Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Τα γκάλοπ που γίνονται από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και με την ανακοίνωση των τριών πρώτων υποψηφίων δημάρχων στην πόλη (Β. Ζορμπάς Β. Γιαννακόπουλος, Γ. Σταθόπουλος), εμφανίζουν διαφορετικές πρωτιές κάθε φορά, αλλά με μικρές διαφορές στην πρόθεση ψήφου. Η ανατροφοδότηση στις παρουσιάσεις των παρατάξεων από την κοινωνία της Αγίας Παρασκευής, προσφέρει μέχρι στιγμής αμφίρροπες ενδείξεις. Για παράδειγμα, η εκδήλωση του Βασίλη Γιαννακόπουλου, ο οποίος αυτή τη χρονιά διεκδικεί τον δημαρχιακό θώκο με την ανανεωμένη -από πλευράς προσώπων αλλά και ονομασίας- παράταξη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ, γέμισε ολόκληρο το αμφιθέατρο του «Δημόκριτου» με κόσμο, γεγονός που έδωσε στον επικεφαλής αλλά και τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους άλλον αέρα στις κινήσεις τους, δεν φαίνεται όμως απ’ όλα τα γκάλοπ να έχει σίγουρο προβάδισμα. Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο οποίος κατεβαίνει στη μάχη για τη δημαρχία για τρίτη φορά, κάνει μια προσπάθεια να αποτινάξει από πάνω του το «στίγμα» του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του οποίου διοίκησε τον Δήμο την τετραετία 2006-2010, καταλαβαίνοντας προφανώς, ότι η σύνδεσή του με ένα κόμμα το οποίο πνέει τα λοίσθια στην κεντρική πολιτική σκηνή, κυρίως από την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο και μετά (το ΠΑΣΟΚ συνδέθηκε με τη χρεοκοπία της Ελλάδας), μόνο καλό δεν θα του έκανε. Στη διαδικασία της απεμπόλησης των κομματικών χρισμάτων μπήκαν αυτή τη χρονιά σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι, αντιλαμβανόμενοι τον κίνδυνο και κατανοώντας ότι οι πολίτες, απογοητευμένοι από τα μεγάλα κόμματα και απολύτως επιφυλακτικοί απέναντι σε όλα συνολικά, θα ψηφίσουν αυτή τη φορά κυρίως πρόσωπα και λιγότερο ιδεολογίες.
Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ακόμη σαφή προσανατολισμό της τοπικής κοινωνίας, αφού οι παράγοντες που φαίνεται να ενδυναμώνουν την κάθε παράταξη, είναι οι ίδιοι που λειτουργούν ενίοτε και αποτρεπτικά. Για παράδειγμα, ο Βασίλης Ζορμπάς και ο Βασίλης Γιαννακόπουλος έχουν δοκιμαστεί στον δημοτικό στίβο -ο δεύτερος μάλιστα δύο φορές-, ενώ ο Γιάννης Σταθόπουλος, οποίος διεκδικεί τη θέση στις τελευταίες τέσσερις εκλογικές μάχες, είναι ακόμη «αμόλυντος» και το μόνο που «κουβαλάει» πάνω του είναι η «καταγωγή» του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα δηλώνει ανεξάρτητος, αλλά υποστηριζόμενος -χωρίς όμως χρίσμα- από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους -όπως και την προηγούμενη φορά
Σημειωτέον, ότι ο Βασίλης Γιαννακόπουλος στις εκλογές του 2010, έβγαινε πρώτος την πρώτη Κυριακή, με διαφορά από τον Βασίλη Ζορμπά περίπου 12%. (Ζορμπάς 25,84%, με 5.399 ψήφους και Γιαννακόπουλος 33,13% με 6.921 ψήφους). Το αποτέλεσμα κρίθηκε τη δεύτερη Κυριακή, οπότε ο Ζορμπάς έλαβε το 51,53% και 8.129 ψήφους και ο Γιαννακόπουλος το 48,47% με 7.647 ψήφους. Τρίτος -αλλά καθόλου καταϊδρωμένος- ήρθε την πρώτη Κυριακή ο Γιάννης Σταθόπουλος με πολύ κοντινό ποσοστό με τον νυν δήμαρχο Ζορμπά, δηλαδή 25,02%. Ο Κώστας Κουβόπουλος με την παράταξη ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΒΟΠΟΥΛΟΣ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ-ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΝΕΑ ΠΟΛΗ είχε λάβει 606 ψήφους και το 2,98% και αυτή τη φορά προσπαθεί μέχρι την τελευταία μέρα της προθεσμίας υποβολής ψηφοδελτίου, να βρει τους ανθρώπους που θα τον στηρίξουν, για να ξανακατέβει υποψήφιος. Την ίδια προσπάθεια έκανε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Φώτης Αλεξόπουλος, ο οποίος όμως δεν τα κατάφερε και επιδιώκει τώρα να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του Β. Γιαννακόπουλου, αλλά ούτε αυτή η εξέλιξη είχε οριστικοποιηθεί ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.
Ο παράγων «αποχή»
Από τους 35.976 εκλογείς οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους το 2010 στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, αυτοί που ψήφισαν ήταν οι 22.469. Κατά τη διαλογή των ψηφοδελτίων, βρέθηκαν 652 λευκά, ενώ συνολικά κηρύχθηκαν άκυρα 917. Έγκυρα ήταν 20.900 ψηφοδέλτια και ήταν αυτά, που έδωσαν 20 έδρες στον Βασίλη Ζορμπά για τη Διοίκηση, 6 έδρες στο Βασίλη Γιαννακόπουλο και τη μείζονα μειοψηφία, 4 έδρες στον Γιάννη Σταθόπουλο, 2 στον Ανδρέα Γκιζιώτη και 1 έδρα στον Κώστα Κουβόπουλο για την ελάσσονα μειοψηφία. Αν και τα μεγάλα ποσοστά αποχής είναι συνήθη τα τελευταία χρόνια και στις εθνικές και στις δημοτικές εκλογές, ίσως αυτή τη φορά, ακριβώς επειδή οι πολίτες χρειάζονται περισσότερο από ποτέ να δουν κάτι ν’ αλλάζει δραματικά στη ζωή τους, οι πιθανότητες τα ποσοστά της αποχής να είναι μειωμένα είναι το επικρατέστερο σενάριο.
Mαρία Πανάγου