Το αντιηλιακό μου
Ξεκίνησα να πάω σήμερα στο φαρμακείο μου για να αγοράσω το αντιηλιακό μου και το βρήκα κλειστό. Έχουν απεργία, λέει, διότι η κυβέρνηση θέλει τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα να πωλούνται και από τα σουπερμάρκετ.
• Τώρα εγώ δεν ξέρω τι να κάνω. Να πάω στο σουπερμάρκετ να αγοράσω το αντιηλιακό που το έχω ανάγκη ή να περιμένω να ανοίξουν τα φαρμακεία;
• Μάλλον θα πάω στο σουπερμάρκετ. Εδώ που τα λέμε, δε νομίζω ότι θεωρείται φάρμακο το συγκεκριμένο αντιηλιακό. Κι ας πωλείται στο φαρμακείο.
• Άσε που τώρα θυμήθηκα ότι στις παραλίες, πωλείται και στα περίπτερα.
Διαλέξαμε τη φτώχεια;
• Πότε – πότε διαβάζω και κανένα άρθρο στις ξένες εφημερίδες. Έτσι για την αλλαγή, διότι εδώ έχω βαρεθεί με τα τετριμμένα (άλλωστε, αν με παρακολουθείτε και στο facebook, θα είχατε δει ότι ήμουν από τους πρώτους που είχα μεταφράσει και αναρτήσει μια παράγραφο -που τη θεωρούσα σημαντική- από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου 2015 της χώρας μας με τους τρεις θεσμούς).
• Βρήκα, λοιπόν, στους Financial Times ένα άρθρο «φωτιά και τσεκούρι» για μας. Τίτλος του: «Οι Έλληνες διάλεξαν τη φτώχεια, αφήστε τους στη μοίρα τους». Συγγραφέας του, ο Φραντσέσκο Τζιαβάτσι, καθηγητής Οικονομικών στο Bocconi University, στο Μιλάνο.
• Δεν θα αντιγράψω όλο το άρθρο, αλλά κάποια σημεία του, που μου θυμίζουν όσα έγραφα πριν λίγα μόλις χρόνια όταν ξεσπούσε η κρίση (αξιών, παρά αποκλειστικά οικονομική). Αλλά ποιος διαβάζει Έπεα Πτερόεντα, εκτός από σένα μοναδικέ μου αναγνώστη;
• Γράφει ο προφεσόρε Τζιαβάτσι: «Για περισσότερα από πέντε χρόνια, η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη ανησυχία της Ευρώπης (…) Πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων που πέτυχαν σχεδόν τίποτα (λίγες μεταρρυθμίσεις υιοθετήθηκαν, όπως μία μικρή μείωση του τεράστιου αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία όμως ανατράπηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ). Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι οι Έλληνες δεν έχουν καμία όρεξη να εκσυγχρονίσουν την κοινωνία τους. Ανησυχούν πολύ λίγο για μία οικονομία κατεστραμμένη από την πελατεία (…) Χωρίς οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα παραμείνει μία σχετικά φτωχή χώρα (…) Πρέπει να αναρωτηθούμε αν πράγματι είναι τόσο σημαντικό να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη».
Μεγάλο πρόβλημα
• Αλλά ποιος δίνει σημασία; Εδώ το πρόβλημά μας είναι, πού θα κατουράνε οι αστυνομικοί της Βουλής και αν θα φορούν στολή ή όχι.
• Ένα σημαντικό πρόβλημα για συζήτηση, μεταξύ προέδρου Βουλής και δυο διαφωνούντων υπουργών.
Πάλι δάνεια
• Μέχρι το 2018 πιθανότατα να είμαστε σε μνημόνια, εκτίμησε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας σε αυτά τα προγράμματα.
• Έσπευσε μάλιστα να τονίσει, ότι μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους μας, θα μπορούσε να δημιουργήσει άλλα δεδομένα και να μας δώσει τη δυνατότητα να δανειστούμε από τις διεθνείς αγορές, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα, καθώς είναι απαγορευτικά τα επιτόκια, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες μας, που θα φθάσουν μέχρι το 2017 στα 30 με 40 δισ. ευρώ.
• Δεν διάβασα. Τον ρώτησαν εκεί στην Εξεταστική Επιτροπή «πού βρισκόταν το βράδυ που έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ;», διότι δεν μου αρέσουν καθόλου αυτά που λέει.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ
(Φωτο: Still Life – Έργο του Βλάση Κανιάρη – 2001)