Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 01/07
Στις 23 Ιουλίου συμπληρώνονται δυο χρόνια από την ημέρα που για 102 συνανθρώπους μας ο χρόνος σταμάτησε. Αναφερόμαστε στην ανείπωτη τραγωδία της πυρκαγιάς στο Μάτι που κατέστρεψε έναν ολόκληρο οικισμό και προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή. Μάθαμε άραγε τίποτα ως πολίτες από αυτήν την τραγική ημέρα; Ας ευχηθούμε να μην έρθει η κακιά στιγμή που μια ανάλογη τραγωδία θα μας χτυπήσει την πόρτα και θα κληθούμε να απαντήσουμε σ’ αυτό το ερώτημα.
Θυμάμαι ότι μόνιμη επωδός του πρώην δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη – Στεργίου Καψάλη ήταν η φράση «οι πυρκαγιές δεν καταστέλλονται, αλλά προλαμβάνονται». Μάλιστα, ο έμπειρος αυτοδιοικητικός ζητούσε επίμονα να αλλάξει η σχεδίαση και η φιλοσοφία της πυρασφάλειας από πλευράς κεντρικής εξουσίας. Ευτυχώς, οι δήμοι πλησίον του Πεντελικού δείχνουν να τηρούν το αγαπημένο του τρίπτυχο «πρόληψη – πρόληψη – πρόληψη».
Εδώ και λίγες ημέρες η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βριλησσίων τοποθέτησε επί της Λεωφόρου Πεντέλης τον επίσημο Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Με αυτόν τον τρόπο ο κάθε πολίτης γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τον βαθμό επικινδυνότητας της κάθε ημέρας καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιό-δου, η οποία ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου. Στην Πεντέλη, πάλι, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αντιπυρική περίοδος, σε ειδικά διαμορφωμένο και ευδιάκριτο σημείο της ιστοσελίδας του Δήμου (penteli.gov.gr) θα εμφανίζεται ο εν λόγω χάρτης, ενώ ο Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) έχει ξεκινήσει με επιτυχία Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, που περιλαμβάνει δράσεις σε όλους τους δήμους – μέλη του.
Με αυτό τον τρόπο οι ΟΤΑ βάζουν τους δημότες στο «παιχνίδι» εμφυσώντας τους το αίσθημα της «ατομικής ευθύνης», λέξεις οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί με τέτοια συχνότητα τους τελευταίους μήνες που κοντεύουν να χάσουν το πραγματικό τους νόημα. Τι σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο «ατομική ευθύνη» όταν μιλάμε για θέματα που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας;
-Να αποφεύγουμε ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά τις ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας. Μην ξεχνάμε ότι η πυρκαγιά στο Μάτι ξεκίνησε από έναν ασυνείδητο που επιχείρησε να κάψει ξερά κλαδιά την ώρα που έπνε-αν ισχυρότατοι άνεμοι.
-Να μην αφήνουμε παντός είδους σκουπίδια σε δασική περιοχή, καθώς υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
-Υπαίθριες ψησταριές ή αναμμένα τσιγάρα στο δάσος και εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι μας, μας καθιστούν αυτόματα συνυπεύθυνους για το κακό.
-Να απομακρύνουμε τα ξερά κλαδιά από δένδρα και θάμνους, εάν έχουμε την τύχη το σπίτι μας να βρίσκεται κοντά σε δάσος.
Καλή και ανέφελη αντιπυρική περίοδο να έχουμε.