Απορρίφθηκε από την ΚΕΔΚΕ, μετά από διαμαρτυρίες δήμων, σχολικών επιτροπών, αλλά και του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, η πρόταση του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων για την σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας σχολείων μεταξύ ΟΣΚ και Σχολικών Επιτροπών.
Το θέμα της πληρωμής των σχολικών καθαριστριών είχε απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Μάλιστα, τόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, όσο κι εκπρόσωποι των Σχολικών Επιτροπών, είχαν υποστηρίξει ότι το σχέδιο σύμβασης που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας θα οδηγούσε στη στέρηση των εργασιακών κι ασφαλιστικών δικαιωμάτων των καθαριστριών. Επίσης, είχαν προβλέψει ότι μια τέτοια σύμβαση θα είχε ως αποτέλεσμα ν’ αναγορευτεί ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) σε εργοδότη, οι σχολικές επιτροπές σε αναδόχους εργολάβους, ενώ θα οδηγούσε στη μετατροπή των μισθωτών εργαζομένων σε δυνητικούς υπεργολάβους.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σταύρος Γεωργόπουλος είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της δημοτικής αρχής για το σχέδιο αυτό, ενώ είχε διαβεβαιώσει τους συναδέλφους του ότι το θέμα θα απασχολούσε και την ΚΕΔΚΕ, όπως κι έγινε.
Τελικώς, οι σχολικές καθαρίστριες βρήκαν έναν αναπάντεχο σύμμαχο, στο «πρόσωπο» της ΚΕΔΚΕ. Στο έγγραφο της νομικής υπηρεσίας της τελευταίας σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι κρίνονται «μη νόμιμες» οι συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν οι σχολικές επιτροπές»\, ενώ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «τυχόν κατάρτιση συμβάσεων έργου μεταξύ των σχολικών επιτροπών και καθαριστών/τριών ή συνεργείων καθαρισμού, σύμφωνα με τις μη νόμιμες υποδείξεις του ΟΣΚ, ενέχει τον κίνδυνο ανάληψης από τις σχολικές επιτροπές όλων των υποχρεώσεων από αυτές, καθώς και να βρεθούν οι σχολικές επιτροπές εναγόμενες ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων, με αίτημα την αναγνώριση των συμβάσεων ως εξαρτημένης εργασίας και τη διεκδίκηση αξιώσεων από την εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία».
Ανθή Σουρτζή