Η Περιφέρεια Αττικής την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου τίμησε τη συμβολή των Αρβανιτών της Αττικής στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, εστιάζοντας στις περιπτώσεις του Αμαρουσίου και του Χαλανδρίου σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Τέχνης, Τύπου και Πολιτισμού ΑΜΑΡΥΣΙΑ, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των εορτασμών από τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Θέμα της ημερίδας ήταν «Έλληνες, Ρωμιοί, Αρβανίτες: Οι χωρικοί της Αττικής στην Ελληνική Επανάσταση. Η περίπτωση του Αμαρουσίου και του Χαλανδρίου», με τον αρχαιολόγο- επίκουρο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιώργο Πάλλη και τον ιστορικό Ευρωπαϊκών Πολιτισμών Παναγιώτη Στουραΐτη, με τις εξαιρετικές παρουσιάσεις τους, να φωτίζουν ένα κομμάτι της ιστορίας το οποίο δεν έχει αναδειχθεί: Την σημαντική συμμετοχή των αρβανιτών και των άλλων χωρικών του Αμαρουσίου και του Χαλανδρίου στο «φούντωμα» της ελληνικής επανάστασης στα χωριά της Αττικής και την Αθήνα, έως την επιτυχή κατάληξη της δεύτερης πολιορκίας της Ακρόπολης, η οποία απελευθέρωσε από τον τουρκικό ζυγό την πόλη. Παράλληλα, βασισμένοι στις ελάχιστες, αλλά σημαντικές ιστορικές πηγές, παρέθεσαν σειρά γεγονότων, μαχών, προσώπων και πεσόντων στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, παρέχοντας πληροφορίες που δεν είχαν ακουστεί ξανά για αυτή την αθέατη πλευρά της Επανάστασης στην Αττική.
Γ. Πατούλης: «Ηθικό και ιστορικό χρέος μας»
Στην αξία της επετειακής εκδήλωσης αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης: «Η συμβολή των Αρβανιτών δεν έχει αποτιμηθεί μέχρι σήμερα με συστηματικό τρόπο. Έχουμε ηθικό και ιστορικό χρέος προς τους Μαρουσιώτες, τους Χαλανδριώτες και τις οικογένειες των Αρβανιτών να τιμήσουμε και να αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά τους», σημείωσε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Στα απομνημονεύματά του ο Μακρυγιάννης εξυμνεί τους Μαρουσιώτες για την πάνδημη συμμετοχή τους στον Αγώνα που άρχισε στις 15 Οκτωβρίου του 1821 και την καθοριστική συμβολή τους για να σωθεί η Ακρόπολη από την πολιορκία του Κιουταχή».
Λ. Κεφαλογιάννη: «Φωτίζουμε μια αθέατη πλευρά της ιστορίας»
Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, Λουκία Κεφαλογιάννη, τόνισε: «Στον Βόρειο Τομέα, έχουμε πραγματοποιήσει μια σειρά εξαιρετικών εκδηλώσεων για να τιμήσουμε τον Απελευθερωτικό Αγώνα. Είμαι χαρούμενη που στην ημερίδα αυτή, φωτίσαμε μια αθέατη πλευρά της ιστορίας και είχαμε την ευκαιρία να αντιληφθούμε τον τρόπο που έδρασαν ντόπιοι, Ρωμιοί και Αρβανίτες, αγωνιζόμενοι μαζί ως Έλληνες για την απελευθέρωση του Έθνους».
Θ. Αμπατζόγλου: «Τεκμηριωμένη ανάδειξη στοιχείων»
Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Αμαρουσίου και του Χαλανδρίου στην εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης.
