Με «αιχμή του δόρατος» την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στις αλλαγές στον «Καλλικράτη» και επιτέθηκε στην ΚΕΔΕ.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 2 Μαρτίου, ο υπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της ΚΕΔΕ για την απόφαση της να αποχωρήσει από την επιτροπή διαλόγου για την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι «είναι υποκινούμενη από την ηγεσία της Ν.Δ.».
Το νέο σχέδιο για τον «Καλλικράτη» που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα βασίζεται στο 442 σελίδων τελικό πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Ο Π. Σκουρλέτης διευκρίνισε ότι «το πόρισμα της επιτροπής δεν συνιστά τελικές θέσεις αλλά αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για να καταλήξουμε, μέσω μιας δεύτερης σφιχτής διαδικασίας, σε βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση», τασσόμενος υπέρ του διαλόγου «με φανατισμό», όπως τόνισε. «Πότε άλλοτε δεν είχε υπάρξει τέτοια διαδικασία και ως εκ τούτου είναι ακατανόητη την αποχώρηση της ΚΕΔΕ, η οποία προτίμησε αντί να συμμετέχει να σχολιάζει δημοσιεύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αφήνοντας αιχμές για υποκίνηση της ηγεσίας της ΚΕΔΕ από τη Ν.Δ., ο υπουργός σημείωσε: «Δεν βοηθάει την Αυτοδιοίκηση όταν ορμώμενοι από κέντρα εκτός Αυτοδιοίκησης κάποιοι είναι διατεθειμένοι να υπηρετήσουν την επικοινωνιακή πολιτική της Ν.Δ.». Και πρόσθεσε: «Μπορεί στα λόγια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ να λέει ότι φοράει την εθνική φανέλα, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να αποφασίσει τελικά ποια φανέλα φοράει».
Πάντως ο κ. Σκουρλέτης, φρόντισε να διαχωρίσει την ηγεσία της ΕΝΠΕ, η οποία είπε ότι κράτησε «μια σοβαρή στάση».
«Απλή αναλογική για να μην διοικούν οι μειοψηφίες»
Ο Π. Σκουρλέτης, εμφανίστηκε διατεθημένος να συνεχίσει το διάλογο και ανέφερε: «Εμείς θα συνεχίσουμε το διάλογο με όλους τους δημάρχους. Πιστεύει η ΚΕΔΕ στο διάλογο η όχι; Δεν μπορεί η μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση να εξαντληθεί στην συζήτηση ανάμεσα σε Πατούλη, Αγοραστό και υπουργό. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο αλλά θα απαντάμε σε όσους δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, είναι κατώτεροι των περιστάσεων».
Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν εξαντλείται η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος. «Αυτά τα λέει ο κ. Πατούλης», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της απλής αναλογικής, τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει τις θέσεις της υπέρ της απλής αναλογικής» και κάλεσε την ΚΕΔΕ να πάρει θέση: «Τι λέει η ΚΕΔΕ για το εκλογικό σύστημα: Βοηθάει στη λύση των τοπικών προβλημάτων το ότι κυβερνάται ο δήμος από μία μειοψηφία του 23% – 24% που στη συνέχεια παίρνει τα δύο τρίτα του Δημοτικού Συμβουλίου;».
«Ανοιχτοί σε προτάσεις»
Ο κ. Σκουρλέτης, δήλωσε ότι το υπουργείο είναι «ανοιχτό σε προτάσεις» αλλά ξεκαθάρισε: «Ως κυβέρνηση κρατάμε το δικαίωμα να νομοθετούμε και να κριθούμε γι’ αυτό. Χρειαζόμαστε σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις».
Και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να δώσουμε αρμοδιότητες. Να ξεφύγουμε από το κράτος αφέντη που ελέγχει τα πάντα. Από την άλλη δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε στην αφελή άποψη ότι ο καθένας κάνει ότι θέλει στον τόπο του. Δεν είναι ακριβώς πασάς στα Γιάννενα ο κάθε δήμαρχος».
Σύμφωνα με τον υπουργό πρέπει να γίνει καταγραφή της δημοτικής περιουσίας, αλλά και «τυποποίηση των Δήμων σε ορεινούς, νησιωτικούς κ.λπ., καθώς δεν βοηθάνε οι οριζόντιες λύσεις».
Παράλληλα, αναφορικά με τα οικονομικά τόνισε ότι «μέσα στο σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να δούμε τον τρόπο με το οποίο θα αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία».
Πουλάκης: «Δεν φτιάξαμε το πόρισμα σε κλειστά γραφεία»
Από την πλευρά του ο γ.γ. του υπουργείου Κ. Πουλάκης, υποστήριξε ότι «ο Καλλικράτης αλλά και ο Καποδίστριας έγιναν μέσα σε κλειστά γραφεία, κάτι που εμείς αντιστρέψαμε κάνοντας διάλογο με τους αυτοδιοικητικούς φορείς», προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε η αλλαγή, η οποία θα έχει συγκεκριμένο όνομα να μείνει μόνο στο χωροταξικό, όπως ο “Καποδίστριας” και ο “Καλλικράτης”».
Παράλληλα, τονίσε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να σπάσει το δημαρχοκεντρικό σύστημα», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι είναι υπέρ της «συμμετοχής των εργαζομένων στην διοίκηση των ΟΤΑ».
Τι προτείνει το πόρισμα
Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα στο πόρισμα προτείνεται η εκλογή των δημοτικών κι περιφερειακών συμβουλίων με απλή αναλογική με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, ενώ αν δεν επιτευχθεί πλειοψηφία 50% + 1 ψήφο, η εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη να γίνεται τη δεύτερη Κυριακή.
Δικαίωμα ψήφου στους αλλοδαπούς, εκτός Ε.Ε., δεν δίνεται καθώς δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και υπάρχει σχετική αρνητική απόφαση του ΣτΕ, ενώ προκρίνεται να δοθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στους πολίτες της ΕΕ και στις περιφερειακές εκλογές.
Προτείνεται, επίσης, η κατάργηση των σημερινών δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ως δομών ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και τη θέση τους να διαδεχτούν συμβούλια στα όρια των σημερινών δημοτικών ενοτήτων, δηλαδή των Δήμων και Κοινοτήτων που καταργήθηκαν με τον «Καλλικράτη».
Για τις περιφέρειες προτείνεται η διατήρηση της Περιφερειακής Ενότητας και η κατάργηση του θεσμού του άμεσα εκλεγόμενου χωρικού αντιπεριφερειάρχη.