Μνημόνιο συνεργασίας με αντικείμενο την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε Πάρνηθα, Διόνυσο, Πεντέλη, και Υμηττό, περιοχές που έχει υποδείξει η Πυροσβεστική ως πιο ευαίσθητες εντός της Αττικής υπέγραψε την Πέμπτη 18 Απριλίου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μανούσο Μανουσάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιο Μάνο.
Η τριμερής συνεργασία έχει καθαρά χαρακτήρα πρόληψης, προκειμένου να περιοριστούν ή να αντιμετωπιστούν πλήρως κίνδυνοι είτε ξεσπάσματος πυρκαγιάς από πυλώνες είτε πρόκλησης διακοπής ρεύματος σε περιπτώσεις έντονων φυσικών φαινομένων, όπως οι δασικές πυρκαγιές.
Β. Κικίλιας: «Η συνεργασία θα συνεχιστεί»
Κατά την υπογραφή του Μνημονίου ο υπουργός Β. Κικίλιας δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Είναι γνωστό ότι και ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ έχουν καλώδια υψηλής τάσης – τα καλώδια της ΔΕΗ – τα οποία περνούν μέσα από τους ορεινούς μας όγκους και μέσα από τα δάση μας. Νομίζω ότι ήταν ένα ταμπού για πολλά χρόνια ότι τα δάση πρέπει να είναι ανέπαφα και να μην μπορεί κανείς να περάσει να μπει ή να λειτουργήσει μέσα σε αυτά. Αυτό δημιούργησε καύσιμη ύλη δεκαετιών, και ένα τεράστιο θέμα τώρα για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική πολιτεία, σε σχέση με την οικολογία, την προστασία των δασών και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Χαίρομαι πάρα πολύ που αυτή μας η πρωτοβουλία έγινε νόμος του κράτους στο τέλος του 2023 και έρχεται τώρα να επισφραγιστεί με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ που δεν περίμεναν, κυρίες και κύριοι, αλλά έχουν ήδη ενεργήσει.
Η συνεργασία μας με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχιστεί εις το διηνεκές και η διάθεση υπάρχει και η καλή προαίρεση υπάρχει και το πνεύμα της συνεργασίας υπάρχει και, άλλωστε, βλέπετε ότι το νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο ήρθε να παρουσιαστεί πριν από μερικές εβδομάδες, εμπεριέχει συνεργασία με όλους τους φορείς. Και με τους δασάρχες, τα δασαρχεία, με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τα Σώματα Ασφαλείας, με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτή είναι η πολύ μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε φέτος.
Τι μας δίνει ως δυνατότητα αυτή η πρωτοβουλία; Πρώτα απ’ όλα να μπορούν οι επαγγελματίες πιο εύκολα να έχουν πρόσβαση στα δίκτυά τους, ενδεχομένως να τα συντηρούν και να τα επιβλέπουν.
Δεύτερον, και εμείς να μπορούμε να εισχωρήσουμε με τα πυροσβεστικά μας οχήματα πιο εύκολα και πιο γρήγορα στο πεδίο και να μπορέσουμε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ζώνες και για ζώνες πυροπροστασίας και για ζώνες αντιμετώπισης ενδεχόμενων πυρκαγιών. Εύχομαι να μη χρειαστεί για την Αττική, αλλά θα είμαστε όλοι εκεί, θα είμαστε όλοι οργανωμένοι, θα το κάνουμε με σύστημα, θα το κάνουμε πιο επαγγελματικά από ποτέ και θα το κάνουμε όπως πάντα με αυταπάρνηση.
Μ. Μανουσάκης: «Ενίσχυση της ανθεκτικότητας»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης τόνισε:
«Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση του 2023 στην οποία συνδράμαμε και την οποία επισφραγίζουμε σήμερα με αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας, ο ΑΔΜΗΕ θα πραγματοποιήσει εργασίες αντιπυρικής προστασίας γύρω από τις γραμμές μεταφοράς υψηλής και υπέρ υψηλής τάσης, καλύπτοντας κατ’ αρχήν 9 χιλιόμετρα σε 4 περιοχές που του έχει υποδείξει η Πυροσβεστική ως πιο ευαίσθητες εντός Αττικής, στον Υμηττό, στο Διόνυσο, στην Πεντέλη και στην Πάρνηθα.
Οι εργασίες αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει. Θα ολοκληρωθούν εντός Ιουνίου. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ολοκληρωθούν ακόμη νωρίτερα. Σήμερα που μιλάμε, τα συνεργεία στα οποία έχει αναθέσει τις εργασίες ο ΑΔΜΗΕ, βρέθηκαν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που όλοι γνωρίζουμε τι κίνδυνοι υπάρχουν εκεί.
