Η αναδιάρθρωση του συγκοινωνιακού χάρτη της Αθήνας τέθηκε επί τάπητος στη δημόσια διαβούλευση που διοργάνωσε το υπουργείο Μεταφορών, με τη συμμετοχή οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, συγκοινωνιακών φορέων, ειδικών επιστημόνων κ.ά.
Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν, στον νέο υπό σύσταση συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας, το μεγαλύτερο βάρος των καθημερινών μετακινήσεων θα κληθούν να σηκώσουν το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, ο προαστιακός και τα τραμ, ενώ τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα έχουν κυρίως ρόλο τροφοδότη προς τα μέσα σταθερής τροχιάς.
Για τον λόγο αυτό η βασική αλλαγή που θα γίνει στο δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών, είναι ότι οι περισσότερες γραμμές θα ξεκινούν και θα τερματίζουν τις διαδρομές τους σε στάσεις των Μέσων Σταθερής Τροχιάς (Προαστιακό, Μετρό, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο).
Από το φθινόπωρο
Βασικός στόχος των αλλαγών, που προωθούνται για το ερχόμενο φθινόπωρο, θα είναι να μειωθούν σημαντικά οι λεωφορειακές γραμμές οι οποίες συνδέουν σήμερα τους περιφερειακούς Δήμους απευθείας με το κέντρο της Αθήνας.
Με την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του συγκοινωνιακού δικτύου στο λεκανοπέδιο της Αττικής, η νέα μορφή που τελικά αυτό θα λάβει θα αποτελείται από:
– Το δίκτυο των Μέσων Σταθερής Τροχιάς.
– Ομάδες Τοπικών/Τροφοδοτικών λεωφορειακών γραμμών προς και από τους σταθμούς του δικτύου των Μέσων Σταθερής Τροχιάς.
– Λεωφορειακές γραμμές – κορμούς σε περιοχές που δεν καλύπτονται με Μέσα Σταθερής Τροχιάς.
– Διαδημοτικές γραμμές.
– Διαμπερείς – Διακεντρικές γραμμές που θα διαπερνούν τον εσωτερικό δακτύλιο, οι οποίες κατά κύριο λόγο θα είναι οι γραμμές του τρόλεϊ.
– Το υπόλοιπο ακτινικό δίκτυο των γραμμών του τρόλεϊ και όπου απαιτείται λεωφορειακές γραμμές.
– Δημοτικές γραμμές.
– Επέκταση των λεωφορειολωρίδων και
– Σταθμούς μετεπιβίβασης από τα λεωφορεία προς τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς και από τα ΙΧ προς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
30% λιγότερος χρόνος
Οι συγκοινωνιολόγοι του ΟΑΣΑ υπολογίζουν ότι με τον τρόπο αυτόν θα περιοριστούν οι χρόνοι των διαδρομών ως 30%. Το μέτρο της μείωσης των λεωφορειακών γραμμών σχεδιάζεται να εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα στους δήμους Αγίας Βαρβάρας, Νίκαιας, Κορυδαλλού, Χαϊδαρίου, Παπάγου, Χολαργού, Δάφνης, Αγίου Δημητρίου και Υμηττού. Θα ακολουθήσουν η Αργυρούπολη, το Ελληνικό, η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βουλιαγμένη και η Βάρη, ενώ αντίστοιχες κινήσεις θα γίνουν και στο Θριάσιο Πεδίο.
Ο νέος ανασχεδιασμός του δικτύου των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής προβλέπει και την ίδρυση νέων διαδημοτικών γραμμών. Η πρώτη γραμμή που σχεδιάζεται θα συνδέσει τους δήμους Μελισσίων – Βριλησσίων – Αμαρουσίου – Λυκόβρυσης – Πεύκης. Στη Δυτική Αθήνα, μια δεύτερη γραμμή θα συνδέει Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα και Αιγάλεω.