Γράφουν Δήμητρα – Μιμή Γκασούκα * και Ελένη Τσερεζόλε **
Μέσα στο κλίμα της γενικευμένης απανθρωπιάς και εκφασισμού που βιώνουμε καθημερινά στη χώρα μας, κάθε νησίδα αλληλεγγύης, σεβασμού της ανθρώπινης ζωής, είναι πολύτιμη. Μία από αυτές είναι εδώ και εννιά χρόνια το Χαλάνδρι. Μία πόλη όπου η «κοινωνική πολιτική» δεν είναι απλά δύο λέξεις, αλλά τρόπος ζωής: συμπεριληπτικός, με έμπρακτη εφαρμογή, σε όλους τους τομείς, για τους «αόρατους» συμπολίτες μας. Τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Από την απαλλαγή των δημοτικών τελών για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους ανάπηρους, πολύτεκνους, τρίτεκνους συμπολίτες μας κ.α., μέχρι τη λειτουργία κρίσιμων υποστηρικτικών δομών – ενός πλέγματος κοινωνικής αλληλεγγύης- η διοίκηση Σίμου Ρούσσου της «Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», κάνει τη διαφορά.
Ενδεικτική είναι η στήριξη που παρέχεται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο, υπό τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, σε 574 οικογένειες. Ο τρόπος που διαχέεται και ενεργοποιείται η αλληλεγγύη στην πόλη είναι οριζόντια. Για παράδειγμα οι Παιδικοί Σταθμοί της πόλης στέκονται στο πλευρό αυτών των οικογενειών που στηρίζει το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ετοιμάζοντας, για παράδειγμα, γλυκά για το πασχαλινό τραπέζι. Ενώ στα μαγειρεία των Παιδικών Σταθμών ετοιμάζονται καθημερινά 70 μερίδες για το συσσίτιο του Δήμου. Μάλιστα τις Παρασκευές ο αριθμός αυτός τριπλασιάζεται για να καλυφθούν και οι ανάγκες του σαββατοκύριακου.
Ένα ακόμη δείγμα της έμπρακτης κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Χαλανδρίου, είναι και το γεγονός ότι διεκδίκησε, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη μονιμοποίηση, τον Οκτώβριο του 2022, των συμβασιούχων στους Παιδικούς Σταθμούς, με τον δήμαρχο Σίμο Ρούσσο να τονίζει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς οι αιτήσεις για εγγραφή στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, αυξάνονται ραγδαία, πχ την περίοδο 2022 – 2023 ξεπέρασαν τις 600. Δεν είναι όμως μόνο αυτά που κάνουν το Χαλάνδρι έναν ιδιαίτερο Δήμο. Είναι πολλά που δεν χωρούν σε ένα σημείωμα.
Ενδεικτικά μιλάμε τις υποδομές που κάνουν ορατούς τους «αόρατους» συμπολίτες μας, τα ανάπηρα άτομα, που έχουν δικαιώματα 365 ημέρες το χρόνο και όχι μόνο στις 3 Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Και που δεν πρέπει να αρκούνται σε «ψίχουλα» παραχωρήσεων, τύπου φιλανθρωπίας ή ευαισθησίας, όπως εύστοχα έχει παρατηρήσει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σέργιος Γκάκας.
«Γνωριμία με την αναπηρία» από τα δημοτικά σχολεία
Παράλληλα γίνεται σοβαρή δουλειά για να αλλάξουν ξεπερασμένα στερεότυπα για την αναπηρία. Από τα δημοτικά σχολεία όπου ξεκίνησε το ταξίδι των μαθητών, μέσω της διαδραστικής αφήγησης, με τίτλο «Γνωριμία με την αναπηρία» ως την υλοποίηση κρίσιμων έργων. Όπως είναι η τοποθέτηση ραμπών και η δημιουργία χώρων υγιεινής αναπήρων και ανελκυστήρων στα σχολεία του Δήμου, τα αναβατόρια για τις δημοτικές πισίνες, τα προγράμματα άθλησης, η τοποθέτηση ανελκυστήρα για την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, η δυνατότητα εξυπηρέτησης στη νοηματική στο κεντρικό ΚΕΠ κ.α.
Πρωτόκολλο για την υποστήριξη αναπήρων στις φυσικές καταστροφές
Υφίσταται πλέον ειδικό πρωτόκολλο για την υποστήριξη των ανάπηρων και μοναχικών πολιτών στην περίπτωση φυσικών καταστροφών – μια κρίσιμη πτυχή αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι αντίστοιχη μέριμνα δεν υπήρξε σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις
Σε ό,τι αφορά στον πολιτισμό, στο θέατρο της Ρεματιάς στις 7 Σεπτεμβρίου του 2017, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου και την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, έδωσε την πρώτη, στην ιστορία της ελληνικής μουσικής σκηνής, καθολικά προσβάσιμη συναυλία στη χώρα μας. Στο θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν πλέον οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, θέσεις στάθμευσης καθώς και τουαλέτα αναπήρων.
Εννοείται ότι πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν. Υπάρχει μακρύς δρόμος που πρέπει να διανύσουμε. Θα τον διανύσουμε μαζί με τη Δημοτική Αρχή, τους αρμοδίους αντιδημάρχους, την τοπική κοινωνία, αλλάζοντας νοοτροπίες, ανοίγοντας δρόμους, ρίχνοντας γέφυρες επικοινωνίας. Γι’ αυτό και με σοβαρότητα και συνέπεια στη νέα περίοδο δίνουμε προτεραιότητα στη βελτίωση της προσβασιμότητας και της βιώσιμης κινητικότητας στο κέντρο και τις γειτονιές με 7 εγκεκριμένες αναπλάσεις και τα συνοδευτικά τους έργα. Στις πεζοδρομήσεις και τις αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων 135.000 τ.μ. που περιλαμβάνουν πάνω από 20.000 φυτεύσεις.
Γιατί, όπως παρατηρεί ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, «θέλουμε ανθρώπους ορατούς. «Θέλουμε οι ανάπηροι συμπολίτες μας να ζουν και να κινούνται ανάμεσά μας. Να έχουν πρόσβαση σε όλους τους δημόσιους χώρους, να κάνουν βόλτα στο κέντρο της πόλης, να αθλούνται στα αθλητικά κέντρα του Δήμου και να απολαμβάνουν τις παραστάσεις στο Θέατρο της Ρεματιάς. Στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας θα συνεχίσουμε να τους ανοίγουμε δρόμους».
* Η Δήμητρα – Μιμή Γκασούκα είναι δημοτική σύμβουλος ανάπηρη, κοινωνική λειτουργός-υποψήφια της «Αντίστασης με τους πολίτες του Χαλανδρίου».
** Η Ελένη Τσερεζόλε είναι δημοσιογράφος, μεταφράστρια, υποψήφια της «Αντίστασης με τους πολίτες του Χαλανδρίου».