Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 02/02/2022
Για την πραγματικότητα που ζήσαμε οι περισσότεροι στις γειτονιές μας, όλες τις προηγούμενες μέρες, χύθηκε μπόλικο μελάνι. Οι «ρίζες» των προβλημάτων έχουν την οπτική γωνία που βλέπει κάνεις τα πράγματα. Η αλήθεια είναι -χωρίς αυτή να αποτελεί «λευκή πετσέτα»- ότι η ποσότητα χιονιού που έπεσε ιδίως σε Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Χολαργό και Παπάγου ήταν τεράστια, μέσα σ’ ελάχιστη ώρα (σε ορισμένες περιοχές πλησίασε το ένα μέτρο!). Κοινός τόπος είναι και η υπεράνθρωπη προσπάθεια των -ελάχιστων- υπαλλήλων Πολιτικής Προστασίας Δήμων και εθελοντών (οριακά διψήφιου αριθμού), που μαζί με τη στήριξη των αιρετών, προφανώς δεν ήταν αρκετή.
Οι υπηρεσίες αυτές παραμένουν χωρίς χρηματοδότηση από το κράτος και δίχως επαρκή εξοπλισμό (μονοψήφια τα εκχιονιστικά οχήματα ανά Δήμο). Το «καμπανάκι» αυτό, μάλιστα, έκρουσε, μέσω της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, προφητικά, 20 μέρες πριν από την κακοκαιρία, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Χαλανδρίου Κώστας Ευθυμίου επισημαίνοντας προς την Πολιτεία τις ελλείψεις. Και αν αυτό ήταν μια απλή προειδοποιητική δήλωση, η εμπειρία πριν από λιγότερο του ενός χρόνου, με την κακοκαιρία «Μήδεια», είχε προιδεάσει για το τι θα μπορούσε να συμβεί.
Στα χιόνια του Φεβρουαρίου 2021 η συζήτηση της επόμενης μέρας ήταν, μεταξύ άλλων, για την ευθύνη ή όχι του ΔΕΔΔΗΕ στο ζήτημα των πεσμένων πεύκων και του δικτύου καλωδίων. Τότε η δημοτική Αρχή Αγίας Παρασκευής, που μάλιστα έστειλε εξώδικο στον φορέα, υπογράμμιζε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου υπέδειξαν επισήμως στον Διαχειριστή προληπτικά τις αναγκαίες κοπές δέντρων, χωρίς να λάβουν συγκεκριμένη απάντηση από τον ΔΕΔΔΗΕ για το αν και πότε αυτό θα γίνει πράξη, πλην της πάγιας απόκρισης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι «είναι ενήμερος ο ανάδοχος».
Κάτι ανάλογο έλεγαν και στο Χαλάνδρι, με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο, νυν αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρη Χριστουλάκη να προειδοποιεί: «Με τον ΔΕΔΔΗΕ θα ξαναζήσουμε τα ίδια προβλήματα. Δεν έχει δικά του μέσα από το 2019, όπως και η Πυροσβεστική, του λείπει ακόμη και καλαθοφώρο». Πέρα από τη συζήτηση για τις κρατικές ευθύνες στο θέμα της ηλεκτροδότησης -που επαληθεύτηκε και φέτος, το πολύ νωπό 2021 έγινε, επίσης, κουβέντα για τους κεντρικούς διαδημοτικούς δρόμους, όπου η Περιφέρεια Αττικής έχει αρμοδιότητα και δεν κατάφερε να κρατήσει ανοιχτούς.
Έναν σχεδόν χρόνο μετά, την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος δήλωνε ότι «η Περιφέρεια δεν ασχολήθηκε με την πόλη ποτέ, καθάρισε τη Λεωφόρο Πεντέλης από το αθλητικό κέντρο “Νίκος Πέρκιζας” και πάνω -που είναι δήμος Βριλησσίων- και το μεγάλο τμήμα της στο Χαλάνδρι όχι». Επίσης, όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Έλενα Χριστούλη, ο Δήμος ανέλαβε, επίσης, την προσπάθεια πολλών ωρών να ανοίξει τις οδούς Παπανικολή, Δουκίσσης Πλακεντίας και Εθνικής Αντιστάσεως, που είναι ευθύνη της Περιφέρειας. Κάτι ανάλογο συνέβη επί ώρες και στη Λεωφόρο Μεσογείων, τη «ραχοκοκαλιά» των Δήμων Αγίας Παρασκευής και Παπάγου – Χολαργού, η οποία παρέμεινε αποκλεισμένη επί ώρες τη Δευτέρα 24/1. Η ειρωνεία είναι ότι παρά την πολύ πρόσφατη μελανή εμπειρία, Περιφέρεια και δύο δημοτικές Αρχές της περιοχής, παραμονές της κακοκαιρίας «Ελπίδα», εξέδωσαν επίσημα δελτία Τύπου ότι βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα για την κακοκαιρία.
Οι επαναλαμβανόμενες καταστροφές από χιονοπτώσεις, αλλά και καταιγίδες & πυρκαγιές, την τελευταία δεκαετία, στην Αττική αλλά κι έξω από την πόρτα μας, στα Βόρεια Προάστια, έχουν, αν μη τι άλλο, τη σφραγίδα των οικονομικών κρίσεων και της κλιματικής αλλαγής. Η… ελπίδα των υπευθύνων ίσως είναι να περάσει η φούρια και αυτής της καταστροφής, ώστε να ξεχαστεί όπως συνέβη εν πολλοίς και στις προηγούμενες μεγάλες «φουρτούνες». Αντιθέτως, καθώς πλησιάζουν προεκλογικές περίοδοι σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, τα ζητήματα πολιτικής προστασίας πλέον αξίζουν να είναι πρώτης προτεραιότητας. Μπορεί να μοιάζουν αντιεμπορικά και ελάχιστα φανταχτερά θέματα, όμως όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα, τουλάχιστον, να κοιμούνται και να ξυπνούν ήσυχοι.