Φτάσαμε όχι απλά στο «παρά πέντε», αλλά στο «και πέντε» και ακόμη η αγωνία συνεχίζεται. Αν και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές εξελίσσεται το πιο κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ίσως να είναι το πιο κρίσιμο μέχρι το… επόμενο, αφού οι δύο πλευρές προχωρούν μισό βήμα κάθε φορά και δεν έχουν καταφέρει ακόμα να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.
Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος τελειώνει την Τρίτη. Τη μέρα αυτή, δεν τελειώνει μόνο ο Ιούνιος, αλλά επιπλέον λήγει η τετράμηνη παράταση του προγράμματος που δόθηκε στην Ελλάδα το Φεβρουάριο και ταυτόχρονα πρέπει να αποπληρωθούν οι δόσεις συνολικού ύψους 1,6 δις ευρώ προς το ΔΝΤ.
Η γενικότερη αίσθηση που (εξακολουθεί να) υπάρχει είναι πως η λύση θα βρεθεί έστω και την τελευταία στιγμή και με αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά μέρα με τη μέρα συνειδητοποιούμε το τίμημα που καλούμαστε όλοι να πληρώσουμε. Ο «λογαριασμός» της συμφωνίας έχει φτάσει (μέχρι στιγμής…) στα 11 δις ευρώ, τα οποία θα πρέπει να πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, αλλά και οι επιχειρήσεις.
Εάν τελικώς τα πράγματα οδηγηθούν σε λύση, η Ελλάδα θα οφείλει πολλά στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, ο οποίος, παρά τις… γκρίνιες του για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, κατάφερε να μεσολαβήσει στην Κριστίν Λαγκάρντ και να κάμψει τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ. Το Ταμείο ήταν αυτό που επιχείρησε επανειλημμένα να τινάξει τη διαπραγμάτευση στον αέρα, διότι μέχρι και από… αριστερά βγήκε από την κυβέρνηση, καθώς σχολίασε για την τελευταία της πρόταση ότι «σκοτώνει την οικονομία με την υπερφορολόγηση» – αυτή στην οποία το ίδιο το ΔΝΤ είχε επιμείνει τα χρόνια του Μνημονίου, μη θέλοντας να αποδεχθεί την άλλη άποψη!
Ως ένα από τα κορυφαία πρόσωπα του δράματος της διαπραγμάτευσης αναδεικνύεται, εξάλλου, ο Γιάνης Βαρουφάκης. Όχι γιατί συμμετείχε ενεργά σε αυτήν, αλλά διότι ήταν στην ουσία εκτός της διαπραγμάτευσης: το κείμενο με τις ελληνικές προτάσεις έφερε την υπογραφή Τσίπρα και όχι τη δική του, ενώ στις κρίσιμες συναντήσεις του Eurogroup ήταν υπό «επιτήρηση», είτε του Ευκλείδη Τσακαλώτου είτε του Γιάννη Δραγασάκη.
Από εκεί και πέρα, πάντα σε περίπτωση συμφωνίας, το ενδιαφέρον στρέφεται στο εσωτερικό. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι στα «κάγκελα», υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία, ενώ ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους σενάρια κυβέρνησης εθνικής ενότητας – την οποία ζητάει πλέον δημοσίως ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης επιμένει ότι θα ψηφίσει μια ακόμη και μία κακή συμφωνία παρά μια… καθόλου συμφωνία.