Σε ένα ιδιαίτερα θερμό και συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Απριλίου στο Δημαρχείο Διονύσου, μια συνάντηση με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα.
Ο Δήμος Διονύσου υποδέχθηκε αντιπροσωπεία ωφελούμενων της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ (Πανελλήνια Ένωση Γονέων Κηδεμόνων Ατόμων – Παιδιών Νοητικά Υστερούντων), μαζί με τους συνοδούς και τους κοινωνικούς λειτουργούς τους, με στόχο να αναδείξει στην πράξη τη σημασία της συμπερίληψης, της επικοινωνίας και της στήριξης των συμπολιτών με αναπηρία.
Μέσα από τον ουσιαστικό διάλογο που αναπτύχθηκε, δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν εμπειρίες, προβληματισμοί αλλά και δράσεις που προάγουν την κοινωνική συμμετοχή και την ισότητα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι ωφελούμενοι ενημέρωσαν τη δήμαρχο Διονύσου, Κατερίνα Μαϊχόσογλου, για τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν στη δομή, για τις ανησυχίες τους ως κοινωνικά ενεργά άτομα, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Στη συνάντηση παρέστησαν η αντιδήμαρχος Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων και Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Λαμπρινή Νούση, ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Βαφειάδης και η συνεργάτης της δημάρχου Αλεξάνδρα Ανανιάδου καθώς και δύο μέλη του Δ.Σ. κ. Ντεντοπούλου και Παλαιοκρασσά, η Παναγιώτα Ντεβέ, κοινωνική λειτουργός και η Αφροδίτη Παπάζογλου, ειδική παιδαγωγός.
Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Διονύσου, ανταποκρινόμενος άμεσα στα αιτήματα που κατατέθηκαν, δεσμεύεται για την υλοποίηση των παρακάτω:
– Ασφαλής μετακίνηση στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ: Ο Δήμος αναλαμβάνει την άμεση εξέταση και υλοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων για τη δημιουργία ασφαλούς διάβασης και την εξασφάλιση ασφαλούς μετακίνησης στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου.
– Προγράμματα συμπερίληψης και ενεργής συμμετοχής: Ο Δήμος δεσμεύεται για την ανάπτυξη και ενίσχυση προγραμμάτων και δραστηριοτήτων για άτομα με αναπηρία, καθώς και για την οργάνωση μικτών δράσεων που θα προάγουν τη συμπερίληψη και την ενεργή συμμετοχή στην τοπική κοινωνία.
– Παρουσία της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ στον επίσημο ιστότοπο: Οι ανακοινώσεις και οι δράσεις της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου, ενώ η ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ θα ενταχθεί στους φορείς κοινωνικής πρόνοιας που παρουσιάζονται στην επίσημη ιστοσελίδα καθώς και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
– Συμμετοχή στις επιτροπές και τις διαβουλεύσεις του Δήμου: Ο Δήμος Διονύσου θα προωθήσει τη συμμετοχή της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ σε επιτροπές, διαβουλεύσεις και θεματικές συζητήσεις που αφορούν ζητήματα αναπηρίας, προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης, διασφαλίζοντας ότι η φωνή των ωφελούμενων θα ακούγεται εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων και ευχών για μια καλή και ευλογημένη πορεία προς την Ανάσταση, καθώς και με την αμοιβαία υπόσχεση για ουσιαστική και δημιουργική συνεργασία που θα βελτιώσει την καθημερινότητα και θα ενισχύσει την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στη ζωή του Δήμου Διονύσου.
Η δήμαρχος Διονύσου Κατερίνα Μαϊχόσογλου, δήλωσε με αφορμή αυτή τη συνάντηση: «Η σημερινή συνάντηση ήταν για εμένα μια βαθιά ανθρώπινη εμπειρία. Άκουσα με προσοχή τις ανάγκες, τις ανησυχίες, αλλά και τα όνειρα ανθρώπων που διεκδικούν, δικαίως, τη θέση τους στην τοπική κοινωνία. Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε σήμερα δεν είναι τυπικές υποσχέσεις αλλά συγκεκριμένες πράξεις που θα υλοποιηθούν. Ο Δήμος Διονύσου είναι και θα παραμείνει δίπλα στην ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ και σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη από στήριξη, σεβασμό και ισότιμη συμμετοχή στη ζωή του Δήμου μας».
Μαθήματα ζωής και αποδοχής από την ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ και τους μαθητές της «Ώθησης»
«Σαν φορέας, μας αρέσει να σκεφτόμαστε «out of the box», με εξαίρεση τον τοίχο διάθεσης! Εσύ ποιο «κουτάκι» θα διάλεγες;», ανέφερε σε δημοσίευσή της στο facebook η ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ, παρουσιάζοντας μια όμορφη δράση που υλοποιήθηκε μαζί με το Γυμνάσιο της «Ώθησης».
Ειδικότερα, σημείωσε ότι «ο τοίχος διάθεσης αποτελεί μία από τις πολλές δράσεις που υλοποιήσαμε με τη συμμετοχή των μαθητών της Β’ Γυμνασίου των σχολείων «Ώθησης», στο πλαίσιο των επισκέψεών τους στον χώρο μας.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές επισκέφθηκαν τον φορέα μας σε μικρές ομάδες, με στόχο την ενημέρωση και τον διάλογο σχετικά με τη νοητική αναπηρία. Παράλληλα, συμμετείχαν ενεργά σε δράσεις του καθημερινού μας προγράμματος, όπως η μαγειρική, η περιποίηση εαυτού και η ζωγραφική, ώστε να βιώσουν πιο άμεσα την καθημερινότητά μας.
Τα συμπεράσματά τους, αλλά και η στάση τους, ο σεβασμός προς τους ενήλικες ωφελούμενους και η θετική τους διάθεση, μας γέμισαν αισιοδοξία και ελπίδα για ένα μέλλον με πραγματικές ευκαιρίες συμπερίληψης.
Ευχαριστούμε θερμά το σχολείο, τους καθηγητές, τους μαθητές και τους γονείς τους για την ευκαιρία να συναντηθούμε και να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία», κατέληξε η ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ.
Ειδήσεις από τον Διόνυσο στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook






































































































