χώρα μας πιο βιώσιμη και ανθεκτική. Πάνω από 9 δισ. απευθείας αναθέσεις και κλειστοί διαγωνισμοί, τρομακτική σπατάλη πόρων! Και παρακολουθούμε τώρα, για ένα τμήμα αυτών, να ελέγχονται από το ΣΔΟΕ γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας. Το σχέδιό μας είναι η οικονομία να δίνει μέρισμα στους πολίτες, να βελτιώνει την καθημερινότητά τους. Να έχουμε κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Στη στρατηγική μας δεν είναι μια οικονομία των επιδομάτων. Για να πας σούπερ μάρκετ θέλεις κουπόνι, για να πας βενζινάδικο θέλεις κουπόνι, για να πληρώσεις το ρεύμα θέλεις κουπόνι. Εμείς θέλουμε μια οικονομία η οποία θα αναπτύσσεται, θέλουμε να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, να επενδύσουμε στην καινοτομία, στο ανθρώπινο κεφάλαιο, θέλουμε επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.
Η χώρα χρειάζεται δικαιοσύνη και κανόνες. Αυτή τη στιγμή και στο τραπεζικό σύστημα κυριαρχεί η απληστία. Αυτή τη στιγμή δημιουργείται μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, όχι από στρατηγικούς κακοπληρωτές και μπαταχτσήδες, αλλά από καλοπληρωτές που είχαν ένα επιτόκιο κυμαινόμενο και με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού πλέον δεν μπορούν να πληρώσουν. Τώρα, αν σε αυτό προσθέσει κανείς και την ακρίβεια στην αντλία καυσίμου, στο super market, στο ηλεκτρικό ρεύμα, όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο πολύ περιορίζει το εισόδημα και γιατί κοκκινίζουν τα δάνεια.
Οι Τράπεζες, λοιπόν, που είναι στη ζωή χάρη στους Έλληνες φορολογούμενους με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και τον αναβαλλόμενο φόρο πάνω από 14 δισ. δεν μπορεί σε αυτές τις συνθήκες να θέλουν να έχουν τόσο υψηλή κερδοφορία. Κοιτάξτε την αναντιστοιχία. Το επιτόκιο χορηγήσεων έχει πάει στα ύψη, αλλά το επιτόκιο καταθέσεων παραμένει καθηλωμένο και είναι το μικρότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Όταν ο μέσος όρος της διαφοράς στην Ευρώπη είναι 2% και εδώ είναι 5%, δεν είναι ανεκτό να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Πρέπει να πέσει τώρα το επιτόκιο χορηγήσεων.
Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα έχουμε καταρτίσει μια στρατηγική με ρεαλιστικά, κοστολογημένα μέτρα για την κοινωνία και τους πολίτες. Μερικά εξ αυτών είναι η δίκαιη αύξηση εισοδημάτων με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και τιμαριθμική αναπροσαρμογή, η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις και η επαναφορά της 13ης σύνταξης, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Επιπλέον, δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια και την άδικη αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των λίγων και ισχυρών, η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, που είναι η μόνη βιώσιμη λύση, ώστε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και στη θέρμανση, η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών δισεκατομμυρίων σε τράπεζες, παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια, οι πραγματικοί και εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Τέλος, η δίκαιη ρύθμιση χρεών και νέος πτωχευτικός κώδικας με κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας για χάρη των «Πάτσηδων», η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με κούρεμα μέρους της βασικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 120 δόσεις. Και αυτά είναι μερικά μόνο μέτρα από τη στρατηγική μας.
Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και αλλαγή, ο κ.Μητσοτάκης πρέπει να ηττηθεί. Κυβερνά με καθεστωτική αντίληψη και νοοτροπία. Η παραβίαση του κράτους Δικαίου, η παραβίαση των κανόνων της δημοκρατίας, οι υποκλοπές, οι απευθείας αναθέσεις, το πελατειακό κράτος, η ευνοιοκρατία, η οικογενειοκρατία, είναι κάτι που ξεπερνά την παραδοσιακή σύγκρουση Δεξιάς – Αριστεράς, Συντήρησης – Προόδου. Χωρίς δημοκρατία και δικαιοσύνη, δεν υπάρχει σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.