Γιατί επανέρχεται το θέμα τώρα, μετά από κάποιο σχετικό “πάγωμα»”; Γιατί ο νέος νόμος αφήνει από 1/1/2016 τελείως απροστάτευτη και την κύρια κατοικία για πάνω από το μισό των περιπτώσεων. Προστατεύει ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων με πολύ χαμηλό εισόδημα και ακίνητη περιουσία, περιπτώσεις έτσι κι αλλιώς χαμένες για τις τράπεζες. Αλλά έχει και δυσβάσταχτους όρους, που γρήγορα θα πετάξουν απ’ έξω και όσους μπουν σε ρύθμιση. Οι ίδιες οι τράπεζες ομολογούν ότι 41,8% των ρυθμισμένων στεγαστικών, κινδυνεύουν να γίνουν ξανά κόκκινα σε ένα χρόνο από τη ρύθμιση. Και μιλάμε για τις παλιές ρυθμίσεις, όχι τις καινούριες πιο αυστηρές. Το ποσοστό είναι 62,8% για ρυθμισμένα καταναλωτικά.
Τι πρέπει να κάνει ο δήμος; Ό,τι κάνουν πολλοί άλλοι μαζικοί φορείς, ό,τι έκαναν άλλοι δήμοι στο παρελθόν και ότι κάνουν συλλογικότητες σαν την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς:
Να δηλώσει την αντίθεσή του σε πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας. Γιατί έτσι αυξάνεται η πίεση και η λαϊκή αποδοχή των δράσεων κατά των πλειστηριασμών.
Να συντονιστεί με τους μαζικούς φορείς στη δράση κατά των πλειστηριασμών και τη συμπαράσταση στους πληττόμενους.
Να είναι παρών με φυσική παρουσία δημάρχου, δημοτικών συμβούλων και νομικών υπηρεσιών σε δράσεις ακύρωσης πλειστηριασμών από κατοίκους, στο ειρηνοδικείο Αμαρουσίου.
Να παρέχει κάθε διευκόλυνση που μπορεί στους πληττόμενους. Εδώ θα περίμενα, οι δημοτικοί σύμβουλοι να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορεί να γίνει αυτό. Αυτό είναι εποικοδομητική τοποθέτηση στο θέμα.
Να απαιτήσει την κατάργηση των διατάξεων που επιτρέπουν πλειστηριασμούς κατοικιών φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών και την πώληση των κόκκινων στεγαστικών δανείων, που έρχεται από 15/2.
Αυτό το νόημα έχει και το ψήφισμα που έχουμε καταθέσει εδώ και 10 μέρες, που έχει δημοσιευτεί και στο ιστολόγιο της Επιτροπής Αγώνα. Με την ψήφισή και κυρίως με την εφαρμογή του, ο δήμος θα ακολουθήσει άλλους δήμους που έχουν κάνει το ίδιο. Αν ήθελε και αν μπορούσε θα ήταν δυνατό να πρωτοπορήσει στο νέο κύκλο. Ιδού η Ρόδος!».
Η τοποθέτηση του δημάρχου
Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο δήμαρχος Κηφισιάς. Ο κ. Θωμάκος, αφού εξήρε την ευαισθησία του προέδρου του Δ.Σ. που τοποθέτησε το θέμα 1ο στην ημερήσια διάταξη, αλλά και της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς, τοποθετήθηκε για το ψήφισμα ως εξής:
«Στο πνεύμα αυτό συμφωνεί ο συνδυασμός της διοίκησης, στο πνεύμα της συμπαράστασης σε όσους πλήττονται άνισα και άδικα, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν. Εμείς έχουμε δηλώσει ήδη από την προεκλογική περίοδο ότι υπάρχουν μέτρα άνισα, απάνθρωπα και αντισυνταγματικά. Όταν όμως καλούμαστε να εκδώσουμε ένα ψήφισμα του Δ.Σ., πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Και πρέπει να δούμε που μπορούμε όλοι να συναντηθούμε γιατί τα ψηφίσματα αυτά καλό είναι να ψηφίζονται ομόφωνα.
Και ως ανεξάρτητος συνδυασμός προσέχουμε πολύ τη διολίσθηση στον κομματικό λόγο και δεν αναφέρομαι στον εισηγητή. Εμείς θέλουμε το Δ.Σ. να μείνει μακριά από ξύλινο λόγο, κομματικό, γιατί νομίζουμε ότι ο κομματισμός έχει βλάψει πολύ την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Επί του κειμένου του ψηφίσματος, ο δήμαρχος έκανε τις εξής τροποποιήσεις:
Αφαίρεση της παραγράφου «Στόχος τους η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας ώστε να γίνει εύκολη βορά του κερδοσκοπικού κεφαλαίου και το «καθάρισμα» των ισολογισμών των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών, των ίδιων τραπεζών τις οποίες χρυσοπλήρωσε ο ελληνικός λαός κατ΄ επανάληψη, «διασώζοντάς» τες σε βάρος του».
