Παραμένοντας από τα πιο δραστήρια σχολεία, το 1ο ΕΠΑ.Λ. Διονύσου -με διευθυντή τον Νικόλαο Πλέσσα- συμμετείχε δυναμικά στο πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.- Σχέδια Δράσης», για το σχολικό έτος 2022- 2023.
Τα Σχέδια Δράσης είναι Projects τύπου STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics). Επιπλέον αφορούν και κοινωνικά θέματα, δράσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας, στο πλαίσιο των οποίων δημιουργείται εκπαιδευτικό υλικό με τη μέγιστη εμπλοκή των μαθητών με βάση τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους. Φορέας Διαχείρισης των χρηματοδοτούμενων αυτών προγραμμάτων είναι το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας – «NOESIS».
Το Σχέδιο Δράσης και οι τέσσερις Υποδράσεις
Το φετινό Σχέδιο Δράσης με τίτλο «Φύση, Καιρός και Τέχνη στις… ΕΠΑΛξεις της βιωματικής μάθησης», περιελάμβανε τέσσερις υποδράσεις που αφορούσαν τους τομείς της τέχνης, της υγείας, της τεχνολογίας και του περιβάλλοντος, μας ενημερώνει το Σχολείο.
Η Υποδράση 1 με τίτλο «Η Τέχνη του Δρόμου λέει τη δική της ιστορία» είχε ως στόχο οι μαθητές/τριες να δημιουργήσουν εικαστικά έργα ανοιχτά στο κοινό μέσω της τέχνης του graffiti και να εκφραστούν μέσα από αυτά. Τα έργα αυτά, τα οποία αποτυπώθηκαν πάνω στις πόρτες των αιθουσών του σχολείου, απεικονίζουν θέματα εκπαιδευτικού περιεχομένου, καθώς στόχος της υποδράσης ήταν να εμπλακούν οι μαθητές/τριες ενεργά στη μάθησή τους.
Για τον σκοπό αυτό πάνω σε κάθε πόρτα αίθουσας έχει τοποθετηθεί αυτοκόλλητο με QR code, το οποίο οδηγεί στην ιστοσελίδα του σχολείου (https://blogs.sch.gr/1epaldion/mia-nea-archi-sta-epa-l-schedia-drasis ), όπου και παρέχονται πληροφορίες για κάθε ένα από τα θεματικά graffiti. Και κάπως έτσι κάθε πόρτα πλέον έχει το δικό της χαρακτήρα και μία δική της ιστορία να μοιραστεί με όλους εμάς.
Η Υποδράση 2 με τίτλο «Από το Εργαστήριο της Φύσης στο Εργαστήριο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Διονύσου» έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές/τριες να παρασκευάσουν φαρμακοτεχνικά και καλλυντικά ιδιοσκευάσματα, χρησιμοποιώντας φυσικές πρώτες ύλες. Παράλληλα εξοικειώθηκαν με τον επιστημονικό τρόπο σκέψης και την επιστημονική μεθοδολογία (παρατήρηση, διατύπωση υποθέσεων, συγκέντρωση και αξιοποίηση πληροφοριών, πειραματικό έλεγχο και εξαγωγή συμπερασμάτων). Παρασκευάστηκαν φαρμακευτική γέλη άρνικας, φαρμακευτική γέλη καλέντουλας, κηραλοιφή με έλαιο υπερικού και σαπούνια. Στόχος της ομάδας των παιδιών που έλαβαν μέρος ήταν να εκθέσουν τα παρασκευάσματά τους στο τέλος της χρονιάς, στη γιορτή της αποφοίτησης, όπου και θα τα μοιράσουν στους αποφοίτους της Γ’ Λυκείου, ως ένα συμβολικό αναμνηστικό, σε γονείς και εκπαιδευτικούς.
Στην Υποδράση 3 με τίτλο «Φυτογραφίες- Κηπουρική & Αναβάθμιση εξωτερικών χώρων», δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκεται το σχολείο. Συγκροτήθηκαν ομάδες μαθητών/τριών προκειμένου να καθαριστεί άμεσα ο εξωτερικός χώρος από σκουπίδια, ξερά κλαδιά και αγριόχορτα. Στη συνέχεια μέσα από έρευνα στο διαδίκτυο επιλέχθηκαν συγκεκριμένα είδη που ευδοκιμούν στην περιοχή και φυτεύτηκαν από τους μαθητές/τριες στον αύλειο χώρο. Στόχος της δράσης ήταν να δοθεί το ερέθισμα για ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης και αισθήματος σεβασμού προς το περιβάλλον. Οι μαθητές/τριες αγκάλιασαν αμέσως τη δράση αυτή και παρουσιάζουν τα αποτελέσματά τους σε ειδικό padlet που δημιουργήθηκε: (https://padlet.com/changapjes/padlet-gid2c77icnnoxg2j)
Η Υποδράση 4 με τίτλο «Meteoplus Network» ανέδειξε το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Εγκατέστησαν ένα μετεωρολογικό σταθμό στο σχολείο, ο οποίος δίνει ζωντανά και με ακρίβεια μετρήσεις για τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή επί 24ώρου βάσεως, τις οποίες στέλνει απευθείας στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Ε.Μ.Υ. Για το σκοπό αυτό και στα πλαίσια της δικτύωσης συνεργάστηκαν με το 2ο ΕΠΑ.Λ. Χαλκίδας, το οποίο είχε ήδη υλοποιήσει τη συγκεκριμένη δράση. Πραγματοποιήθηκε και εκπαιδευτική επίσκεψη στο εν λόγω σχολείο για την υλοποίηση της υποδράσης.
Απώτερος στόχος είναι η ανάδειξη του σχολείου σε δυναμικό τοπικό σχολικό παράγοντα, δημιουργώντας δωρεάν χρηστικές εφαρμογές, σχετικές με την παρακολούθηση των καιρικών φαινομένων, που θα διατίθενται πλέον και σε διαδικτυακά stores (πχ. playstores). Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε για τα καιρικά φαινόμενα… http://meteocam.gr/epal/dionysos/index.html, όπως σημειώνει το Σχολείο.
Τα αποτελέσματα όλων των υποδράσεων θα παρουσιαστούν στη γιορτή αποφοίτησης της Γ’ Λυκείου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Ιουνίου και ώρα 19:30 στο χώρο του σχολείου.
Υπεύθυνη έργου: Χαραλαμπίδου Κυριακή
Συμμετέχοντες καθηγητές: Αρμενιάκου Ευδοξία, Δρακονταειδή Αγγελική, Ζωγράφου Κωνσταντίνα, Καλογερομήτρου Κλεοπάτρα, Μοσχάκης Παναγιώτης, Νικολόπουλος Σταμάτης, Παρετσόγλου Καλλιόπη, Χαρίσης Παναγιώτης
Ειδήσεις από τον Διόνυσο στο amarysia.gr