«Η σημερινή συνάντηση είναι μια ευκαιρία για τις τοπικές κοινωνίες να αναδείξουν τα στοιχεία της εποχής, να πληροφορηθούν σημαντικά κομμάτια από την ιστορία τους και να ενημερωθούν βάσει τεκμηριωμένων ερευνών και μελετών από καταξιωμένους επιστήμονες», ανέφερε, ενώ στη συνέχεια ενημέρωσε το κοινό που παρακολουθούσε δια ζώσης και διαδικτυακά την ημερίδα, για την εκδήλωση που θα ακολουθήσει στις 22 Δεκεμβρίου στο δημαρχείο (με συγκεκριμένο αριθμό προσκλήσεων), με την παρουσίαση ιστορικό βιβλίο του Γιώργου Πάλλη «Μαρούσι 1821-1827: Ένας μικρός οικισμός της Αττικής στην Ελληνική Επανάσταση», των εκδόσεων ΑΜΑΡΥΣΙΑ.
Σ. Ρούσσος: «Ευκαιρία αναστοχασμού για τις τοπικές κοινωνίες»
«Πόση μεγαλύτερη αξία δίνει στο ιστορικό διάβημα, η αναγνώριση των προσώπων των ξεχασμένων από τη μεγάλη ιστορία; Πόση γοητεία αποκτά η έρευνα όταν σμικρύνεται η κλίμακα παρατήρησης διασώζοντας από την αφάνεια θρύλους, τοπωνύμια, ιστορίες και γνώσεις καταδικασμένες στο σκοτάδι; Πώς μέσα από όλα αυτά ξαναγράφεται η ιστορία κάθε εποχής, χωρίς να αλλάξουμε τα γεγονότα, αλλά μόνο γωνία παρατήρησης;», αναρωτήθηκε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, πριν προσθέσει: «Είμαι ευτυχής που η σημερινή σας εκδήλωση μου δίνει μια τέτοια ευκαιρία αναστοχασμού πάνω στη διαδρομή των τοπικών μας κοινωνιών. Ελπίζω αυτή η ολοένα και μεγαλύτερη στροφή των νέων ερευνητών στο τοπικό και στον άνθρωπο να εμπλουτίσει και να δώσει νέα κλειδιά ερμηνείας του κόσμου που μας περιβάλλει».
Χαιρετισμοί
Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο εκδότης της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Χρήστος Ζαγκλής υπογράμμισε ότι «στόχος της είναι να τιμήσουμε και να διατηρήσουμε τη μνήμη ανθρώπων, στους οποίους οφείλουμε το γεγονός ότι είμαστε ελεύθεροι σήμερα»
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Νίκος Πέππας, αναφέροντας ότι «η ημερίδα στοχεύει στην ανάδειξη των ειδικών στοιχείων του αρβανίτικου πληθυσμού» και πως «τα συμπεράσματα θα συμβάλουν στην προβολή του ρόλου τους στο νικηφόρο αποτέλεσμα».
Η ημερίδα έκλεισε με τον τομεάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Χάρη Ρώμα, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Περιφέρεια Αττικής και το τμήμα Πολιτισμού δεν θέλουν να ξεχάσουν τους ήρωές μας, οι οποίοι αποτελούν τα πρότυπά μας. Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανές τις μνήμες και ρίζες μας».
Την εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε και διαδικτυακά από τα μέσα δικτύωσης της Περιφέρειας Αττικής και την ιστοσελίδα amarysia.gr, συντόνισε o δημοσιογράφος και διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας ΑΜΑΡΥΣΙΑ Γιάννης Μπεθάνης.
Τα συμπεράσματα, καθώς και οι ομιλίες της ημερίδας θα εκδοθούν σε σχετικό έντυπο, το οποίο θα διανεμηθεί στους Δήμους του Βορείου Τομέα.
Οι παρευρισκόμενοι
Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Β. Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Σμυρνής, οι αντιδήμαρχοι Αμαρουσίου Ε. Λέκκα, Στ. Τσιπουράκης, Ρ. Χαλιώτη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χαλανδρίου Κρ. Αγαπητού, Θ. Αλεξανδρή, ο περιφερειακός σύμβουλος Σπ. Ευσταθόπουλος, ο διοικητής του νοσοκομείου «Παμμακάριστος» Θρ. Λαδόπουλος, ο προϊστάμενος επιθεωρητών Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Ι. Κατσαγκόλης, η γραμματέας του Περιφερειακού Τμήματος Ερυθρού Σταυρού Παπάγου – Χολαργού Κ. Τούτουζα.