Ο Π. Σκουρλέτης καταθέτει τη ρύθμιση για τους συμβασιούχους, η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν κάνει πίσω, η ΚΕΔΕ θα «μιλήσει» Δευτέρα, ιδιώτες μαζεύουν σκουπίδια σε Δήμους και μια ακόμη πιο «καυτή» εβδομάδα έρχεται.
Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον έως την προσεχή Πέμπτη, όπως είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα, αποφάσισε το μεσημέρι της Κυριακής 25 Ιουνίου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των Δήμων, μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών το Σάββατο 24 Ιουνίου.
Έτσι, εν αναμονή καύσωνα και με τα σκουπίδια στους δρόμους να «θεριεύουν», συνεχίζονται οι καταλήψεις στα αμαξοστάσια των δήμων και στους ΧΥΤΑ της χώρας, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων, παρά μόνο σε ευαίσθητους χώρους (νοσοκομεία, λαϊκές αγορές κ.λπ.). Το κλίμα, πάντως, είναι τεταμένο στις τάξεις των συνδικαλιστών, μετά την απόφαση δημάρχων σε Δήμους όπως η Θεσσαλονίκη, η Νέα Ιωνία κ.λπ. να αναθέσουν σε ιδιωτικά συνεργεία την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, τη Δευτέρα 26 Ιουνίου έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας, ενώ έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Για την Πέμπτη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης που θα προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, που απέρριψαν οι συνδικαλιστές, προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους 6.100 συμβασιούχους – παρατασιούχους για όσους μήνες απαιτηθεί, μέχρι να ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να αιτηθούν πρόσθετες προσλήψεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους στο συγκεκριμένο τομέα.
Από την πλευρά της η ΠΟΠ – ΟΤΑ αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων της, καθώς έκρινε ότι με τη ρύθμιση Σκουρλέτη διασφαλίζεται η συνέχεια της εργασίας των συμβασιούχων.
Έκτακτο Δ.Σ. η «επιφυλακτική» ΚΕΔΕ
Από την πλευρά της, η ΚΕΔΕ εξέφρασε άμεσα τις επιφυλάξεις της για ορισμένα σημεία της νομοθετικής ρύθμισης Σκουρλέτη, αμέσως μόλις ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης την πήραν στα χέρια τους από τον υπουργό κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί του στο ΥΠΕΣ το Σάββατο 24 Ιουνίου.
Η στάση της ΚΕΔΕ θα καθοριστεί σε έκτακτο Δ.Σ. που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 26 Ιουνίου, ενώ με δήλωσή του ο Γ. Πατούλης καλεί την κυβέρνηση να δώσει την κατάλληλη λύση που θα διασφαλίζει τις θέσεις των συμβασιούχων και θα βγάλει τα απορριμματοφόρα στους δρόμους προκειμένου να «απασφαλιστεί» η υγειονομική «βόμβα» στους δρόμους των πόλεων.
Αναλυτικά η δήλωση Πατούλη:
«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα μια λύση που θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων και θα συμβάλει στην τάχιστη έναρξη της αποκομιδής των απορριμμάτων
Πρέπει άμεσα να καθαρίσουν οι πόλεις μας από τα σκουπίδια.
Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει γρήγορα λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε με τις υποσχέσεις της για μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Οι υποσχέσεις αυτές είναι που έσπειραν ανέμους και σήμερα οι τοπικές κοινωνίες θερίζουν θύελλες ζώντας σε τριτοκοσμικές συνθήκες με τους τόνους των σκουπιδιών να είναι συγκεντρωμένοι στις γειτονιές όλων των πόλεων.
Με τον ερασιτεχνικό τρόπο που χειρίζονται το θέμα συμβάλλουν, ηθελημένα ή μη, στην είσοδο ιδιωτών στην αποκομιδή των απορριμμάτων στους δήμους. Εμείς θα αντισταθούμε σε τέτοιες πρακτικές.
Περιμένουμε αύριο από τη κυβέρνηση να δώσει μια λύση που θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων με συμβάσεις αορίστου χρόνου και ταυτόχρονα θα συμβάλει προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων από τις πόλεις μας.
Δεν μας αξίζει αυτή η ποιότητα ζωής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στην αυριανή του έκτακτη συνεδρίαση θα αποφασίσει υπεύθυνα για τη στάση που θα κρατήσουν οι δήμοι.
Για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί δεν ευθύνονται ούτε οι δήμαρχοι, ούτε οι εργαζόμενοι στους δήμους. Την ευθύνη φέρουν εκείνοι που υποσχέθηκαν «λαγούς με πετραχείλια».
Τι λέει η ρύθμιση
Στην τροπολογία, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή την Δευτέρα 26 Ιουνίου, τίθενται δύο προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα μπορούν να απασχοληθούν στους δήμους, οι συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται στην καθαριότητα :
– να συντρέχει εξαιρετικός λόγος δημόσιας υγείας και
– να έχουν λάβει οι δήμοι απόφαση σύστασης νέων οργανικών θέσεων σε κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες σχετικές με την καθαριότητα οι οποίες καλύπτουν πάγιες ανάγκες.
