Το ποσό των 15 δισ. ευρώ ετησίως προτίθεται να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να τις πείσει να αποδεχθούν τη νέα διεθνή συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο.
Σύμφωνα με τον επίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα, η οικονομική βοήθεια θα επιτρέψει στις φτωχότερες χώρες «να περιορίσουν την αύξηση των εκπομπών τους».
Όπως διευκρίνισε ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ, του οποίου η χώρα έχει την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο, το ποσό θα μοιράζεται μεταξύ των χωρών μελών ανάλογα με το ΑΕΠ τους «και άλλους παράγοντες όπως τα επίπεδα εκπομπών».
Η πρόταση στοχεύει να πείσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να μην ζητήσουν την καταβολή αποζημίωσης από τις πλουσιότερες χώρες για την κλιματική αλλαγή.
Μάλιστα, οι αναπτυσσόμενες χώρες υποστηρίζουν ότι τα δεσμευτικά όρια για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα εμπόδιζαν την οικονομική τους ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το σχέδιο των Βρυξελλών για το κλίμα, στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουν οι 27 χώρες-μέλη, οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να δαπανούν 100 δισ. ευρώ το χρόνο μέχρι το 2020 για να επιτευχθούν οι στόχοι για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Διπλωματική πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρει επίσης ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να δαπανά συνολικά 30 δισ. ευρώ το χρόνο.
Να σημειωθεί ότι η διεθνής συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο αναμένεται να υπογραφεί τον Δεκέμβριο στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης.
«Καθώς μας απομένουν λιγότερες από 90 ημέρες ως τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, είναι ανάγκη να σημειώσουμε σοβαρές προόδους σε αυτές τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο ίδιος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «να γιατί η επιτροπή βάζει στο τραπέζι την πρώτη σημαντική πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε [τον αγώνα κατά] της κλιματικής αλλαγής».