Με την πεποίθηση ότι «αυτή η χώρα μπορεί να αλλάξει, επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι», ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος, εξηγεί την πίστη του για την ανάγκη αυτοδυναμίας του κόμματος στις εκλογές της άλλης Κυριακής, καθώς μόνο έτσι «μπορεί να ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο, με τους Έλληνες περήφανους ξανά να κοιτάζουν το αύριο με σιγουριά και πραγματική ελπίδα». Γιατί, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας, ο Γιώργος Κουμουτσάκος εξηγεί πως «… η Ελλάδα δεν έχει χρόνο για χάσιμο…», επειδή πλέον «… δεν υπάρχει η πολυτέλεια να συζητούμε για το τι θέλουμε να κάνουμε, αλλά να υλοποιήσουμε την εντολή των πολιτών, για να αλλάξουμε τα δεδομένα στη ζωή τους. Άμεσα.»! Κι αυτό, όπως επισημαίνει ο ίδιος, γιατί «… απευθυνόμαστε σε όλους, με το πρόγραμμά μας, με κοστολογημένες πολιτικές, με ξεκάθαρες – ρεαλιστικές δεσμεύσεις και κυρίως ενωτικά…».
Ωστόσο, ο έμπειρος διπλωμάτης, πρώην ευρωβουλευτής και για χρόνια Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ μίλησε και για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας πως «… η Τουρκία, με την προκλητικότητα της πολιτικής της, δεν παραβιάζει μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Διεθνές Δίκαιο…», αλλά «… αντιστρατεύεται, ευθέως και απροκάλυπτα, νόμιμα ζωτικά συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης, που έχει ορίσει, ως ύψιστη και στρατηγικής σημασίας προτεραιότητά της, την ενεργειακή της ασφάλεια…».
Μάλιστα, ο Γ. Κουμουτσάκος δεν πιστεύει στο ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, αλλά διευκρινίζει ότι «… εάν, παρ’ όλα αυτά, η Άγκυρα περάσει το κατώφλι της λογικής, θα βρει απέναντί της την τεράστια ισχύ της εθνικής ενότητας των Ελλήνων. Την αποτρεπτική ισχύ ολόκληρου του Ελληνισμού…». Τέλος, αναφορικά με την υποψηφιότητά του, ο Γ. Κουμουτσάκος θεωρεί ότι «… η μέχρι τώρα πορεία μου στα δημόσια πράγματα ανταποκρίνεται σε αυτά τα ζητούμενα από τους πολίτες…» οπότε «… με αίσθημα ευθύνης, ζητώ τη στήριξη και την ψήφο τους. Ζητώ να είναι η δύναμή μου, για να πάμε τη χώρα μπροστά.»!
Επιμέλεια: Τάσος Μεργιάννης
Ακούσαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για το ότι είναι ζητούμενο να έχει η Νέα Δημοκρατία αυτοδυναμία. Γιατί;
Η αυτοδυναμία δεν είναι ένα πολιτικά αυτάρεσκο ζητούμενο για τη Νέα Δημοκρατία. Είναι ζητούμενο για τη χώρα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια διακυβέρνηση αποφασιστική, ευέλικτη, με ενιαία γραμμή και στόχευση. Η Ελλάδα δεν έχει χρόνο για χάσιμο, για την αναζήτηση νέων μετεκλογικών ισορροπιών και πολιτικών συμμαχιών. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να συζητούμε για το τι θέλουμε να κάνουμε, αλλά να υλοποιήσουμε την εντολή των πολιτών για να αλλάξουμε τα δεδομένα στη ζωή τους. Άμεσα. Η 8η Ιουλίου δεν πρέπει να είναι μια ημέρα αβεβαιότητας για την πορεία της χώρας, αλλά η πρώτη ημέρα μιας συντονισμένης και αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Ειδικά, μάλιστα, σε αυτή την εύθραυστη κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία, αλλά και στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον.
Στη διάρκεια της κρίσης, οι πολίτες έκαναν διάφορους πειραματισμούς που όμως «δεν βγήκαν». Δοκίμασαν κόμματα – φωτοβολίδες, που εκτοξεύτηκαν πολιτικά, γεννήθηκαν για να εκφράσουν την αντίδραση και έσβησαν πέφτοντας, χωρίς να έχουν προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Αντίθετα, θα σας έλεγα, όλη αυτή η πολιτική πανσπερμία της απελθούσης κυβερνητικής πλειοψηφίας, με μόνη συγκολλητική ουσία τη ισχύ της εξουσίας, απέδειξε ότι τα κόμματα χωρίς ιδεολογικό βάθος, χωρίς ξεκάθαρες αρχές και αξίες, υπηρετούν συνήθως προσωπικές επιδιώξεις. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους, με το πρόγραμμά μας, με κοστολογημένες πολιτικές, με ξεκάθαρες – ρεαλιστικές δεσμεύσεις και κυρίως ενωτικά. Υπερβαίνουμε όσα μας χώρισαν στο παρελθόν. Διότι ενωμένοι μπορούμε περισσότερα και καλύτερα.
