Επιμέλεια: Ξένια Γιαννάκου
Συνεχίζοντας την παρουσίαση του σοβαρότατου ζητήματος που απασχολεί -και πάλι- τον Δήμο Κηφισιάς, αυτό της τοποθέτησης διοδίων στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης και των έργων που θα τη συνοδεύσουν, η Αμαρυσία συνομίλησε με τον αντιδήμαρχο Αλέξιο Μακρή, ο οποίος προεδρεύει της αρμόδιας Επιτροπής που έχει συσταθεί για το θέμα.
Προκειμένου να γίνει πιο κατανοητό από τους πολίτες, που τυχόν δεν γνωρίζουν πολλά στοιχεία του θέματος- παραθέτουμε σταχυολογώντας τα όσα ανέφερε ο κ. Μακρής:
* Από το 2007, υπάρχει μία σύμβαση παραχώρησης του ελληνικού κράτους προς τη Νέα Οδό για τη συντήρησης αυτοκινητοδρόμου από το τμήμα της γέφυρας της Μεταμόρφωσης έως τη Σκάρφια. Αυτό το τμήμα προϋπόθετε να υπάρχουν πλευρικά διόδια στις γέφυρες της Βαρυμπόμπης και του Αγίου Στεφάνου. Προέβλεπε επίσης διόδια και στη γέφυρα της Λυκόβρυσης, τα οποία με τροποποίηση σύμβασης το 2008.
Το ελληνικό δημόσιο για αυτή τη σύμβαση, πληρώνει αποζημιώσεις στη Νέα Οδό διότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι, με συχνές παρατάσεις που έχουν δοθεί, δεν έχουν μπει ακόμα πλευρικά διόδια.
Η σύμβαση λήγει το 2032 ενώ έχει δοθεί παράταση έως τις 31/12/2024 προκειμένου να εγκατασταθούν τα διόδια. Παράλληλα, η εγκατάσταση διοδίων προϋποθέτει έργα στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, τα οποία κάνουν λόγο για γκρέμισμα (καθώς θέτουν ζήτημα για τη στατικότητα της γέφυρας, το οποίο είναι ψευδές) και χτίσιμο από την αρχή με διαπλάτυνσή της σε τρεις λωρίδες. Αυτά χρησιμοποιούνται σαν προσχήματα γιατί η γέφυρα είναι φαρδιά και στέρεη και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα.
* Το γκρέμισμα της γέφυρας θα φέρει εκτροπή κυκλοφορίας για όσους εξέρχονται από το προάστιό μας. Επεμβαίνουν λοιπόν στις Αδάμες και, καταλαμβάνουν με τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου ένα μεγάλο τμήμα πρασίνου που υπάρχει τώρα, προσωρινά όπως λένε. Δημιουργούν ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο roundabout, μπαίνοντας 200 μέτρα μέσα στον αστικό ιστό στην Ερμιόνης.
Για να φύγει κάποιος από εκεί θα πρέπει να μπει στον δυτικό παράδρομο, να περιμένει σε φανάρι και μετά να βγει στην Εθνική Οδό.
Από την άλλη αυτός που θα θέλει να πάει Λαμία θα πρέπει να ακολουθήσει δύο οδούς. Ή να πάρει τον ανατολικό παράδρομο από την Αγίων Σαράντα, να τον οδεύσει όσο πάει και να βγει στο φανάρι του Αγίου Στεφάνου και να ανέβει από πάνω για να πάρει το ρεύμα προς νότο. Ή να βγει από Τατοΐου, Λύρα και Ιλισίων για να βγει στην Εθνική. Και τις δύο περιπτώσεις μιλάμε για τρέλα.