Η έκφραση «λαϊκή κατοικία» είναι δυσνόητη, θα προτιμούσαμε «1η κατοικία»
Στην πρόταση «Καλεί το Δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους και τις νομικές υπηρεσίες του Δήμου να παράσχουν στους πληττόμενους κάθε πολιτική, νομική και πρακτική υποστήριξη», θέλουμε να αφαιρεθεί η λέξη «πληττόμενους» γιατί είναι πολύ αόριστη λέξη, και να αντικατασταθεί από τη λέξη «απόρους», γιατί υπάρχουν και οι κατ’ επάγγελμα οφειλέτες. Οι άποροι είναι η κατεύθυνση της κοινωνικής πολιτικής του δήμου. Το «κάθε πολιτική, νομική και πρακτική υποστήριξη» να γίνει «κάθε δυνατή πολιτική, νομική και πρακτική υποστήριξη», διότι ειδικά η δυνατότητά μας για νομική υποστήριξη είναι περιορισμένη, ούτε έχουμε πλήθος δικηγόρων. Βέβαια αν, κάτι που απεύχομαι, αυτά τα φαινόμενα πυκνώσουν και ενταθούν, μπορούμε να κάνουμε ένα κάλεσμα στην τοπική κοινωνία και είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν δικηγόροι που θα ήθελαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.
«Με τις παραπάνω προϋποθέσεις, εμείς θα το ψηφίσουμε», δήλωσε ο κ. Θωμάκος.
Τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων
Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Σίγουρα Βήματα» Νίκος Χιωτάκης τοποθετήθηκε υπέρ του ψηφίσματος της Επιτροπής Αγώνα με μία φράση: «Εμείς θα το ψηφίσουμε ως η εισήγηση».
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία» Παναγιώτης Κανακάκης δήλωσε τη συμφωνία του με την εισήγηση κατά 99%, λέγοντας: Συμφωνώ όχι μόνο με το θέμα της 1ης κατοικίας, γιατί σε πλειστηριασμό βγαίνει και 2η κατοικία, στην οποία επίσης δε συμφωνώ. Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις, που θα έπρεπε να αποσαφηνισθούν, που δεν έχουν σχέση με κατοικίες και αφορούν επιχειρήσεις κ.λπ.
Ο Ιωάννης Καπάτσος, επικεφαλής του συνδυασμού «Ελληνική Αυγή», αφού δήλωσε την άβυσσο που χωρίζει το συνδυασμό του με τους εισηγητές του θέματος, είπε ότι δε θα σταθεί σε λέξεις. Η θέση μας είναι κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη και ο εισηγητής ήταν πολύ επιεικής σε όσα είπε. Κάλεσε τον δήμαρχο να συμφωνήσει σε ομόφωνο ψήφισμα, και επεσήμανε ότι «η μεγαλύτερη εταιρεία κατασχέσεων και πλειστηριασμών ανήκει στους υιούς Σιούφα».
Η ψηφοφορία
Ακολούθησε δευτερολογία της Επιτροπής Αγώνα Κηφισάς και νέα τοποθέτηση του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων και τελικά η συνεδρίαση κατέληξε με την ψηφοφορία, κατά την οποία τέθηκε το ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα με τις τροποποιήσεις που πρότεινε ο δήμαρχος. Ο κ. Χιωτάκης και οι σύμβουλοι του συνδυασμού του ψήφισαν κατά, δηλώνοντας ότι ο συνδυασμός υποστηρίζει το ψήφισμα που είχε κατατεθεί από την Επιτροπή Αγώνα, όπως και ο κ. Καπάτσος ψήφισε επίσης κατά.
Αναβλήθηκε πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου
Τελικά ο πλειστηριασμός της Τετάρτης 27/1/2016 στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου αναβλήθηκε για πολλοστή φορά. Γύρω στα 50 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς, με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας από το Μαρούσι και την Κηφισιά, με παρουσίες από όλους τους πολιτικούς χώρους, ανένταχτους και πολίτες που ήρθαν να συμπαρασταθούν στο συνάνθρωπό τους.
Κανένας απεργοσπάστης συμβολαιογράφος δεν παρουσιάστηκε στο χώρο του δικαστηρίου, τουλάχιστον εμφανώς. Μετά τις 5:00μ.μ. (ώρα λήξης των πλειστηριασμών), οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν. Η ανακούφιση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των ενδιαφερόμενων, που ευχαρίστησαν τους συγκεντρωμένους για τη βοήθειά τους.