Επί τάπητος τέθηκε για άλλη μια φορά, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Ηρακλείου, το ζήτημα του εργασιακού καθεστώτος των σχολικών τροχονόμων, με αφορμή τη συζήτηση για την έγκριση πίστωσης για την αμοιβή τους. Σημειώνεται ότι ο θεσμός αυτός ξεκίνησε ως εθελοντικός και στον Δήμο Ηρακλείου σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους συνολικά επτά σχολικοί τροχονόμοι.
Με δεδομένο ότι «οι καιροί έχουν αλλάξει» και ότι η «εργασία των σχολικών τροχονόμων έχει περισσότερες υποχρεώσεις», ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ Νίκος Μπάμπαλος, έθεσε το ζήτημα της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας τους. Υπογραμμίζοντας ότι εργάζονται αφ’ ενός με εξαιρετικά χαμηλό μισθό και αφ’ ετέρου χωρίς ασφάλιση, ο κ. Μπάμπαλος απηύθυνε ερώτημα προς τη δημοτική αρχή εάν είναι στις προθέσεις της να προκηρύξει θέσεις για την πρόσληψή τους με μερική απασχόληση μέσω ΑΣΕΠ. Μάλιστα, ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας συμπλήρωσε ότι σε αυτή την κίνηση έχουν προβεί δεκάδες άλλοι δήμοι της χώρας.
Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Κουτρούλης έθεσε μια δεύτερη διάσταση του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση προκήρυξης θέσεων θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι «δεν θα αδικηθούν αυτοί οι άνθρωποι που τόσα χρόνια προσφέρουν ανασφάλιστη εργασία».
Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Δημήτρης Τσαπραζλής σημείωσε ότι η δημοτική αρχή έχει επικοινωνήσει με όλα τα δημοτικά σχολεία προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες τους σε σχολικούς τροχονόμους, «όμως έχουν ανταποκριθεί ελάχιστα».
Καταλήγοντας, ο κ. Τσαπραζλής υποστήριξε ότι επικοινώνησε για το θέμα και με το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αλλά όπως εξήγησε «παλαιότερα υπήρχε ο θεσμός του εθελοντή, όμως δεν υπάρχει τίποτα νεότερο».
Αρετή Κοτσολάκου