Ποιος είναι ο στόχος της επόμενης μέρας για τη Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση;
Σκοπός του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας είναι να βγει η χώρα από το τέλμα της κακής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της κρίσης και της μοιρολατρίας που έχει, δυστυχώς, εγκατασταθεί ως αντίληψη σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Είμαστε απέναντι στη νοσηρή λογική του «σε αυτή τη χώρα δεν γίνεται τίποτα, τίποτα δεν αλλάζει» και του «όλοι ίδιοι είναι». Αυτή η χώρα και μπορεί να αλλάξει και δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εμείς, πιστεύουμε ότι μπορεί να ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο με τους Έλληνες περήφανους ξανά να κοιτάζουν το αύριο με σιγουριά και πραγματική ελπίδα.
Για να συμβούν αυτά, δεν αρκεί, απλώς, να περνά ο χρόνος, περιμένοντας να συμβεί κάτι μαγικό. Η Ελλάδα δεν έχει καιρό για χάσιμο. Ο πρόεδρος του κόμματος έχει δεσμευτεί ότι θα δράσουμε αμέσως. Βασικά νομοσχέδια είναι ήδη έτοιμα. Χρειάζεται όραμα, πρόγραμμα και βούληση. Τα έχουμε όλα. Βασικός μοχλός μας είναι η ανάπτυξη. Όχι, όμως, η ανάπτυξη ως μονοδιάστατος αυτοσκοπός, αλλά ως μέσο ευημερίας των πολιτών. Για να περάσουμε από την αναδιανομή μιζέριας στην παραγωγή και την αναδιανομή πλούτου. Για να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της ανεργίας και της υποαμοιβόμενης εργασίας. Με νέες πολιτικές εξωστρέφειας και προσέλκυσης σημαντικών ξένων επενδύσεων, που θα επιστρέφουν ένα σημαντικό μέρισμα στην κοινωνία. Για να επουλώσουμε τις πληγές που άφησε η κρίση, παρέχοντας στήριξη στους πιο αδύναμους, στηρίζοντας τη δημόσια παιδεία, τη δημόσια υγεία, εμπεδώνοντας αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Αξιοποιώντας το σημαντικό γεωπολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα σε μια περιοχή που εντείνεται η αβεβαιότητα και η αστάθεια. Για να προχωρήσουμε μπροστά με μια νέα κανονικότητα που έλειψε από την Ελλάδα.
Βρεθήκατε την Τρίτη στην Κύπρο και είχατε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Πώς κρίνετε τη στάση της ΕΕ στις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ;
Στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία, με την προκλητικότητα της πολιτικής της, δεν παραβιάζει μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Διεθνές Δίκαιο. Αντιστρατεύεται, ευθέως και απροκάλυπτα, νόμιμα ζωτικά συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης, που έχει ορίσει, ως ύψιστη και στρατηγικής σημασίας προτεραιότητά της, την ενεργειακή της ασφάλεια. Η Ευρώπη χρειάζεται εναλλακτικές οδούς και πηγές ενέργειας. Ακριβώς, δηλαδή, ό,τι θα της παρέχει η εκμετάλλευση των ενεργειακών δυνατοτήτων που βρίσκονται μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου που είναι κράτος – μέλος της ΕΕ και εμποδίζεται από την παραβατική τουρκική προκλητικότητα. Οφείλουν, λοιπόν, οι Βρυξέλλες, όχι μόνον τη στήριξη και την αλληλεγγύη σε ένα κράτος – μέλος της οικογένειας που υφίσταται bullying παρανομίας από τρίτο κράτος, αλλά και την αποτελεσματική προάσπιση των ίδιων των ευρωπαϊκών ενεργειακών συμφερόντων.
Οι έως τώρα αποφάσεις της ΕΕ κινούνται σε ορθή κατεύθυνση. Θα κριθούν, όμως, συνολικά εάν φτάσει η κρίσιμη στιγμή, όπου η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα, αντίμετρα και κυρώσεις. Τότε, όπως εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, ζητήσαμε δια στόματος του προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη, η ΕΕ θα κληθεί, όχι μόνον να κάνει δηλώσεις, αλλά να εφαρμόσει συγκεκριμένες αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα βρίσκεται σθεναρά δίπλα στη Λευκωσία. Η Νέα Δημοκρατία είναι σε απόλυτη συνεννόηση και επικοινωνία με την Κυπριακή Κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσουμε το εθνικό συμφέρον και να προστατεύσουμε την Κύπρο από παράνομες επιδιώξεις ή επιβουλές.
Όλα δείχνουν ότι θα είστε η επόμενη κυβέρνηση. Είστε, όμως, έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την τουρκική προκλητικότητα, που ορισμένοι φοβούνται ότι θα φτάσει ακόμα και σε ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο;
Όλο το προηγούμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία έχει προετοιμαστεί για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Με συγκεκριμένες εμπεριστατωμένες πολιτικές. Και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, έχουμε προνοήσει και προετοιμαστεί καταλλήλως, σε επαφή και συνεργασία με εταίρους και συμμάχους, τόσο ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης όσο κι εγώ, ως αρμόδιος Τομεάρχης. Είμαστε έτοιμοι. Έχουμε τη γνώση, την εμπειρία, τις διεθνείς διασυνδέσεις, τη θέληση και, κυρίως, την πατριωτική αίσθηση υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων, που μας επιτρέπουν τη βεβαιότητα επιτυχούς διαχείρισης μιας, πράγματι, δύσκολης και σύνθετης κατάστασης.
