Συμπεράσματα μέχρις εδώ:
• πρόκειται για ένα έργο ακριβό, που θα δυσκολέψει την καθημερινότητα των δημοτών και ταυτόχρονα θα αποτελειώσει κάθε επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα, θα επιφέρει, δηλαδή, τα ακριβώς αντίθετα -από τα επιδιωκόμενα- αποτελέσματα. Πρόκειται, τελικά για ένα άχρηστο και επιβλαβές έργο.
• παρόμοια έργα «αναπλάσεων», «ρυθμίσεων», «αναβαθμίσεων», κ.λ.π. επιβάλλεται να έπονται της Κυκλοφοριακής Μελέτης και όχι να προηγούνται.
• είναι που είναι δύσκολη η κατάσταση, ας πάψουν, επιτέλους, κάποιοι αρμόδιοι «ειδήμονες» να παίζουν με τα νεύρα μας.
• όσο για τους εργολάβους, υπάρχει αντικείμενο σε σωστά και όντως ωφέλιμα έργα.
Και γιατί δεν προηγείται η Κυκλοφοριακή Μελέτη, όπως επιτάσσει η κοινή λογική; Μήπως για να βρεθούν οι μελετητές της Κυκλοφοριακής προ τετελεσμένων καταστάσεων;
Εντύπωση, πάντως, μιας και το’ φερε η κουβέντα, μας προκαλεί η πάγια απουσία από τα Τεχνικά Προγράμματα της τελευταίας 15ετίας, της κατασκευής του πεζόδρομου του -μεταξύ των οδών Ψαρών και Αττικής- τμήματος της οδού Σαλαμίνος όπως ακριβώς ορίζει το ΦΕΚ 209Δ΄/30-3-1999, το οποίο, σημειωτέον, παραμένει σε πλήρη ισχύ.
Κι αν η -λόγω της απεργίας των δικηγόρων- εκκρεμούσα απόφαση του Διοικητικού Εφετείου δικαιώσει τελικά τους ενάγοντες πολίτες, τότε τί γίνεται, ώ κύριοι δημοτικοί άρχοντες; Θα επικαλεσθείτε και πάλι τις… ικανότητες της πολυπράγμονος Τεχνικής Υπηρεσίας;
Στα όρια του σουρεαλισμού
Στο δεύτερο έργο προβλέπεται η κατασκευή υπόγειας δεξαμενής 1324m3, για την ανάσχεση των πλημμυρών, στον προαύλιο χώρο τω 2ου Γυμνασίου-2ου Λυκείου σε συνδυασμό με διαπερατό χώρο στάθμευσης 300m2 στην οδό Ταϋγέτου και φυτεμένα δώματα των Σχολείων επιφάνειας 1422m2.
Σκοπός του έργου είναι η ανακούφιση από τα όμβρια της περί τα σχολεία αλλά και κατάντη αυτών περιοχής, η ενίσχυση του υπόγειου υδροφορέα, η άρδευση των φυτεμένων δωμάτων, η βελτίωση του μικροκλίματος του περιβάλλοντος, η θερμομόνωση των υψηλών ορόφων, κ,λ.π.
Ας μας επιτραπούν όμως, επί του θέματος, τα παρακάτω καλοπροαίρετα σχόλια:
1.- με μια δεξαμενή 1324m3 δεν ανασχέονται πλημμύρες περιόδων επαναφοράς Τ=25 και 50 ετών (ακραία φαινόμενα), οι οποίες θεωρούνται ως οι πλημμύρες σχεδιασμού του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων της πόλης και των οποίων οι πλημμυρικοί όγκοι, στη συγκεκριμένη λεκάνη απορροής η οποία επεκτείνεται μέχρι και τα Άνω Βριλήσσια, εκτιμάται να είναι της τάξης των 70.000 m3 (η συνεισφορά των σχαρών της οδού Αναπαύσεως θεωρείται ήσσονος σημασίας) και συνεπώς για πραγματική ανάσχεση (με περίπου 20% μείωση της αιχμής), θα απαιτείτο δεξαμενή 40.000 m3.**
2.- Η προτεινόμενη δεξαμενή θα υπερχειλίσει σύντομα, ενώ η καταιγίδα θα συνεχίζεται, και συνεπώς ουδεμία μείωση επιτρέπεται στις διατομές των κατάντη αγωγών, άρα, η όποια επικουρικότητα εκμηδενίζεται και τελικά, το ανάντη της Ολύμπου και μέχρι τα Άνω Βριλήσσια αντιπλημμυρικό πρόβλημα ουδόλως αντιμετωπίζεται.
3.- Ορθότερο θα ήταν η δεξαμενή να ορίζεται ως δεξαμενή αποθήκευσης νερού και μόνον.
4.- διήθηση νερού στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, μέσω της επιφάνειας των 300 m2 του parking, είναι αμελητέα λόγω της μικρής επιφάνειας και λόγω του κορεσμού της επιφανειακής στρώσης του εδάφους σε έντονες βροχοπτώσεις. Συνεπώς ο διαπερατός χώρος στάθμευσης, κόστους ίσου με 20% περίπου του συνολικού ουδόλως συμβάλλει στην ανάσχεση..
5.- η θερμομόνωση που προσφέρουν τα φυτεμένα δώματα στους υψηλούς ορόφους αξιοποιείται μόνο το χειμώνα –το καλοκαίρι τα σχολεία κλείνουν. Το κόστος της όμως ανέρχεται σο 30% περίπου του συνολικού.
6.- απαιτείται αντλιοστάσιο για την άντληση του νερού στα δώματα, άρα και κόστος ενέργειας.
7.- το σύστημα ηλεκτρονικού αυτοματισμού για την απομάκρυνση των φερτών (αμμοχάλικα, λάσπη, κ.λ.π.) προς τα κατάντη, με ειδικό μηχανισμό έκπλυσης είναι ευαίσθητης αποτελεσματικότητας στις συγκεκριμένες συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, με την προϋπόθεση ύπαρξης αγωγού στην οδό Ξάνθης.
Οφείλουμε ωστόσο να δηλώσουμε οτι η μελέτη είναι πλήρης και άρτια, μη ανταποκρινόμενη όμως στους στόχους και τα οράματα δημοτικών αρχόντων.
Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει παρά μόνον συνηθισμένες βροχές (Τ=0,5 έως Τ=1).