Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 03/05/2025
Oι συζητήσεις για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης συνεχίζονται και στο φόντο βρίσκονται δύο πράγματα: το πρώτο είναι το νέο πακέτο παρεμβάσεων στη φορολογία και οι ελαφρύνσεις που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το φθινόπωρο στη ΔΕΘ. Και το δεύτερο είναι εάν το συγκεκριμένο πακέτο είναι καθαρά προεκλογικό, δεδομένης και της ευφορίας που προκαλούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το Πάσχα. Οι μετρήσεις αυτές δείχνουν πως η πλειονότητα των πολιτών αξιολογεί θετικά όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και περιμένει περισσότερα, με αποτέλεσμα η ΝΔ να «τσιμπάει» λίγο στην πρόθεση ψήφου και η κατάσταση στην αντιπολίτευση να παραμένει συγκεχυμένη. Η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ δείχνει να σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση, το ΠΑΣΟΚ ταλαιπωρείται με τα εσωκομματικά του, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ παλεύουν με τους δικούς τους δαίμονες, μακριά από επιδόσεις που μπορούν να τους αναδείξουν σε ρυθμιστές.
Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και μέσα στο καλοκαίρι, πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, και στοχεύουν όχι μόνο σε μειώσεις φόρων και σε παροχές, αλλά γενικότερα στη βελτίωση της καθημερινότητας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θ’ ανακοινώνονται διαρκώς μέτρα, όπως η πλατφόρμα που ετοιμάζεται για την εύρεση ακινήτων ή παρεμβάσεις για το δημογραφικό. Ακόμη και η αξιολόγηση στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στον χώρο της εκπαίδευσης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό, το οποίο φαντάζει ως η τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης να (απο)δείξει ότι μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική σε συγκεκριμένους τομείς και πως τα πράγματα δεν έχουν βαλτώσει ύστερα από τις εκλογές, όπως είναι σχεδόν η συνολική πεποίθηση της κοινωνίας – και όχι άδικα σε συγκεκριμένους τομείς.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα, η γενικότερη αισιοδοξία πως το αυξημένο πλεόνασμα και η ρήτρα διαφυγής που επιτρέπει την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών (σ.σ.: η Ελλάδα κατέθεσε επισήμως την αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) καλλιεργεί αισιοδοξία και προσδοκίες ότι το «καλάθι» μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο και να στοχεύει στη μεσαία τάξη. Επανέρχονται έτσι στο τραπέζι σενάρια για επαναφορά του 13ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης σύνταξης, για κατάργηση των τεκμηρίων για φυσικά πρόσωπα και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στις μειώσεις έμμεσων και άμεσων φόρων. Ακόμη και σενάρια για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ακούγονται, ωστόσο τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και άλλωστε η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο αρέσκονται στις εκπλήξεις. Το βέβαιο είναι πως ανεξαρτήτως του χρόνου των εκλογών, η κυβέρνηση πλέον παίρνει τις αποφάσεις της με κριτήριο τις εκλογές.