Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 21/12/2022
Από τα πιο φλέγοντα ζητήματα για Δήμους & Περιφέρειες προ τριετίας, λίγο μετά τις αυτοδιοικητικές κάλπες και την εκλογή νέας κυβέρνησης, ήταν η περιβόητη «κυβερνησιμότητα» των ΟΤΑ. Δεδομένου ότι λόγω των διατάξεων του νόμου «Κλεισθένη», που ψηφίστηκε το 2018, πολλές διοικήσεις δεν είχαν την πλειοψηφία στα Συμβούλια, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, με άμεσα αντανακλαστικά, έφερε τροποποιήσεις που ευνόησαν δημάρχους και περιφερειάρχες να παίρνουν αποφάσεις σε όργανα διοίκησης.
Πριν από λίγες μέρες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απεφάνθη ότι είναι αντισυνταγματικές οι προβλέψεις του λεγόμενου «νόμου Θεοδωρικάκου» με το σκεπτικό ότι αλλοιώθηκαν οι εκλογικοί συσχετισμοί του συστήματος απλής αναλογικής, χωρίς αυτή να δοκιμαστεί καν στην πράξη.
Στην πράξη, οι νομοθετικές αλλαγές της νυν κυβέρνησης «έλυσαν», αρχικά, τα χέρια στις αριθμητικές δυσκολίες, καθώς πολλές εισηγήσεις διοικήσεων δεν χρειάζεται να έχουν τη συγκατάθεση των Συμβουλίων, ενώ σε σειρά σημαντικών θεμάτων προσμετρώνται μόνο οι θετικές ψήφοι ή αντιπρόταση μίας / περισσότερων παρατάξεων.
Βέβαια, παρά τις νέες διατάξεις, αλλά και τη δυνατότητα συνεργασιών μεταξύ συνδυασμών ή «μεταγραφών» αιρετών, πολλές δημοτικές ή περιφερειακές Αρχές συνέχισαν να έχουν προβλήματα στην έγκριση των αποφάσεών τους. Για παράδειγμα, στο Χαλάνδρι δεν πέρασε, πέρσι, η πρόταση της διοίκησης του Δήμου για αλλαγή του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, ενώ σε περιπτώσεις Προϋπολογισμών και Τεχνικών Προγραμμάτων πλειοψήφισαν εισηγήσεις της αντιπολίτευσης, όπως συνέβη στην Αγία Παρασκευή στο τέλος του 2020.
Μέσα σε αυτό το τοπίο, κέρδισε έδαφος ένα άτυπο όργανο διαβούλευσης και αποφάσεων, η λεγόμενη σύσκεψη ανάμεσα στους επικεφαλής των παρατάξεων. Την τελευταία τριετία, με το πρωτόγνωρο θεσμικό πλαίσιο και τις αλά καρτ αριθμητικές, κορυφαία θέματα έρχονταν πρώτα προς έγκριση – συζήτηση στα όργανα και κάθε φορά που δεν εξασφαλίζονταν πλειοψηφίες ή συναινετικές αποφάσεις, η λύση του θέματος παραπεμπόταν στη σύσκεψη ανάμεσα στους επικεφαλής των παρατάξεων. Ιδίως στην Αγία Παρασκευή, αυτή ήταν η πεπατημένη σε σειρά μεγάλων προβλημάτων, όπως το οικόπεδο των πρώην εκπαιδευτηρίων «Μακρή», η κατάσταση στην πλατεία Άη Γιάννη και εσχάτως οι εξελίξεις στο έργο του νέου Δημαρχείου.
Στις διαδικασίες αυτές των συζητήσεων -κατά κανόνα- συμμετέχει το σύνολο των συνδυασμών, ανεξαρτήτως συμφωνίας ή διαφωνίας. Συχνά, οι διαβουλεύσεις γίνονται σε «καλό κλίμα», όπως λένε, αμέσως μετά, διοίκηση κι αντιπολίτευση. Ωστόσο, για διαφορετικούς λόγους ίσως κάθε φορά, η συνέχεια των ζητημάτων συνήθως αγνοείται, καθώς έκτοτε παραμένουν στάσιμα. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι οι πολίτες που ενδιαφέρονται για τα κοινά δεν έχουν καμία δυνατότητα παρακολούθησης αυτών των συσκέψεων, να ακουστούν ερωτήσεις, απαντήσεις, θέσεις και λύσεις κάθε πλευρά.
Παρά και τις δημοσιογραφικές προσπάθειες, απειροελάχιστα γίνονται γνωστά ως πληροφορίες για το τι ειπώθηκε κι ακόμη λιγότερα μαθαίνουμε από επίσημες ανακοινώσεις παρατάξεων, που σε άλλες περιπτώσεις ενημερώνουν ακόμη και για τις συζητήσεις σε… ομάδες του Facebook. Καλή είναι, λοιπόν, η έγνοια για «κυβερνησιμότητα» ή ισοτιμία της ψήφου, αλλά ακόμη καλύτερο να μένει και καμία πόρτα… ανοιχτή.