Bρισκόμαστε λοιπόν κι επισήμως πλέον σε προεκλογική περίοδο. Το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής θυροκολλήθηκε την Τρίτη κι έτσι όλοι μετρούν αντίστροφα για τις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Τα κομματικά επιτελεία βάζουν τις τελευταίες πινελιές στα ψηφοδέλτιά τους, ενώ ξεδιπλώνονται οι στρατηγικές που θ’ ακολουθήσουν οι μονομάχοι έως τις κάλπες. Με τον αέρα των ευρωεκλογών, η ΝΔ μπαίνει στη μάχη ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί και το κρίσιμο ερώτημα είναι τι ποσοστό μπορεί να πιάσει, ούτως ώστε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει λόγο να σηκώσει τους τόνους και να μπει σε παιχνίδια πόλωσης, αφού πρακτικά στοχεύει σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων για να «αυγατίσει» τα ποσοστά του. Έτσι, ακολουθεί μια συντηρητική τακτική και χαμηλούς τόνους, εστιάζοντας στην ανάδειξη του προγράμματος της ΝΔ και το θετικό λόγο.
Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι σε σύγχυση, λόγω του απρόσμενου για πολλούς στην Κουμουνδούρου αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να βάλει στο κάδρο κι άλλα πρόσωπα, για πολλούς λόγους: στην παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μουσικής είχε δίπλα Τσακαλώτο, Χαρίτση, Τζανακόπουλο, Ξενογιαννακοπούλου, Αχτσιόγλου, η οποία ανέλαβε κι επισήμως καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και Ηλιόπουλο. Αν και κατηγορήθηκε πως έχει αντιγράψει το πρόγραμμα της ΝΔ, εστιάζοντας στην αναγέννηση της μεσαίας τάξης και στη
μείωση των φορολογικών βαρών, σηκώνει τους τόνους και βάζει το δίλημμα: «ή με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέχιση των φιλολαϊκών πολιτικών ή με τη ΝΔ για την επιστροφή στα μνημόνια».
Ένας από τους αστάθμητους παράγοντες των εκλογών πάντως θα είναι το Κίνημα Αλλαγής. Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η αποχώρηση του Ε. Βενιζέλου ύστερα από τη ρήξη με τη Φ. Γεννηματά κόπασαν, αλλά ο αντίκτυπός τους στον κόσμο θα μετρηθεί στην κάλπη. Κι έως τότε, κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, με το επιχείρημα στα χείλη των στελεχών του ΚΙΝΑΛ να είναι πως πρέπει ν’ αναδειχθεί ένας ισχυρός τρίτος πόλος για να «ελέγχει» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.