Στο Μαρούσι, με αφορμή την ασφαλτόστρωση της οδού 28ης Οκτωβρίου, εμφανίσθηκε το μεγάλο ζήτημα της μείωσης πλάτους των πεζοδρομίων της, προκειμένου να κατασκευαστούν μερικές θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων (όπως έμαθα από κατοίκους της περιοχής).
Του Ανδρέα Βοσίνη
Δεν γνωρίζω πόσος σκεπτικισμός υπάρχει πίσω από το ζήτημα αυτό, αλλά θα συμφωνήσω με κατοίκους και εμπόρους της οδού οι οποίοι είναι υπέρ της διατήρησης του υπάρχοντος πλάτους των πεζοδρομίων. Ακόμη περισσότερο, τολμώ να προτείνω τη διαπλάτυνσή τους.
Ο λόγος που με οδήγησε σ’ αυτά είναι ένας και μοναδικός: όσο μεγαλύτερο το πλάτος των πεζοδρομίων, τόσο περισσότερο επωφελείται η οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας!
Το συμπέρασμα προκύπτει από τις εξής απλές σκέψεις:
- Όσο πιο πλατιά τα πεζοδρόμια, τόσο περισσότερο χώρο έχουν για να σταθμεύσουν πάνω σ’ αυτά παράνομα τα αυτοκίνητα, ενώ τα δίκυκλα επαγγελματιών θα έχουν επίσης επαρκή χώρο για να κινηθούν. Κανένα πρόβλημα, λοιπόν, για τους βιαστικούς επαγγελματίες της περιοχής και τους επισκέπτες του Αμαρουσίου – που, εννοείται, θα έρθουν με το ΙΧ τους και θα παρκάρουν έξω από το κατάστημα της αρεσκείας τους, κλείνοντάς του τη βιτρίνα ή την είσοδο!
- Αν τα πεζοδρόμια είναι ανεπαρκούς πλάτους για τους πεζούς ή, ακόμη καλύτερα, ανύπαρκτα, τότε οι πεζοί θα υποχρεωθούν να αδυνατίσουν για να μπορούν να βαδίζουν με την άνεσή τους ανάμεσα από τα αυτοκίνητα, τα δίκυκλα κλπ. Αυτό σημαίνει ότι θα αγοράζουν λιγότερα τρόφιμα και λιγότερα ρούχα (αφού δεν θα τους «μικραίνουν»), δηλ. δεν θα προσφέρουν επαρκή τζίρο στην τοπική αγορά.
- Ωστόσο, εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι τα στενά ή ανύπαρκτα πεζοδρόμια είναι επωφελή για την υγεία των πεζών, οι οποίοι, πέρα από τη δίαιτα, τρέχουν με αυξημένη την αδρεναλίνη ανάμεσα από τα αυτοκίνητα, ιδιαιτέρως αν πρέπει να βαδίσουν με μικρά παιδιά, προκειμένου να δώσουν και σε αυτά το καλό παράδειγμα της σωστής μετακίνησης στην πόλη μας. Φανταστείτε ότι αυτό ακριβώς κάνουν και σε άλλα σημεία της πόλης, π.χ. γονείς που πηγαινοφέρνουν τα παιδιά τους στο σχολείο από την οδό Σουρή, η οποία πρακτικώς στερείται πεζοδρομίων, και επωφελούνται από την εν λόγω γυμναστική δις ημερησίως! Ελπίζω, όμως, αυτό να μην είναι ισχυρός αντίλογος για τα πλατιά πεζοδρόμια.
- Εδώ θα προτείνω επιπλέον να φροντίσει η δημοτική μας αρχή να απελευθερωθεί όλο το πλάτος των πεζοδρομίων από τα τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων, γιατί εμποδίζουν τόσο τη στάθμευση αυτοκινήτων όσο και την κίνηση δικύκλων, εκθέτοντας σε κίνδυνο τα ίδια τα τραπεζοκαθίσματα – και όσους κάθονται σε αυτά και άλλους πεζούς εν γένει, θα μου πείτε, αλλά ας μη κολλάμε σε τέτοιες λεπτομέρειες…
- Ας τονιστεί ότι, για να εφαρμοσθούν σωστά τα παραπάνω, πρέπει τα πεζοδρόμια να μείνουν τελείως απροστάτευτα, όπως ακριβώς τα λιγοστά πεζοδρόμια επαρκούς πλάτους που έχουμε στην πόλη μας (π.χ. Λ. Κηφισίας, στις οδούς Δ. Ράλλη, Βασ. Σοφίας, Χατζηαντωνίου, Βασ. Όλγας).
Βεβαίως, το πλάτος των πεζοδρομίων προσδιορίζεται σε 2,05 μέτρα από τις οδηγίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ορίζει ως πεζοδρόμιο «το υπερυψωμένο ή άλλως διαχωριζόμενο τμήμα της οδού που προορίζεται για πεζούς», αλλά δεν μπορούν να ενταχθούν στο σκεπτικό που μόλις εξέθεσα.
Μετά τα παραπάνω, ελπίζω πια να βρω ανταπόκριση στις προτάσεις μου και να κατασκευασθούν ή διατηρηθούν επιτέλους πεζοδρόμια επαρκούς πλάτους στην πόλη μας.