Με λαμπρότητα και με επιστροφή στα προ κορωνοϊού έθιμα, τίμησε ο Δήμος Κηφισιάς τους ήρωες της Επανάστασης του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Αρχικά, στο πλαίσιο του εορτασμού πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Νέα Ερυθραία. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων από τον δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο, εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Κηφισιάς, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών και των Πολιτικών Κομμάτων.
Ο δήμαρχος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, επισημαίνοντας την ανάγκη να επικρατήσει ειρήνη στη Ουκρανία. «Τούτη τη μεγάλη ημέρα για τη Λευτεριά μας, την Ανεξαρτησία μας και τη Θρησκεία μας, εδώ από τη Νέα Ερυθραία μας, του Ξεριζωμού και της Προσφυγιάς του ’22, υψώνουμε παλλαϊκή κραυγή και προσευχή για ειρήνη στη μαρτυρική Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε επίσης στην έναρξη της Επανάστασης και στο τέλος του πολέμου 6 χρόνια μετά, με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Μίλησε για τους Φιλέλληνες, τη Μεγάλη Ιδέα αλλά και τη Μικρασιατική Καταστροφή, που οδήγησε στον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τις πατρογονικές εστίες τους. «Εφέτος τιμούμε, με επίκεντρο τη Νέα Ερυθραία μας, την επέτειο των 100 ετών του 1922. Με πλήθος εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων θα προκαλέσουμε τη συλλογική, ενεργητική μνήμη μας καταδεικνύοντας παράλληλα, ότι η Νέα Ερυθραία μας, είναι ένας φάρος Πολιτισμού του Ελληνισμού και της προαιώνιας υπέρτατης παράδοσης της Ιωνίας», τόνισε.
Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί κατά την ομιλία του και στο 1ο Δημοτικό Νέας Ερυθραίας, σημειώνοντας ότι δεν θα αργήσει η μέρα όπου οι μαθητές του θα ξαναγυρίσουν στο ιστορικό σχολείο. «Η πρόοδος των έργων είναι εξάλλου εμφανής», επεσήμανε ο Γ. Θωμάκος.
Επιστροφή στις παρελάσεις
Την παρέλαση «άνοιξε» η Φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς με μαέστρο τον Φίλιππο Χίο και το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του ΝΠΔΔ «Δ. Βικέλας» .
Οι μαθήτριες και οι μαθητές από τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, οι πρόσκοποι, οι οδηγοί και τα αθλητικά σωματεία του Δήμου παρέλασαν με παλμό και περηφάνια και καταχειροκροτήθηκαν, όπως σημειώνει η σχετική ενημέρωση.
Τα λάβαρα των 100 χρόνων της Μικρασιατικής Μνήμης, κρατούσαν μαθητές του Αναξαγόρειου Λυκείου.
Με το μηχανοκίνητο τμήμα τους, παρέλασαν οι Εθελοντές Διασώστες Δασοπυροσβέστες.
Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου ολοκληρώθηκε με το Χορευτικό Τμήμα του Νομικού Προσώπου «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς το οποίο χόρεψε παραδοσιακούς χορούς, σε διδασκαλία Δέσποινας Σκέρλου, μπροστά από το ιστορικό 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας.
Το τμήμα συνόδευε η υπεύθυνη του Χορευτικού, μέλος του ΝΠΔΔ «Δ. Βικέλας» Στέλλα Κονιτοπούλου.
Στις εκδηλώσεις ήταν παρούσες οι τοπικές Αρχές, καθώς και πλήθος πολιτών. Συγκεκριμένα έδωσαν το «παρών» ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ Κύριλλο, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Κηφισιάς, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, των πολιτικών κομμάτων, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των σχολείων, των συλλόγων (πολιτιστικών, αθλητικών και εργαζομένων) του Δήμου Κηφισιάς.
Σημειώνεται ότι τις εορταστικές εκδηλώσεις οργάνωσε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Ζέτη Κασιμάτη ενώ τελετάρχης στην παρέλαση ήταν ο γυμναστής του Δήμου Παναγιώτης Πάλλης.
Διαβάστε: Κατάθεση στεφάνων σε Κηφισιά και Εκάλη: Φόρος τιμής στους ήρωες του 1821