Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγ. Παρασκευής προκάλεσε άρθρο –υπό διαβούλευση- νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας που προβλέπει ότι ένας σχολικός νοσηλευτής μπορεί να αναλαμβάνει μαθητές σε περισσότερες από μία μονάδες, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται εντός ακτίνας 500 μέτρων. «Με αυτές τις πρακτικές το Υπουργείο παρεμποδίζει την εκπαίδευση των παιδιών και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια τους», ανέφεραν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των οικογενειών της πόλης.
Αναλυτικά:
«Να καταργηθεί το άρθρο 146 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου – Όχι η υγεία των παιδιών στο ζύγι του κόστους
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στο άρθρο 146 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, που προβλέπει τη μετακίνηση σχολικών νοσηλευτών μεταξύ σχολείων εντός ακτίνας 500 μέτρων.
Η εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου
Αποδυναμώνει στην ουσία τον θεσμό του σχολικού νοσηλευτή και για λόγους κόστους τον μετατρέπει σε «διασχολικό νοσηλευτή», απομακρύνοντάς τον από τη σταθερή παρουσία σε ένα σχολείο για παιδιά που έχουν απόφαση έγκρισης υγειονομικής υποστήριξης.
Θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών, καθώς η έστω και προσωρινή απουσία του νοσηλευτή μπορεί να αποβεί κρίσιμη για την υγεία των παιδιών.
Υποβαθμίζει τη συνεχή φροντίδα των παιδιών με χρόνιες ή σοβαρές παθήσεις, τα οποία απαιτούν συνεχή και εξειδικευμένη υποστήριξη.
Διαταράσσει τη σταθερότητα και την ψυχοκοινωνική στήριξη που προσφέρει η καθημερινή παρουσία του νοσηλευτή μέσα σχολείο.
Δημιουργεί οργανωτικά και νομικά προβλήματα που δεν διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην υγειονομική φροντίδα.
Κρίνεται ηθικά απαράδεκτο, ένα σύγχρονο κράτος, να χρησιμοποιεί εγκληματικές πρακτικές, υποβαθμίζοντας τόσο την υγειονομική όσο και την παιδαγωγική στήριξη της σχολικής κοινότητας, όταν:
· θέτει σε καθημερινή δοκιμασία, διαρκή ανασφάλεια, και οικονομική επιβάρυνση τους γονείς, οι οποίοι υποχρεώνονται να καλύψουν οι ίδιοι το κενό του σχολικού νοσηλευτή, να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών μορφών στήριξης του παιδιού τους, ή ακόμη και να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι τους για λόγους ασφάλειας.
· τα παιδιά βιώνουν ψυχολογική πίεση, φόβο και άρνηση για το σχολείο, επειδή αντιλαμβάνονται ότι η Πολιτεία δεν τα προστατεύει, δεν τα φροντίζει και δεν σέβεται τις ανάγκες τους.
Απαιτούμε:
· Την απόσυρση του άρθρου 146 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.
· Την κατάργηση της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας που υποχρεώνει τους γονείς να υποβάλλουν μόνο μια αίτηση στήριξης για το παιδί τους παρά την ύπαρξη και άλλων έγκυρων γνωματεύσεων στήριξης (παράλληλη στήριξη συνεκπαίδευσης, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, σχολικός νοσηλευτής). Οι γονείς δεν μπορούν να καλούνται να επιλέξουν ποια ανάγκη του παιδιού τους θα καλύψουν.
· Τη στελέχωση κάθε σχολικής μονάδας, από την πρώτη μέρα λειτουργίας, με μόνιμο και εξειδικευμένο σχολικό νοσηλευτή, προκειμένου να καλύπτονται πλήρως όλες οι πραγματικές ανάγκες των παιδιών με απόφαση έγκρισης υγειονομικής υποστήριξης.
· Τη νομοθετική ρύθμιση για το θεσμό του σχολικού νοσηλευτή σε κάθε σχολική μονάδα.
Είναι εγκληματικό να καταστρατηγείται η νομοθεσία, να μην εφαρμόζονται οι οδηγίες των γνωματεύσεων των ειδικών, να παραβιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών και να μην λαμβάνουν τη στήριξη που δικαιούνται. Με αυτές τις πρακτικές το Υπουργείο παρεμποδίζει την εκπαίδευση των παιδιών και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια τους».