Με στραμμένο το βλέμμα όλων των ΜΜΕ στο ζήτημα του κορωνοϊού και των ατομικών μέτρων προστασίας, η πλατεία Άη Γιάννη της Αγίας Παρασκευής είχε γίνει για αρκετές μέρες, στις αρχές Μαΐου, πρώτο θέμα πανελλαδικά στην επικαιρότητα. Ο συνωστισμός κόσμου, η επέμβαση των ΜΑΤ, οι καταγγελίες για ναρκωτικά, η ρύπανση κάθε είδους ήταν για περίπου δύο εβδομάδες στην «ημερήσια διάταξη» της πόλης και όχι μόνο.
Αφού κατακάθισε η… σκόνη της αντιπαράθεσης γύρω από τους χειρισμούς της διοίκησης του Δήμου, αλλά και τη στάση των συνδυασμών, η συζήτηση μεταφέρθηκε στις άμεσες λύσεις στην καθημερινότητα της περιοχής. Σε πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσε η δημοτική Αρχή, παρουσία εκπροσώπων κατοίκων και παρατάξεων, αποφασίστηκε να τεθούν στην κυβέρνηση προτάσεις, όπως αλκοτέστ κοντά στην πλατεία, οριοθέτηση της στάθμευσης στη γειτονιά, έλεγχος παράνομης πώλησης αλκοόλ σε ανηλίκους και τήρησης των κανόνων κοινής ησυχίας.
Όμως, η εκκρεμότητα του σχεδίου ανάπλασης της πλατείας καλά κρατεί. Σημείο αιχμής είναι το κόστος των παρεμβάσεων που δημοπρατήθηκαν πέρσι από την προηγούμενη διοίκηση και η πιθανότητα μελλοντικής αναθεώρησης της όποιας αναμόρφωσης από τη νυν δημοτική Αρχή, αν απαιτηθεί από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που μπορεί να προβλέπει την ανάγκη υπόγειου πάρκινγκ! Μάλιστα, από πολλούς δημοτικούς συμβούλους υποστηρίχτηκε το σχέδιο ανάπλασης του 2019, ως άμεση λύση που θα αποφέρει την… εκκένωση της πλατείας από κόσμο!
Με την παραδοχή ότι η φύρδην μίγδην συνάθροιση εκατοντάδων πολιτών είναι τουλάχιστον απερισκεψία, που μπορεί να φέρει πίσω περισσότερα κρούσματα και μεγαλύτερους περιορισμούς, οι περισσότεροι στην πόλη συμφωνούν πως τα προβλήματα μπορεί και να λύνονται με διάλογο ή πειθώ ευκολότερα από ό,τι με παρεμβάσεις της αστυνομίας ή καταστολή.
Αν οι κάτοικοι του Άη Γιάννη ζητούν εύλογα να έχουν μια καθημερινότητα ανθρώπινη, χωρίς παραβατικές καταστάσεις έξω από την πόρτα τους, ταυτόχρονα νέοι και μεγαλύτεροι πολίτες της Αγίας Παρασκευής (όπως σχεδόν όλων των πόλεων) δικαιούνται ελεύθερους χώρους για μια ανάσα. Ιδίως οι μέρες της καραντίνας απέδειξαν πόση ανάγκη έχουν οι δημότες σε ανοικτές υποδομές, δίπλα στο πράσινο και μακριά από τα «κουτάκια» σπιτιών και καταστημάτων. Κι όλα αυτά, σε ένα προάστιο που με τη ζώνη προστασίας του Υμηττού κινδυνεύει, όπως αναφέρει η δημοτική Αρχή, να στερηθεί την έκταση για πάρκο του υπουργείου Γεωργίας, τη μοναδική σχεδόν διέξοδο των ανθρώπων προς το βουνό.
Οι πλατείες, όπως του Άγιου Ιωάννη, χρειάζεται να είναι μια ζωντανή (αλλά όχι βανδαλισμένη) γωνιά, με χρήση όλη την ημέρα, όπου τα βράδια καταφεύγουν νέοι που δεν θέλουν ή δεν έχουν να δώσουν 5 ή 10 ευρώ σε κάποιο καφέ – μπαρ. Σε τελική ανάλυση, η επόμενη σύσκεψη όλων στην Αγία Παρασκευή θα μπορούσε να ήταν μια πραγματική συζήτηση γύρω από τις ανοικτές υποδομές και τις δραστηριότητες, που λείπουν, για να βρουν χώρο και περιεχόμενο ο ελεύθερος χρόνος όλων.