Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 11/4
Άρχισε λοιπόν η αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα που «θα είναι αλλιώς» λόγω κορωνοϊού. Η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων και την αποτροπή μιας μαζικής εξόδου από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία, καθώς οι επιστήμονες λένε πως η εξέλιξη της περίφημης καμπύλης των κρουσμάτων και θανάτων από τον ιό έχει αρχίσει να βρίσκεται στην κορύφωσή της και, αν τηρηθούν τα προληπτικά μέτρα, θ’ αρχίσει να παίρνει την κατιούσα. Αποφασίστηκε, μάλιστα, να μην υιοθετηθούν περαιτέρω περιορισμοί στις μετακινήσεις, αλλά να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι ειδικά στα εθνικά οδικά δίκτυα και να διπλασιαστούν τα πρόστιμα για τους υπότροπους.
Το τελευταίο είναι ακριβώς αυτό που θα επιτρέψει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία χρονολογείται – με τα έως σήμερα δεδομένα – τον Μάιο, θα είναι δε σταδιακή και χρονοβόρα. Ουσιαστικά, δηλαδή, θ’ ακολουθηθεί η αντίστροφη πορεία από αυτή που ακολουθήθηκε τον Μάρτιο, με πρώτα να αίρονται τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, εν συνεχεία να λειτουργούν κάποια εμπορικά καταστήματα και καφετέριες, εστιατόρια κτλ. με περιορισμούς και στο τέλος τα σχολεία. Μολαταύτα, το σενάριο τα σχολεία να μην ανοίξουν καθόλου και να γίνουν κατευθείαν οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι υπαρκτό και καθ’ όλα πιθανό, ανάλογα με τις συστάσεις των ειδικών.
Όλη αυτή η διαδικασία, όμως, τονίζεται ξανά και ξανά ότι περνά μέσα από την ανάσχεση του ιού και άρα μέσα από την τήρηση των περιοριστικών μέτρων που οδήγησαν προσώρας σ’ αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Ιδίως εάν συγκριθεί η κατάσταση στην Ελλάδα με την αντίστοιχη σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία και άλλες χώρες ή ακόμη και στις ΗΠΑ. Και είναι αρκούντως εντυπωσιακό όσο και τιμητικό ότι αυτή τη φορά η Ελλάδα αναφέρεται ως παράδειγμα προς μίμηση κι όχι ως παράδειγμα προς αποφυγή. Από εκεί και πέρα, η 27η Απριλίου, όταν και λήγει η παράταση που δόθηκε στους περιορισμούς της κυκλοφορίας, θεωρείται ορόσημο. Όχι για την άρση των μέτρων, αλλά για τις αποφάσεις που θ’ ακολουθήσουν.