* Δεν μπορούν να κάνουν εκτροπή σε μη ιεραρχημένο οδικό δίκτυο. Το βασικό οδικό δίκτυο είναι αυτό που είναι διαδημοτικό στην ουσία και ανήκει στην Περιφέρεια. Αυτό το δίκτυο δεν είναι διανοιγμένο, δεν έχει εφαρμοστεί το ρυμοτομικό. Ακόμα και να είμασταν τρελοί και δεχόμασταν τα διόδια θα έπρεπε ο δρόμος να είναι διανοιγμένος για να υποδεχθεί είτε αυτούς που θέλουν να αποφύγουν τα διόδια είτε όσους κινούνται στην περιοχή τα τρία χρόνια που θα πάρει για να γίνουν αυτά. Εγώ ο ίδιος έχω γράψει -προ διοδίων- δύο φορές επιστολές στον περιφερειάρχη και του έχω ζητήσει όλοι αυτοί οι δρόμοι να διανοιχτούν, για χρήση όσων μένουν εδώ και περνούν από εδώ.
* Έχουμε αναθέσει στον καθηγητή πανεπιστημίου Θάνο Βλαστό να εκπονήσει την μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων κατά τη διάρκεια της κατασκευής αυτών των έργων αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης των. Γιατί θα είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να αποφεύγουν τα διόδια και θα μπαίνουν στο τοπικό δίκτυο για να πάνε Κηφισιά. Εγώ που είμαι επισκέπτης, εργαζόμενος στην περιοχή ή κάτοικος και θέλω να πάω Διόνυσο ή Εκάλη για παράδειγμα, θα μπαίνω από τη μοναδική πύλη, την Ιλισίων προκειμένου να αποφύγω τα διόδια
* Το αναλογικό σύστημα διοδίων το βλέπω ακόμα «μωρό» είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στους υπάρχοντες αυτοκινητόδρομου. Στην Αθηνών – Λαμίας είναι δύσκολο να μπουν αναλογικά, ειδικά σε αστικό ιστό που είμαστε εμείς δεν το συζητάμε, γιατί έχουν σταθερό τίμημα άρα τι αναλογία υπάρχει στην ουσία; Το θέμα είναι ότι θα δημιουργούνται ουρές (γι’ αυτό θέλουν να μεγαλώσουν τη γέφυρα) είτε για να σε δει το telepass είτε για να πληρώσεις το αντίτιμο. Ένα ζήτημα λοιπόν είναι η επισκεψιμότητα, ο άλλος θα το σκέφτεται να πληρώσει διόδια για να πιει καφέ στην Κηφισιά, θα πάει στο Μαρούσι, την Πεντέλη ή τα Βριλήσσια που δεν έχουν διόδια.
* Παράλληλα υπάρχει μια σύμπτωση έργων, η επέκταση της λεωφόρου Κύμης, ένα φοβερό έργο το οποίο το περίμεναν όλοι οι δήμοι του βορείου τομέα, που θα «αναπνεύσουν» με αυτήν. Τα έργα αυτά θα επιφέρουν κυκλοφοριακή αναστάτωση (προς το καλό) κατά τη διάρκεια της κατασκευής της θα γκρεμιστεί ή θα κλείσει η γέφυρα της Καλυφτάκη. Τουλάχιστον να ανασταλεί το έργο των διοδίων, το οποίο είναι καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
* Στόχος μας είναι η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης και η μόνιμη εξαίρεση από την τροποποίηση του 2008, της γέφυρας Βαρυμπόμπης από αυτήν. Αυτό αναφέρουμε στις επιστολές που έχουμε στείλει προς τους βουλευτές ενώ έχουν ενημερωθεί και οι αρχηγοί των κομμάτων.
* Μια αδικία την οποία χρεώνεται η Κηφισιά, είναι το γεγονός ότι μετά την κατάργηση των μετωπικών διοδίων των Οινοφύτων, η αποζημίωση που δίνει το κράτος στη Νέα Οδό, εκτοξεύτηκε στα 16 εκατομμύρια ευρώ για τον δρόμο μέχρι τη Σκάφια (από το 2007 έως το 2014 οι αποζημιώσεις για Βαρυμπόπη και Άγιο Στέφανο ήταν της τάξεως των 4-5 εκατ. ευρώ). Αυτά τα «χρεώνουν» σε εμάς λέγοντας ότι δεν μπορεί το κράτος να πληρώνει τόσα χρήματα. Ναι αλλά δεν φταίει για αυτό η Κηφισιά.
* Σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, απαγορεύεται η εγκατάσταση πάσης μορφής διοδίων σε αστικό ιστό, πρέπει να είναι ελεύθεροι οι αυτοκινητόδρομοι, όταν μάλιστα δεν σου δίνουν άλλη επιλογή, έναν άλλο δρόμο να χρησιμοποιήσεις χωρίς διόδια για να κινηθείς. Εδώ δεν υπάρχει δεύτερη επιλογή. Ο αυτοκινητόδρομος έγινε πάνω στον παλιό και δεν είναι ανοιχτοί όλοι οι παράδρομοι, ώστε να κινηθεί κάποιος με ταχύτητα. Είναι του ποδαριού μελέτες, του ποδαριού αποφάσεις.
* Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καταψηφίστηκε ομόφωνα από τον Δήμο μας και εννέα όμορους δήμους, καταψηφίστηκε από ΠΕΔΑ, ΚΕΔΕ και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτά δεν τα έλαβε υπόψη του ο υπουργός και αδειοδότησε.
* Η απόφαση για την έναρξη των έργων -την οποία και προσβάλαμε- υπεγράφη 2 Νοεμβρίου και μας εστάλη στις 14 Δεκεμβρίου, με μεγάλη καθυστέρηση.
* Στην προσβολή που έχουμε καταθέσει στο ΣτΕ σημειώσαμε ότι το 2018, όταν έγινε η αδειοδότηση του έργου, υπήρχε όρος ειδικά για την Κηφισιά ότι για τους δρόμους που πάνε από Καλυφτάκη στο εσωτερικό της πόλης, πρέπει να γίνει ειδική μελέτη με έγκριση με τους οικείους δήμους, για ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνου, στην ουσία διαπλατύνσεις. Ο μελετητής αυτό δεν φρόντισε να το εφαρμόσει. Ο Δήμος δεν κλήθηκε ποτέ ούτε να πει τις απόψεις του, ούτε να συναινέσει, ούτε να συνεργαστεί.
* Έχουμε και την αντιπολίτευση με το μέρος μας, βέβαια μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την αδειοδότηση των διοδίων το 2018. Αυτό επικαλούνται στο υπουργείο. Ότι έχουμε φτάσει στο 2021 και δεν έχουν εγκατασταθεί τα διόδια. Δηλαδή έχουμε μια τριετία που καθυστέρησαν λόγω αλλαγής ΜΠΕ και πάμε με τριετή παράταση για να γίνουν στην ουσία τα έργα. Γιατί στο έγγραφο που μου έστειλαν το έλεγαν ξεκάθαρα: για την εγκατάσταση των διοδίων δεν συζητάμε γιατί έχουν αδειοδοτηθεί από το 201818.
Οι επόμενες κινήσεις
Ερωτώμενος για το τι σχεδιάζει από εδώ και στο εξής ο Δήμος Κηφισιάς στη «μάχη» που δίνει κατά των διοδίων, ο κ. Μακρής σημείωσε ότι «μετά τις δεντροφυτεύεις εκδίδουμε τώρα ένα κατατοπιστικό για τον κόσμο φυλλάδιο, το οποίο ταυτόχρονα θα έχει και ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα σταλεί στο υπουργείο ηλεκτρονικά. Θα μοιραστεί το φυλλάδιο, θα αναρτηθούν πανό σε ημικεντρικούς δρόμους, σε βασικούς άξονες και αρτηρίες, πλατείες κλπ. ενώ σχεδιάζουμε και δράσεις σε κάποια σημεία.
Έχουν ήδη σταλεί επιστολές σε βουλευτές ενώ ο δήμαρχος έχει ζητήσει ακρόαση από τον Κώστα Καραμανλή. Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές τα πράγματα θα αγριεύουν από την πλευρά μας για τους βουλευτές που εκλέγονται εδώ στον Βόρειο Τομέα γιατί κι αυτοί πρέπει να πάρουν θέση, ή μαζί τους ή μαζί μας. Αν θέλουν να βρουν τις ψήφους τους. Επίσης πιστεύω ότι δεν θα αφήσουν αυτό το κομμάτι στην αντιπολίτευση για να το εκμεταλλευτεί.
Διαβάστε: Ο Δήμος για το στέγαστρο που έπεσε σε νηπιαγωγείο: «Δεν είχε αναφερθεί οποιαδήποτε βλάβη»