Όσο για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε μια τέτοια παράλογη και αυτοκαταστροφική ενέργεια. Αυτή τη στιγμή είναι απομονωμένη διπλωματικά και πιεσμένη από ανοικτά ζητήματα και κακές σχέσεις με το σύνολο σχεδόν των γειτόνων της, των πιθανών εταίρων της στην ΕΕ και των σημερινών συμμάχων της στο ΝΑΤΟ. Εάν, παρ’ όλα αυτά, η Άγκυρα περάσει το κατώφλι της λογικής, θα βρει απέναντί της την τεράστια ισχύ της εθνικής ενότητας των Ελλήνων. Την αποτρεπτική ισχύ ολόκληρου του Ελληνισμού.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι στις Βρυξέλλες οι περισσότεροι θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας έχει ουσιαστικά ανατραπεί, τί άλλες δυνατότητες υπάρχουν προκειμένου να πιέσει την Άγκυρα στα ελληνοτουρκικά ζητήματα;
Η αντιμετώπιση αυτής της σύνθετης κατάστασης θα γίνει μέσα από ένα άθροισμα ενεργειών, δράσεων, επιχειρημάτων και πεποιθήσεων. Με διεύρυνση και εμβάθυνση συμμαχιών. Αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις με ισχύ αποτροπής. Πρόθεση ουσιαστικού, καλά προετοιμασμένου διαλόγου, χωρίς απειλές, προκλήσεις και παραβατικότητα από πλευράς Τουρκίας. Διεθνές Δίκαιο και διεθνή νομιμότητα. Ένα στιβαρό κράτος σε ηθική και πολιτική ανάταξη και οικονομική ανάπτυξη. Όλα αυτά θα τα διαθέτει μια νέα σταθερή, ισχυρή κυβέρνηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Κυριάκου Μητσοτάκη. Ελπίζουμε, ειλικρινά, η Άγκυρα να δει την ευκαιρία μιας νέας ισχυρής κυβέρνησης στην Ελλάδα. Να απεγκλωβιστεί από την πολιτική των αδιέξοδων προκλήσεων και της αντιπαραγωγικής έντασης και να περάσουμε σε μια περίοδο ουσιαστικού και παραγωγικού διαλόγου.
Ως επί χρόνια διπλωμάτης, αλλά και τα τελευταία χρόνια ως Τομεάρχης Εξωτερικών, παρακολουθείτε και γνωρίζετε από μέσα όσα συμβαίνουν στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ποιές θα είναι οι προτεραιότητες που θα θέσετε ως νέα κυβέρνηση;
Το Υπουργείο των Εξωτερικών και η Διπλωματική Υπηρεσία είναι το κατ’ εξοχήν όργανο μελέτης, διαμόρφωσης και άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Η Ελλάδα, με όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που την απασχολούν τόσο έντονα, οφείλει να έχει άριστο Υπουργείο Εξωτερικών, πέρα και πάνω από κόμματα και κομματικές αντιπαραθέσεις. Αυτή η αυτονόητη αρχή, δυστυχώς, δεν τηρήθηκε την περασμένη περίοδο. Κομματικές και προσωπικές προκαταλήψεις το εμπόδισαν να έχει την απόδοση που ξέρει και μπορεί. Η ανάταξη του ηθικού της Διπλωματικής Υπηρεσίας, η επιστροφή της αξιοκρατίας και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του ΥΠΕΞ είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας. Ενδεικτικά, στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητη και η ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας. Και η λειτουργία, επιτέλους, μιας συγκροτημένης δημόσιας διπλωματίας, που θα αξιοποιεί αποτελεσματικά την ήπια ισχύ της χώρας. Κομβικό ρόλο στο θεσμικό οπλοστάσιο τη εξωτερικής πολιτικής της χώρας θα έχει, βέβαια, όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
Είστε υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα. Τελικά, τα πρόσωπα μετράνε ή μόνον οι πολιτικές;
Στις κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουλίου οι πολίτες επιλέγουν κόμματα. Αξιολογούν, όμως, και επιλέγουν και πρόσωπα, που εμπιστεύονται, που έχουν τη γνώση και την ικανότητα να κάνουν σοβαρή δουλειά. Πιστεύω ότι η μέχρι τώρα πορεία μου στα δημόσια πράγματα ανταποκρίνεται σε αυτά τα ζητούμενα από τους πολίτες. Έτσι, με αίσθημα ευθύνης, ζητώ τη στήριξη και την ψήφο τους. Ζητώ να είναι η δύναμή μου, για να πάμε τη χώρα μπροστά.