Εφόσον συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων είτε στις νέες οργανικές θέσεις που συνιστώνται είτε σε ήδη υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ και, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν της 31.3.2018, οι οικείοι ΟΤΑ ή νομικά πρόσωπα αυτών δύνανται, με αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να απασχολούν στις αντίστοιχες θέσεις όσους παρείχαν τις υπηρεσίες αυτές, μέχρι την 7.6.2017.
Λόγω του ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο φρέναρε τη δυνατότητα παράτασης, θα γίνουν νέες συμβάσεις με τους όρους που τίθενται στην τροπολογία.
Ολόκληρη η προτεινόμενη ρύθμιση αναφέρει τα εξής:
«1. Μέχρι την 1η Ιουλίου 2017, οι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών δύνανται να υποβάλλουν προς έγκριση στην οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποφάσεις τροποποίησης των οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσία τους, που καταρτίζονται και ψηφίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 10 του ν. 3584/2007 (Α΄143), ύστερα από εκτίμηση, από τα αρμόδια όργανά τους, των οργανικών αναγκών αυτών σε κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες σχετικές με την καθαριότητα.
Ειδικά για τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων στις υπηρεσίες αυτές, η απόφαση του προηγούμενου εδαφίου λαμβάνεται ύστερα από βεβαίωση της οικονομικής επιτροπής ότι η ετήσια δαπάνη του βασικού μισθού του καταληκτικού κλιμακίου των προτεινόμενων θέσεων καλύπτεται από τις εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό πιστώσεις που αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες, κατά παρέκκλιση της παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 3584/2007.
Ο Συντονιστής της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εγκρίνει, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 3584/2007, τις αποφάσεις περί τροποποίησης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των προηγούμενων εδαφίων, εντός μηνός από την υποβολή τους. Εντός δέκα (10) ημερών από την έγκριση του προηγούμενου εδαφίου οι ενδιαφερόμενοι Ο.Τ.Α. ή νομικά πρόσωπα αυτών υποβάλλουν αίτημα για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού προς κάλυψη των νέων οργανικών θέσεων.
2. Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων είτε στις νέες οργανικές θέσεις που συνιστώνται σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο είτε σε ήδη υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ και, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν της 31.3.2018, οι οικείοι Ο.Τ.Α. ή νομικά πρόσωπα αυτών δύνανται, με αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να απασχολούν στις αντίστοιχες θέσεις όσους παρείχαν τις υπηρεσίες αυτές, μέχρι την 7.6.2017, εφόσον:
α. Συντρέχει εξαιρετικός λόγος δημόσιας υγείας, που επιβάλλει την κατεπείγουσα και αδιάλειπτη μέχρι την πλήρωση των οργανικών θέσεων του προηγούμενου εδαφίου, κάλυψη αντίστοιχων οργανικών αναγκών, οι οποίες δεν είναι εποχικού ή πρόσκαιρου χαρακτήρα.
β. Έχει ληφθεί απόφαση σύστασης νέων οργανικών θέσεων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, σύμφωνα με την παράγραφο 1 ή έχει υποβληθεί αίτημα κάλυψης υφισταμένων ήδη οργανικών θέσεων στις υπηρεσίες αυτές.
Η παροχή υπηρεσιών σύμφωνα με τις ανωτέρω εξαιρετικές προϋποθέσεις δεν εμπίπτει στους περιορισμούς των άρθρων 5 και 6 του π.δ. 164/2004 (Α΄134), δεν μεταβάλλει το χαρακτήρα της σχέσης εργασίας βάσει της οποίας προσλήφθηκαν οι απασχολούμενοι στις θέσεις αυτές.
3. Η απόφαση της παρ. 2 διαβιβάζεται στο Α.Σ.Ε.Π., το οποίο ασκεί έλεγχο ως προς τη συνδρομή των προϋποθέσεων πρόσληψης σύμφωνα με το παρόν άρθρο».
Ν.Δ.: «Παράνομη και αντισυνταγματική»
Παράνομη και αντισυνταγματική θεωρεί, εμμέσως πλην σαφώς, η Ν.Δ. την ρύθμιση της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ήδη, οι ανανεώσεις συμβάσεων που ξεκίνησαν με το νόμο Κατρούγκαλου, το Μάιο του 2015, έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το Ανώτατο Δικαστήριο». Και προσθέτει: «Πώς, λοιπόν, η Κυβέρνηση θα τις ανανεώσει εκ νέου; Η έκτακτη ανάγκη που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της Κυβέρνησης δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για ανανεώσεις και σωρηδόν μονιμοποιήσεις μέσω προσλήψεων».
Παράλληλα σε ενημερωτικό σημείωμα που συνοδεύει την ανακοίνωση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αποκλείει από το δημόσιο διάλογο τη δυνατότητα παραχώρησης των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες», κάτι που, όπως αναφέρει, «λειτουργεί χωρίς προβλήματα σε πολλούς Δήμους της χώρας».
Η Ν.Δ. αφενός υποστηρίζει ότι οι προσλήψεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν καθώς «ακόμα και αν σπαταληθούν όλες οι προσλήψεις που προβλέπει το Μνημόνιο για τα έτη 2017 – 2018 σε συμβασιούχους των Ο.Τ.Α., το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, καθώς οι συμβασιούχοι είναι πολύ περισσότεροι», όπως αναφέρει, για να συμπληρώσει: «Και σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, καθώς προτεραιότητα έχει η ικανοποίηση των αναγκών στην υγεία, στην παιδεία και σε άλλους κοινωνικούς τομείς».