Κατώτερη των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν αποδεικνύεται μέχρι στιγμής η τουριστική σεζόν για μια σειρά από κλάδους που συνδέονται άμεσα με την πορεία του τουρισμού. Μπορεί τα ξενοδοχεία στις περισσότερες περιοχές να έχουν υψηλή πληρότητα τη δεδομένη στιγμή, με εξαίρεση τα νησιά που έχουν πρόσφυγες και έχει πληγεί η εικόνα τους στο εξωτερικό, ωστόσο οι εισπράξεις των επιχειρήσεων κινούνται σε «ρηχά νερά» και στην καλύτερη περίπτωση οριακά κάτω από πέρυσι.
Τροχοπέδη για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμό αποτελεί και η φορολογία που επιβαρύνει τον κλάδο. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης προειδοποίησε ότι ο ελληνικός τουρισμός θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα την επόμενη διετία, αν δεν διαφοροποιηθούν οι φορολογικοί συντελεστές από το 2017 ή το αργότερο το 2018. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, θα ενταθεί «εφόσον ανοίξουν και πάλι, όπως αναμένεται, οι ανταγωνιστικές αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Θα έρθει η στιγμή που θα κλαίμε όλοι μαζί, αν δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα με τους φορολογικούς συντελεστές», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, το 90% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κινούνται με ζημίες, αφού η αύξηση του ΦΠΑ «ροκανίζει» περί τα 800 εκατ. ευρώ, καθώς απορρόφησαν σημαντικό μέρος της αύξησης των φορολογικών συντελεστών.
Το all inclusive πλήττει τις τοπικές οικονομίες
Απογοητευμένες από την πορεία της φετινής σεζόν είναι και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε κορυφαίες τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος και η Κρήτη. Όπως αναφέρουν επαγγελματίες από διάφορους κλάδους (εστίαση, εμπόριο κ.ά.) παρότι οι περιοχές τους «βουλιάζουν» από κόσμο, τα έσοδά τους είναι αισθητά μειωμένα φέτος, σε ποσοστό που υπερβαίνει ακόμη και το 40% σε κάποιες περιπτώσεις. «Πηγή του κακού», σύμφωνα με τους ίδιους είναι η τακτική του all inclusive που ακολουθούν ολοένα και περισσότερα ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της αδυναμίας τους να προσελκύσουν πελάτες με διαφορετικό τρόπο.