Η συχνότητα και η ένταση των πυρκαγιών που εκδηλώνονται ως απόρροια της κλιματικής κρίσης οδηγούν προφανώς στην ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων και ιδιαίτερα φέτος που ο κίνδυνος είναι ακόμη πιο έντονος, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που παρατηρούμε. Το σημερινό, λοιπόν, Μνημόνιο Συνεργασίας είναι ένα μέτρο απ’ αυτά και αποσκοπεί στη διασφάλιση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας και του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του περιβάλλοντος της χώρας μας.
Η εκδήλωση πυρκαγιάς κάτω από γραμμές μεταφοράς υψηλής και υπέρ υψηλής τάσης, λόγω της αλλαγής των συνθηκών υγρασίας, θέτουν αυτόματα εκτός λειτουργίας τις γραμμές μεταφοράς, κάτι που ενέχει διακοπές και δημιουργεί κίνδυνο συνολικού blackout, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Συνεπώς, τα έργα αυτά προστατεύουν ενεργά και το σύστημα μεταφοράς και θέλω να ευχαριστήσω σε αυτό το σημείο τον Υπουργό ο οποίος κατανόησε το ζήτημα από την αρχή που ανέλαβε, το οποίο είχε τεθεί από το 2021 στα δασαρχεία και επιβλήθηκε επιτέλους το αυτονόητο: να μπορούμε να έχουμε αυτές τις ζώνες τις αντιπυρικές κάτω από τις γραμμές μεταφοράς.
Α. Μάνος: «Πεδίο δόξης λαμπρό για να δουλέψουμε»
Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αν. Μάνος ανέφερε:
«Η έντονη συνεργασία μας μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και Πυροσβεστικής ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2020 στην Καρδίτσα. Τότε, ήταν μία πρώτη πλημμύρα και είχε δημιουργηθεί ένα έντονο φαινόμενο στην πόλη και αναρωτιόμασταν πού θα μας πάει η κλιματική αλλαγή.
Μετά, συνεχίσαμε στον Όλυμπο – όχι το βουνό –, το πούλμαν της Πυροσβεστικής, τον Φλεβάρη του 2021, για να αντιμετωπίσουμε τη Μήδεια. Συνεχίσαμε στις φωτιές του 2021, στην Ελπίδα τον Ιανουάριο του 2022, αλλά τίποτα δε νομίζω να μας είχε προετοιμάσει ψυχολογικά γι΄ αυτό το οποίο συνέβη με τις φωτιές του 2023 και την πλημμύρα του Daniel το Σεπτέμβριο που μας πέρασε.
Η προετοιμασία είναι το παν για όλους μας. Θα σας πω ότι, όταν ανέλαβα στο ΔΕΔΔΗΕ τέλος του 2019, είχαμε περί τις 10-15 χιλιάδες κολώνες, στύλους. Το στρατηγικό απόθεμα της εταιρείας έπρεπε να είναι κατ’ ελάχιστον 30.
Το καλοκαίρι του 2023, από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, χρειαστήκαμε πάνω από 35 χιλιάδες κολώνες, 4 χιλιάδες μετασχηματιστές και χιλιάδες χιλιόμετρα καλωδίων. Αν αυτό είχε συμβεί το 2019, καλό Πάσχα. Θα μας έπαιρνε έξι με εφτά μήνες να συνδέσουμε.
Ξεκινώντας με τον Daniel, είδαμε το θέμα της διαχείρισης του πρασίνου και το Σεπτέμβρη μαζί με τον κ. Κικίλια, τον Υπουργό, βρεθήκαμε εν μέσω Daniel να κάνουμε την πρώτη συνάντηση, στην οποία συζητούσαμε τί αλλαγές μπορούμε να κάνουμε.
Ήδη στην Αττική μας δόθηκαν 32 περιοχές να κάνουμε ζώνες και τις υλοποιούμε στην ώρα μας. Αν έχουμε κι άλλες; Σαφώς κι έχουμε πεδίο δόξης λαμπρό μπροστά μας να δουλέψουμε μαζί για να τα καταφέρουμε, τόσο στο πεδίο, όσο και στο επιτελείο, γιατί ο κίνδυνος που υπάρχει εκεί έξω της κλιματικής αλλαγής είναι ανά πάσα στιγμή και χωρίς προειδοποίηση και μόνο με πολλή προσπάθεια και πολλή άσκηση θα γίνει».