Υπόμνημα από δημότες
Από την πλευρά τους, κάτοικοι υποστήριξαν ότι όλα όσα περιέχονται στην Κανονιστική Απόφαση, υπάρχουν ούτως ή άλλως στην ελληνική νομοθεσία.
Ειδικότερα, 93 δημότες υπέγραψαν υπόμνημα που κατέθεσαν στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
«Συζητείται σήμερα το θέμα ‘‘Κανονιστικής Απόφασης’’ για προσδιορισμό των όρων για ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Υποβάλλουμε το παρόν υπόμνημα ως δημότες κατ’ άρθρο 20 του Συντάγματος και επισημαίνουμε τα εξής:
1. Η περιοχή μας είναι ήδη υπερκορεσμένη από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γι’ αυτό και δεν πρέπει να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες επαγγελματικές χρήσεις, που θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα την ‘‘Αμιγή Κατοικία’’.
2. Τα πεζοδρόμια, οι πεζόδρομοι και οι πλατείες έχουν ως αποκλειστικό προορισμό την ασφαλή και άνετη διέλευση των πεζών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε μία σύγχρονη πόλη. Για κανένα λόγο δεν πρέπει να εξοβελιστεί ο σκοπός αυτός, προκειμένου να χορηγηθούν και άλλες άδειες χρήσης πεζοδρομίων κ.λπ. προς τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. Εξάλλου, είναι γνωστές οι υπερβάσεις που συνήθως διαπράττονται από πλείστους καταστηματάρχες, σε σχέση με τη χρήση των παραπάνω κοινοχρήστων χώρων…
3. Γενικότερα η περαιτέρω αύξηση λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα μας στερήσει την οικογενειακή γαλήνη και τη στοιχειώδη ησυχία, ενώ θα υποβαθμίσει σημαντικά την περιοχή μας, που τελικώς θα μετασχηματιστεί από ‘‘αμιγώς οικιστική’’, με τη γραφικότητα και το παραδοσιακό της χρώμα του ιστορικού Δήμου Κηφισιάς, σε συγκεντρωμένα εστιατόρια, ταβέρνες, ψησταριές κ.λπ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έτσι, όμως, κινδυνεύει να καταστραφεί με αφανισμό όλος ο οικιστικός ιστός της πόλης μας.
4. Παρέλκει η έκδοση νέας Κανονιστικής Απόφασης νια το παραπάνω θέμα, διότι ήδη υπάρχει επαρκές νομικό πλαίσιο, που ισχύει σήμερα και συγκεκριμένα είναι: Τα Π.Δ/τα 1035/Δ/19-10-1987 και 517/Δ/21-9-1990, η υπ’ αριθμ. 4/2002 Κανονιστική Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς και η υπ’ αριθμ. 2458/200/9-3-1994 Γνωμοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ ‘‘βλ. συνημ. σχετικά 1-4’’.
5. Το ήδη ισχύον πιο πάνω νομικό πλαίσιο είναι απολύτως εύλογο για το κρινόμενο θέμα και αφεύκτως επιβεβλημένο, διότι στοχεύει στην αποφυγή της ‘‘Πολιτιστικής Αποστράγγισης και Αφυδάτωσης’’ του Δήμου Κηφισιάς, το δε κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει είναι πανάρχαιο: ‘‘Μέτρον πάντων χρημάτων ο Άνθρωπος’’. Και…
6. Οι σύγχρονες τάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι για κοινωνικό περιεχόμενο των δικαιωμάτων και για εξισορροπητική λειτουργία στη ζωή των δημοτών. Πιστεύοντας ακλόνητα ότι η Δημοκρατία δεν είναι υπόθεση διακηρύξεων αλλά τρόπος ζωής και καθημερινής συμπεριφοράς, όπου τίποτε δεν μπορεί να μπει πάνω από τις ανθρώπινες αξίες, ούτε από την Ιστορία της Κηφισιάς, ευελπιστούμε ότι με τη δέουσα υπευθυνότητα θα αξιολογήσετε και θα κάνετε δεκτές τις προτάσεις μας».
Οι καταστηματάρχες της Νέας Ερυθραίας
Σειρά προτάσεων έκαναν από την πλευρά τους καταστηματάρχες της Νέας Ερυθραίας, οι οποίοι επισημαίνουν τα εξής:
«Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας όσον αφορά τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια λειτουργίας των καταστημάτων μας, σας παραθέτουμε την πρότασή μας, θέσπισης γενικών κανόνων λειτουργίας των καταστημάτων του εμπορικού.
Για την επίλυση των θεμάτων προτείνουμε:
1. Κλείσιμο πορτοπαράθυρων 02:30 π.μ. από Κυριακή έως Πέμπτη και 03:30 Παρασκευή και Σάββατο. Τα καταστήματα θα παίζουν την ίδια μουσική σε χαμηλή ένταση, μέχρι το κλείσιμο των πορτοπαράθυρων.
2. Η περιφρούρηση του χώρου από ιδιωτική εταιρεία Security.
3. Η αποκομιδή των απορριμμάτων να γίνεται στις 06:00 π.μ.
4. Σύσταση προς το προσωπικό όσoν αφορά τις θέσεις parking, να μην παρκάρουν στις θέσεις μόνιμων κατοίκων.
Οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς
Θέση για το θέμα έλαβε και ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς εστιάζοντας στον κορεσμό ορισμένων περιοχών από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
«Προτάσεις Εμπορικού Συλλόγου:
1. Καταμέτρηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ανά κατηγορία.
2. Εντοπισμός τους και καταγραφή τους σε χάρτη
3. Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για πόσα καταστήματα ανά κατηγορία χρειάζεται η πόλη.
4. Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για γενική οριοθέτηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
5. Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για περιοχή, δρόμο, τετραγωνικά, επιτρεπόμενων αδειών, ανά κατηγορία καταστήματος (όροφοι εμπορικών κέντρων).
6. Ειδική μέριμνα για όχληση κατοίκων (κατοικίες εντός εμπορικού κέντρου).
7. Μέτρα προστασίας περιβάλλοντος (σκουπίδια – ηχορύπανση).
8. Πρόσβαση πεζών στα πεζοδρόμια.
9. Χώροι στάθμευσης.
10. Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος – Θετική προσέλκυση επισκεπτών.
11. Επαρκή Αστυνόμευση
12. Σχέσεις Επιχειρήσεων – Δημοτικής Αρχής (Άδεια λειτουργίας).
13. Αναπτυξιακή Πολιτική».
Πάντως για το θέμα του κορεσμού, ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης δήλωσε ότι τον Σεπτέμβρη θα συσταθεί μια επιτροπή που θα καταγράψει σε όλες τις περιοχές της ευρύτερης Κηφισιάς όλα τα καταστήματα που υπάρχουν.