Το «Πέρα από τα βουνά» που προβάλλεται από την Πέμπτη 17 Μαρτίου, είναι μια Κινεζο-γαλλο-ιαπωνική παραγωγή σε σκηνοθεσία του Ζία Ζανγκέ, που παλιότερα μας είχε χαρίσει το «Ακίνητες ζωές» (που είχε κερδίσει το Χρυσό Λιοντάρι Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Βενετίας) και την «Αίσθηση αμαρτίας» (που είχε λάβει το Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών).
Το «Πέρα από τα βουνά» κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο τμήμα Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών 2015 και το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν. Ο Ζία Ζανγκέ δεν είναι ένας τυχαίος σκηνοθέτης. Έχει γυρίσει, επίσης, πολλά ντοκιμαντέρ, κάνει την παραγωγή σε ταινίες νέων δημιουργών και συμμετέχει ως ηθοποιός σε ταινίες συναδέλφων του.
Για την ταινία του αυτή, ο Ζία Ζανγκέ, μας λέει: «Επειδή έχω βιώσει τα πάνω και τα κάτω της ζωής, θέλησα να γυρίσω την ταινία αυτή. Καλύπτει το παρελθόν και το παρόν, από το 1999 έως το 2014, και προβλέπει το μέλλον, το 2025.
Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας ανέβηκε ραγδαία τη δεκαετία του 1990. Σε αυτό το σουρεαλιστικό οικονομικό περιβάλλον, έχει αλλάξει αναπόφευκτα ο τρόπος ζωής των κατοίκων της και ο τρόπος που διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Ουσιαστικά αυτή η ταινία εξετάζει το πόσο επηρεάζει η οικονομική ανάπτυξη τις συναισθηματικές σχέσεις των ανθρώπων. Αν δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς μπορεί να είμαστε σε 10 χρόνια από τώρα, πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε το σήμερα; Και πώς θα καταλάβουμε την Ελευθερία;
Η βουδιστική θεωρία μιλάει για τα τέσσερα στάδια της ζωής: τη γέννηση, τα γηρατειά, την ασθένεια και τον θάνατο. Νομίζω ότι αυτό που θέλει να πει κυρίως αυτή η ταινία είναι: Σε όποια εποχή κι αν ζούμε, μέσα μας δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτά τα τέσσερα στάδια, αυτές τις δύσκολες στιγμές της ζωής.
Τα βουνά μπορούν να αποκλίνουν, οι σχέσεις μπορούν να αντέξουν».
Σύμφωνα με την υπόθεση, βρισκόμαστε στη Κίνα του 1999. Στην πόλη Φενγιάνγκ, οι παιδικοί φίλοι, ο ανθρακωρύχος Λιανγκζί και ο ιδιοκτήτης βενζινάδικου Ζανγκ, είναι ερωτευμένοι με την ίδια κοπέλα, την Τάο, την όμορφη της πόλης. Εντέλει, η Τάο παντρεύεται τον πλουσιότερο από τους δύο, τον Ζανγκ, κι αποκτούν έναν γιο με το όνομα Ντόλαρ.
Η ταινία παράλληλα με την ιστορία που διηγείται, αποτυπώνει την εξέλιξη της Κίνας, τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και το πώς αλλάζει εξαιτίας αυτών, η καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Ο σκηνοθέτης με αυτό τον τρόπο, καταθέτει την άποψή του για το μέλλον της Κίνας και την ταυτότητά της.