Στους 15 οι νεκροί – Οι 13 νεκροί ανακοινώθηκαν από την πυροσβεστική και οι άλλοι 2 από το Λιμενικό – 17 οι τραυματίες με μια γυναίκα να είναι σε σοβαρή κατάσταση – Εθνικό πένθος κήρυξε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας – Αναβλήθηκαν οι αυριανές εργασίες της Βουλής – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλες οι περιοχές σε Μαγούλα, Μάνδρα και Νέα Πέραμο
Σε έναν πραγματικό εφιάλτη εξελίσσεται ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές από την φονική κακοκαιρία που έπληξε την δυτική Αττική και συγκεκριμένα σε Μάνδρα, Μαγούλα και Νεα Πέραμο. Οι νεκροί είναι πλέον 15, ενώ 17 είναι οι τραυματίες, με μια γυναίκα να είναι σε κρίσιμη κατάσταση και διασωληνωμένη. Να σημειωθεί ότι από τους 15 νεκρούς, έχουν αναγνωριστεί οι 6.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:
«Περίπου στις 10:30 πμ. διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», η πρώτη τραυματίας, η οποία λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της διασωληνώθηκε. Μετά από ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, μετέβη στο «Θριάσιο» ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Ν. Παπαευσταθίου προκειμένου σε συνεργασία με την διοίκηση του Νοσοκομείου να συντονίσει το έργο της διαχείρισης των τραυματιών και των νεκρών που θα διακομίζονταν από τις πληγείσες περιοχές. Από τις 11:00 το πρωί και μέχρι τις 18:30 μεταφέρθηκαν στο «Θριάσιο» 15 νεκροί (5 γυναίκες και 10 άνδρες) και διεκομίσθησαν 17 τραυματίες (6 γυναίκες και 11 άντρες). Από τους τραυματίες μία γυναίκα οδηγήθηκε στην ΜΕΘ διασωληνωμένη, μία ακόμα στην Πνευμονολογική Κλινική, μία στην Ορθοπεδική και 3 γυναίκες και 3 άντρες στην Α΄ Παθολογική Κλινική. Οι υπόλοιποι έλαβαν εξιτήρια.
Επισημαίνεται:
1) Ο αριθμός τόσο των νεκρών όσο και των τραυματιών υπάρχει πιθανότητα να μεταβληθεί ακόμα και στα επόμενα λεπτά γιατί σύμφωνα με ενημέρωση τόσο το Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας όσο και του αρχηγού του Π.Σ. οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι.
2) Το «Θριάσιο» Νοσοκομείο τέθηκε σε κατάσταση ετοιμότητας μετά το πέρας της πρωινής λειτουργίας του προκειμένου να διαχειριστεί αποκλειστικά αυτό τους τραυματίες και τους νεκρούς που διακομίσθηκαν από τις πληγείσες περιοχές ανεξαρτήτως του μέσου διακομιδής τους.
3) Από τους 15 νεκρούς, οι 6 αναγνωρίστηκαν μέχρι τις 19:00. Με ενέργειες του ΕΚΕΠΥ, οι ιατροδικαστικές υπηρεσίας Αθηνών και Πειραιώς θα παραμείνουν ανοικτές όλο το βράδυ για τη διενέργεια νεκροτομιών».
Απελπισμένοι οι κάτοικοι της Μάνδρας
Η κατάσταση στη Μάνδρα Αττικής, όπου εντοπίστηκαν οι περισσότεροι νεκροί, είναι τραγική. Απαρηγόρητοι οι κάτοικοι περπατούν στους δρόμους και κλαίνε. Πολλοί ψάχνουν τους συγγενείς τους. Δεν έχουν ούτε ρεύμα, ούτε νερό να πιουν, καθώς όλα τα μαγαζιά της περιοχής είναι κλειστά, από τη στιγμή που υπέστησαν μεγάλες ζημιές.
Σε έναν πραγματικό εφιάλτη εξελίσσεται ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές από την φονική κακοκαιρία που έπληξε την δυτική Αττική και συγκεκριμένα σε Μάνδρα, Μαγούλα και Νεα Πέραμο. Οι νεκροί είναι πλέον 14. Δέκα είναι οι τραυματίες με μια γυναίκα να είναι σε κρίσιμη κατάσταση και διασωληνωμένη.
Οι περισσότεροι νεκροί είναι σε σπίτια και αυλές στην Μάνδρα. Οι 4 από αυτούς βρέθηκαν σε αυλές σπιτιών αφού είχαν παρασυρθεί από τα νερά και βρέθηκαν σφηνωμένοι σε κάγκελα. Δυο ανασύρθηκαν νεκροί από την θάλασσα σε Ελευσίνα και στα ΕΛΠΕ.
Οι σοροί στην θαλασσα εντοπίστηκαν από κυβερνήτη λάντζας και ειδοποιήθηκε άμεσα το Λιμενικό Σώμα. Στις θαλάσσιες περιοχές έσπευσαν άμεσα πλωτά του Λιμενικού αλλά και στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, προκειμένου να τις περισυνελέξουν. Παράλληλα, σκάφη του ΛΣ πραγματοποιούν περιπολίες από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Νέα Πέραμο, προκειμένου να επέμβουν εάν χρειαστεί.
Οι δύο τελευταίοι νεκροί είναι ένας κυνηγός, που αγνοείτο από το πρωί και ένας οδηγός φορτηγού. Ο κυνηγός βρέθηκε στην περιοχή Αγίας Σωτήρας, σε εξωτερικό χώρο, και ο οδηγός στο 26ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών.
Νεκρές βρέθηκαν δυο γυναίκες μέσα στον δρόμο στην οδό Ρόκα στην Μάνδρα Αττικής.
Επίσης, νεκρή βρέθηκε μια γυναίκα σε εξωτερικό χώρο στην οδό Αίαντος στην Μάνδρα. Η γυναίκα ηλικίας 90 ετών βρέθηκε πάνω σε κάγκελα την ώρα που προσπαθούσε να ξεφύγει από τα ορμητικά νερά.
Επίσης, άνδρας ηλικίας 40 με 50 ετών βρέθηκε νεκρός σε προαύλιο επιχείρησης στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών Θηβών στην Μάνδρα.
Άλλος ένας άνδρας ηλικίας 68 ετών, βρέθηκε νεκρός στην αυλή του σπιτιού του στην οδό Λεωνίδα Στάμου.
Επίσης, νεκρή είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα 82 ετών που πνίγηκε μέσα στο σπίτι της στην οδό Κοροπούλη στη Μάνδρα αλλά και ένας ηλικιωμένος άνδρας 88 ετών το σπίτι του οποίου πλημμύρισε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δυστυχώς δεν κατάφερε να βγεί έγκαιρα από το σπίτι όπως τα άλλα μέλη της οικογένειάς του και έχασε την ζωή του.
Και η 82χρονη γυναίκα που έχασε την ζωή της εγκλωβίστηκε στο σπίτι. Ο όγκος του νερού ήταν τεράστιος. Τα φερτά υλικά φαίνεται έφραξαν την έξοδο και δυστυχώς η γυναίκα έχασε τη ζωή της.
Στο σημείο κλήθηκε η Πυροσβεστική, οι διασώστες κατάφεραν να προσεγγίσουν τη γυναίκα, κλήθηκε άμεσα και ασθενοφόρο, φαίνεται ωστόσο ότι η γυναίκα δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.
Νωρίτερα απεγκλωβίστηκαν και 12 άτομα από λεωφορείο που επιχείρησε να περάσει κάτω από γέφυρα.
Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη. Στον οικισμό Νεράκι, ορμητικοί χείμαρροι έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους και πέφτουν στη θάλασσα .Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου της πυροσβεστικής που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η Υπηρεσία έχει μέχρι στιγμής δεχθεί 340 κλήσεις για παροχή βοήθειας, απεγκλωβισμό οδηγών και απάντλησης υδάτων. Στα σημεία με τα μεγαλύτερα προβλήματα επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 40 οχήματα.Αυτοκίνητα έχουν βυθιστεί στη λάσπη και σωλήνες έχουν σπάσει. Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και στη Νέα Εθνική Οδό.
Πηγή: www.newsit.gr