Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή στην Κηφισιά φιλοξενεί την ομαδική εικαστική έκθεση «Μαστογραφίες». «Η Τέχνη γιορτάζει τον αγώνα, το κουράγιο, το θάρρος, τη νίκη της γυναίκας ενάντια στον καρκίνο του μαστού, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τους συμβολισμούς του γυναικείου μαστού», ανέφεραν οι διοργανωτές.
Τα έργα εγκαινιάζονται το Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου (7-10 μ.μ.) και θα παραμείνουν στον χώρο έως το Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2025.
«Εκλεκτοί καλεσμένοι, 11 σύγχρονοι και αξιόλογοι εικαστικοί από Ελλάδα και εξωτερικό που εμπνέονται από τον γυναικείο μαστό, του συμβολισμούς του και τον Οκτώβριο, χρώματος ροζ που είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού», σημείωσε το ίδρυμα, προσθέτοντας: «Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ασθένεια, με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη. Η έγκαιρη διάγνωση μέσω προληπτικών εξετάσεων, όπως η μαστογραφία και το υπερηχογράφημα, αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά ίασης.
Συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Depy Lindermayer – Ivi Gabrielides – Jocasta M. – Zoe Kyko
Κώστας Αρβανίτης – Ευαγγελία Λιάσκου – Δημήτρης Ρωμανός
Λίλα Στεργιοπούλου – Πελαγία Στρατηδάκη
Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου – Αριστείδης Χρυσανθόπουλος
Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της δράσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.
Το Ίδρυμα ανέφερε τους συμβολισμούς του γυναικείου μαστού:
Θηλυκότητα:
Ο μαστός είναι ένα αναγνωρίσιμο σύμβολο της γυναικείας ταυτότητας και σωματικής διάπλασης.
Μητρότητα:
Συνδέεται στενά με τη γαλουχία και τη δυνατότητα του θηλασμού, αποτελώντας το όργανο που παρέχει τροφή στο βρέφος.
Αναπαραγωγή:
Ο μαστός σχετίζεται με την αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας και τη διαδικασία της κύησης.
Ομορφιά:
Η εξωτερική εμφάνιση των μαστών, με τις διάφορες διαστάσεις και σχήματα, είναι συχνά θέμα συζήτησης και συχνά συνδέεται με την έννοια της ομορφιάς.
Απόλαυση και σεξουαλικότητα:
Ο μαστός είναι ένα ερωτογενές όργανο και μπορεί να συνδέεται με την σεξουαλική επιθυμία και την ερωτική έλξη.
Ασθένεια:
Ο καρκίνος του μαστού, δυστυχώς, αποτελεί μια σοβαρή απειλή και συνδέεται με πόνο, φόβο και απώλεια.
Καταπίεση:
Σε ορισμένες κοινωνίες, οι μαστοί μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο καταπίεσης ή να τους επιβληθούν περιορισμοί.
Ο μαστός, λοιπόν, είναι ένα σύνθετο σύμβολο με πολλές διαστάσεις και ερμηνείες, που επηρεάζονται από την κουλτούρα, την ιστορία και τις προσωπικές εμπειρίες.
Πληροφορίες
Concept – Οργάνωση – Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου
email: repdla@hotmail.com // dimitriolazarou@gmail.com
Εγκαίνια: Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 7 – 10μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 27 Σεπτεμβρίου έως 11 Οκτωβρίου 2025
Εκδήλωση στο facebook στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.facebook.com/events/1039217768368422/1039217808368418/?active_tab=discussion
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
Κασσαβέτη 18,
145 62 Κηφισιά
Τηλ: 210 80 19 975
email: info@iett.gr website: www.iett.gr
Ημέρες & ώρες λειτουργίας
Τρίτη έως Σάββατο: 11π.μ. – 7μ.μ.
Κυριακή και Δευτέρα: Κλειστά
Σάββατο. 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα των εγκαινίων η έκθεση λειτουργεί: 7 – 10μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook