
Γενική Γραμματέας Συλλόγου Κυκλαδιτών και Φίλων Νέας Πεντέλης «Τα Κυκλαδονήσια»
Στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας που εκτείνεται στο νότιο τμήμα του Αιγαίου Πελάγους, μεταξύ ηπειρωτικής Ελλάδας και Μικράς Ασίας , μέσα στη γαλάζια ομορφιά, στον ήλιο ,στο φως ζει ένα κομμάτι του ελληνικού λαού, οι Κυκλαδίτες.
Τα νησιά των Κυκλάδων κατοικήθηκαν στα τέλη της πέμπτης χιλιετίας π.Χ. και σύμφωνα με την μυθολογία το όνομα τους προήλθε από τις ομώνυμες Νύμφες, τις οποίες ο Ποσειδώνας μεταμόρφωσε σε βράχους που βρίσκονται σε κυκλική διάταξη γύρω από τη Δήλο.
Οι Κυκλαδίτες έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην ελληνική ιστορία από τους αρχαιότερους χρόνους. Ήρεμος και εργατικός λαός που ζούσε κυρίως από την θάλασσα και το εμπόριο ανέπτυξε μια ελεύθερη , δημιουργική και καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία.
Χαρακτηριστικά δημιουργήματα της κυκλαδικής τέχνης κατά την Εποχή του Χαλκού είναι τα μαρμάρινα κυκλαδίτικα ειδώλια που εντυπωσιάζουν έως σήμερα με τη σχεδόν διάφανη λευκότητα του υλικού τους.
Ως λαός ήρεμος, φιλήσυχος και φιλοπρόοδος αγάπησε το τραγούδι , την μουσική, και τις τέχνες . Η ευγένεια, η εργατικότητα και η καλοσύνη ,που τους διακρίνει σε συνδυασμό με ένα έντονο αίσθημα φιλίας και φιλοξενίας δίνει στον Κυκλαδίτη τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του.
H ιστορία των Κυκλαδιτών συνδέεται και με την Πεντέλη και συγκεκριμένα με την ζωή των λατόμων της περιοχής κυρίως κατά την δεκαετία του 50’ όπου εργάζονταν στα λατομεία της Πεντέλης στη νοτιοδυτική κυρίως πλευρά .
Η δουλειά τους ήταν δύσκολη και σκληρή ειδικά τις πρώτες δεκαετίες όπου τα μηχανικά μέσα ήταν περιορισμένα και στοιχειώδη με αποτέλεσμα η εργασία να είναι σχεδόν αμιγώς χειρωνακτική.
Μέχρι και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα οι περισσότεροι διέμεναν σε πρόχειρες κατοικίες – καταλύματα στους πρόποδες της Πεντέλης. Μεταξύ 1976 και 1978 όλα τα λατομεία της νοτιοδυτικής πλευράς της Πεντέλης υποχρεώθηκαν σε διακοπή της λειτουργίας τους οπότε και αυτοί σταμάτησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα στο Πεντελικό όρος.
Το 2002 μία ομάδα ατόμων, προπάντων φίλων μεταξύ τους με έντονη διάθεση για ανιδιοτελή δράση και προσφορά στον τόπο τους, δημιούργησαν τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κυκλαδιτών και Φίλων της Νέας Πεντέλης «Τα Κυκλαδονήσια» για την συνέχιση αλλά και ανάδειξη του κυκλαδίτικου πολιτισμού ,για τη διάσωση, διαφύλαξη, διατήρηση και διάδοση των τοπικών εθίμων, ηθών και παραδόσεων μέσω πνευματικών, καλλιτεχνικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.
Στα 22 χρόνια της λειτουργίας του, ο Σύλλογος έχει αναπτύξει δραστηριότητες σε πολλούς τομείς με ιδιαίτερα πλούσια δράση στο τομέα των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Διοργανώνονται ομιλίες , ημερίδες και μαθήματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης όπως παραδοσιακών χορών, μουσικής, χορωδίας , φωτογραφίας και ντεκουπάζ. Διοργάνωση εκδρομών και παρακολούθησης θεατρικών και μουσικών παραστάσεων.
Οι κυριότερες και πιο αξιοσημείωτες ετήσιες εκδηλώσεις είναι τον Ιούνιο κάθε χρόνο, στην πλατεία της Νέας Πεντέλης η «Γιορτή της Σαρδέλας» Η ζωντανή μουσική με παραδοσιακά νησιώτικα συγκροτήματα , η χορευτική ομάδα του συλλόγου, η ψητή σαρδέλα, το ντόπιο κρασί, είναι αυτά που κάνουν πλήθος κόσμου να διασκεδάζει στην
εκδήλωση αυτή.
Η σφραγίδα των Κυκλαδιτών έχει μπει και στο πανηγύρι του Αγίου Σίλα, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου, στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Σίλα στην Νέα Πεντέλη όπου και πάλι συγκροτήματα κυκλαδίτικης μουσικής, παραδοσιακά εδέσματα και καλό κρασί συγκεντρώνουν μεγάλο πλήθος δημοτών που έρχονται να τιμήσουν την τοπική γιορτή και να διασκεδάσουν σε κυκλαδίτικους ρυθμούς.
Τέλος, στο αντάμωμα των λατόμων, τον Οκτώβριο όπου γίνεται η καθιερωμένη πια γιορτή της Φασολάδας με μουσική, άφθονη παραδοσιακή φασολάδα, ρέγκα , ορεκτικά και κρασί.
Στόχος του Συλλόγου είναι η καταγραφή των δραστηριοτήτων στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου Πεντέλης την οποία συνεχίζει ,διαδίδει και διαφυλάσσει με ιδιαίτερη αγάπη και αφοσίωση.
Η Παράδοση έρχεται από το παρελθόν σα μια γλυκιά ανάμνηση κι εμείς προσπαθούμε να την κάνουμε κομμάτι της καθημερινότητάς μας ενισχύοντας και αναδεικνύοντας την πολιτιστική μας ταυτότητα.