Γράφει η Ελένη Κονιαρέλλη – Σιακή
Αυτή την Πρωτοχρονιά η πόρτα των σπιτιών δεν θα χτυπήσει για να ακουστεί το γνωστό ερώτημα: «Να τα πούμε;». Αλλά και στα λίγα σπίτια που θα χτυπήσουν τα παιδιά, μάταια θα περιμένουν μια απάντηση, γιατί κανείς δεν θα απαντήσει και κυρίως κανείς δε θα ανοίξει την πόρτα του. Αν είχατε ετοιμάσει τα γλυκά και τα χρήματα περιμένοντας να έρθουν τα παιδιά για να πουν τα κάλαντα, άδικα περιμένετε. Ο φόβος του κορωνοϊού, έχει ανατρέψει όλα τα σχέδια.
Η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού έχει βγάλει φτερά στα άσχημα αγκαθωτά σπυριά του και καλπάζει ανενόχλητος σε όλον τον κόσμο. Και μόνο που τον βλέπεις ανατριχιάζεις και πριν καλά-καλά το καταλάβεις έχεις κολλήσει, γιατί αυτή η μετάλλαξη κολλάει με το «καλημέρα» που λέμε. Βέβαια, ακούμε ότι είναι πιο ήπια, κάτι σαν συνάχι, και κρατά 3-4 ημέρες. Όμως δεν ξέρουμε ακόμα αν αυτά τα βιαστικά συμπεράσματα ανταποκρίνονται και στην πραγματικότητα. Αμφιβάλλουμε πλέον για τα πάντα, ακούγοντας τον σοφό Σωκράτη που μας δίδαξε: «Εν οίδα , ότι ουδέν οίδα».
Αυτοί που ονειρεύονταν μια καλότυχη Πρωτοχρονιά που θα ερχόταν φέτος να τους συναντήσει γελαστή και χαρούμενη, γύρω από το γιορτινό τραπέζι της οικογένειας, ν΄ αγκαλιάζονται, να φιλιούνται, να δίνουν ευχές, να τρώνε, να πίνουν, να χορεύουν… κρίμα γιατί πάλι δεν θα μπορέσουν, επειδή η οικογένειά τους είναι πάνω από 6 ανθρώπους, είναι περισσότεροι (παππούδες, γιαγιάδες, γονείς, παιδιά, εγγόνια…) Αλλά και εδώ έκαναν λάθος στις προβλέψεις τους, αφού οι περιορισμοί που μας βάζει ο κορωνοϊός απαιτούν να μένουν τα παιδιά μακριά, κυρίως από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, γιατί κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι να μολυνθούν από τα εγγόνια τους.
Η κρίσιμη κατάσταση λόγω της πανδημίας, μας οδηγεί να τρέξουμε και να εμβολιαστούμε. Ο Νέος Χρόνος πρέπει να μας βρει όλους εμβολιασμένους, μικρούς και μεγάλους. Αυτές τις ημέρες βλέπουμε μεγάλες ουρές πολιτών, όλων των ηλικιών, να περιμένουν με υπομονή για να κάνουν και σελφ-τεστ, για να σιγουρευτούν ότι δεν έχουν κολλήσει τον ιό, και έτσι μπορούν άφοβα(;), να βρεθούν με τους δικούς τους ανθρώπους. Αλλά και λίγες ημέρες, μετά την αρχή του χρόνου πρέπει να κάνουν και ένα ακόμα τεστ, για να μάθουν μήπως κόλλησαν από κάποιον στις ημέρες της Πρωτοχρονιάς. Συμπερασματικά και μέχρι να καταλαγιάσει ο κορωνοϊός, τα σελφ-τεστ θα έχουν γίνει κάτι σαν τη γνωστή διαφήμιση «η πρώτη φροντίς το πρωί και η τελευταία το βράδυ». Άκουσα ότι και ο Άι- Βασίλης πριν ξεκινήσει το ταξίδι του από το παγωμένο χωριό του, είχε κάνει και την αναμνηστική δόση του και το απαραίτητο σελφ-τεστ. Δεν έμαθα, αν είχαν εμβολιασθεί και οι τάρανδοι!
