Στο «πλευρό» όλων όσοι θέλουν να κόψουν το κάπνισμα στέκεται με το νέο του διαδικτυακό πρόγραμμα το Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» του Δήμου Κηφισιάς, το οποίο θα ξεκινήσει στις 9 Μαρτίου. Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το εργαστήριο Προληπτικής Καρδιολογίας της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν Αττικόν (Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος) και την Ειδική Ακαδημαϊκή Μονάδα Μελέτης Καπνισματικής Συμπεριφοράς (Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας) του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Ψυχολογική υποστήριξη αλλά και ενημέρωση στους συμμετέχοντες
Πρόκειται για ένα ψυχοεκπαιδευτικό πρόγραμμα που μέσω ψυχολογικής υποστήριξης θα ενισχύει τους συμμετέχοντες στην απόφαση τους να κόψουν το κάπνισμα και θα τους παρέχει την βοήθεια που χρειάζονται προκειμένου να διατηρήσουν την διακοπή καπνίσματος μακροπρόθεσμα.
Παράλληλα, κατά την διάρκεια του προγράμματος το οποίο θα συντονίζεται από το «ΠΡΟΝΟΗ», θα γίνει ενημέρωση και παρεμβάσεις από όλη την επιστημονική ομάδα του ιατρείου διακοπής καπνίσματος της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν Αττικόν. Με αυτόν τον τρόπο οι συμμετέχοντες θα πληροφορηθούν για τις παρεχόμενες φαρμακοθεραπείες και τη λειτουργία του ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος.
Επιπλέον, θα γίνεται συμβουλευτική παρέμβαση από ειδικούς υγείας της Ειδικής Ακαδημαϊκής Μονάδας Μελέτης Καπνισματικής Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Θα πραγματοποιηθούν 8 συναντήσεις
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση το πρόγραμμα περιλαμβάνει 8 συναντήσεις διάρκειας 90 λεπτών. Πριν την έναρξη της ομάδας θα προηγηθεί μία ατομική διαδικτυακή συνάντηση με το κάθε μέλος και την συντονίστρια της ομάδας, προκειμένου να γίνει λήψη ιστορικού και εκείνος/η να ενημερωθεί αναλυτικότερα για τους σκοπούς και το πλαίσιο λειτουργίας της ομάδας.
Η ομάδα απευθύνεται σε ενήλικες καπνιστές και ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων που προβλέπεται για την ομάδα είναι 12 άτομα. Λόγω περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας .
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ομάδα είναι οι ενδιαφερόμενοι να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, πχ υπολογιστή με μικρόφωνο, κάμερα και ηχείο, tablet, laptop ή μια έξυπνη συσκευή τηλεφώνου, προκειμένου να συνδεθούν στη διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας ZOOM.
Οι συναντήσεις της ομάδας θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη από τις 19:00 μέχρι τις 20:30, ενώ δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής.
Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 2 Μαρτίου
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, με τη συμπλήρωση της αίτησης, στην ιστοσελίδα του «ΠΡΟΝΟΗ», www.pronoi.org.gr στο μενού «Δηλώσεις Συμμετοχής» μέχρι τις 2 Μαρτίου 2021.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο καθημερινά από τις 09:00 μέχρι τις 14:30 στο τηλέφωνο 210.8082673 ή μέσω e-mail:info@pronoi.org.gr
Συμμετέχοντες στο πρόγραμμα
Στο ενδιαφέρον πρόγραμμα για την διακοπή του καπνίσματος συμμετέχουν:
Μακαρώνη Σωτηρία: Συντονίστρια προγράμματος, Ψυχολόγος Υγείας MSc – Ψυχοθεραπεύτρια, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικά Υπεύθυνη «ΠΡΟΝΟΗ».
Από το Εργαστήριο Προληπτικής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ συμμετέχουν:
– Ιγνάτιος Οικονομίδης, Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος Εργαστηρίου Προληπτικής Καρδιολογίας και Εργαστηρίου Υπερήχοκαρδιογραφίας Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».
– Καλλιρόη Κουρέαη Καρδιολόγος MD, PhD Ακαδημαϊκός υπότροφος της Β Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Υπεύθυνη Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος.
– Γαβριέλλα Κωστέλλη: Νοσηλεύτρια ΤΕ,MSc, Εργαστήριο Προληπτικής Καρδιολογίας Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Ιατρείο διακοπής καπνίσματος).
Από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Δημόσιος και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συμμετέχουν:
– Αναστασία Μπαρμπούνη : MD, MSc, PhD. Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, Υγιεινής και Πρόληψης Νόσων , Υπεύθυνη Ειδικής Ακαδημαϊκής Μονάδας Μελέτης Καπνισματικής Συμπεριφοράς ,Τμ. Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας. Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
– Κωνσταντίνος Κεσανόπουλος, Βιολόγος, ΕΔΙΠ, Τμ. Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
– Γεωργία Παπαδοσηφάκη: Εργοθεραπεύτρια,MSc, ΨΝΑ Δαφνί, Υπ Διδάκτωρ Τμ. Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Διαβάστε: Διαδικτυακή παρουσίαση του Επετειακού Λευκώματος 1821 από τον Δήμο