Αν υπολογίζατε ότι μέχρι την Πρωτοχρονιά θα είχατε απαλλαγεί από την κουραστική μάσκα που σας ιδρώνει και που κρύβει στους άνδρες το περιποιημένο τους μουστάκι, και στις γυναίκες το προσεγμένο φρεσκάρισμα στα μάγουλα και στα χείλη… δυστυχώς και αυτή τη φορά κάνατε λάθος, γιατί τώρα θα φοράτε όχι μια αλλά δυο μάσκες, η μια επάνω στην άλλη, ή μια ενισχυμένη ΚΝ95. Αν σκέπτεστε να την βάλετε στον λαιμό σαν κασκόλ, ή να την κρεμάσετε στο αυτί σαν σκουλαρίκι, να το ξεχάσετε, γιατί και στις δύο περιπτώσεις το πρόστιμο είναι σίγουρο… και βαρύ.
Αν ανήκετε στους αντιεμβολιαστές, και έχετε βγάλει ένα πλαστό χαρτί ότι είστε εμβολιασμένοι… σίγουρα σε κάποιον έλεγχο από τους πολλούς που θα βρεθούν στο δρόμο σας «την έχετε πατήσει άσχημα». Τώρα οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί: έλεγχος στα χαρτιά σας για να μπείτε στο καφενείο να πιείτε έναν καφέ, μετά άλλος έλεγχος για να μπείτε στο κατάστημα να αγοράσετε ρούχα. Το βράδυ άλλος έλεγχος στο θέατρο για να δείτε ένα έργο, ύστερα άλλος έλεγχος, και καθημερινά οι έλεγχοι δεν έχουν τελειωμό.
Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση με τον κορωνοϊό χειροτέρεψε. Τη χώρα μας χτύπησε ένα επικίνδυνο τσουνάμι μολύνσεων και από τις δύο μεταλλάξεις του κορωνοϊού ταυτόχρονα, δηλαδή, «ΟΜΙΚΡΟΝ» και «ΔΕΛΤΑ», διότι , όπως μας λένε οι ειδικοί, η «ΔΕΛΤΑ» δεν είχε ολοκληρώσει τον κύκλο της. Αυτό προκάλεσε μεγάλες ανατροπές, με αποτέλεσμα ο αρμόδιος υπουργός να ανακοινώσει ένα πακέτο νέων μέτρων με σκοπό να περιορίσει τον κύκλο της υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.
Μεταξύ αυτών των μέτρων ήταν και η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, με εξαίρεση το βράδυ της αλλαγής του χρόνου που η κυκλοφορία παρατάθηκε μέχρι 2 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Οι εργαζόμενοι στην εστίαση, στα καφέ-μπαρ, στις μουσικές και τις θεατρικές σκηνές, κ.λπ. δέχτηκαν μουδιασμένοι το δυνατό πλήγμα δεδομένου ότι είχαν κάνει ήδη όλες τις απαραίτητες προμήθειες και προετοιμασίες, και τώρα με τα νέα μέτρα, είναι έτοιμοι να βάλουν «λουκέτο» στα μαγαζιά τους, και με αγωνία ζητούν την προστασία του κράτους για να μην καταστραφούν ολοσχερώς. Βέβαια, οι περισσότεροι από τους πελάτες που είχαν κλείσει και τραπέζι (προπληρώνοντας), για να γιορτάσουν χορεύοντας και τραγουδώντας την υποδοχή του Νέου Χρόνου, μετά από τις νέες απαγορεύσεις, με λύπη αποχαιρέτησαν τη διασκέδαση όρθιοι και τον χορό στα μαγαζιά με τη μουσική και τα τραγούδια που θα τους γέμιζαν ενθουσιασμό και κέφι.
Όμως, με όλες τις απαγορεύσεις και τις δυσκολίες των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, η Πρωτοχρονιά ήρθε! Ας ευχηθούμε ο Νέος Χρόνος να μην αναστατώσει τον κόσμο και με άλλα σκληρά ραπίσματα, όπως έπραξε ο χρόνος που φεύγει, αλλά να ανοίξει στην ανθρωπότητα φωτεινά μονοπάτια με ΥΓΕΙΑ, ΕΙΡΗΝΗ, ΑΓΑΠΗ, και ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΑΣΗ.