«Λιγότερα λουκέτα, ίδια η αβεβαιότητα». Με αυτόν τον τίτλο θα μπορούσε να περιγραφεί η κατάσταση στην αγορά της Κηφισιάς, που αποδεικνύεται η ανθεκτικότερη αγορά των Βορείων Προαστίων σε εποχές capital controls και οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), στην εξαμηνιαία έρευνα που διενήργησε στα εμπορικά κέντρα της Αθήνας και στα σημαντικότερα του Λεκανοπεδίου, η αγορά του εμπορικού κέντρου της Κηφισιάς αφήνει μια μικρή αχτίδα αισιοδοξίας στο γενικότερο ζοφερό οικονομικό και περιβάλλον της χώρας μας.
Τα λουκέτα στην εμπορική αγορά (κέντρο) της Κηφισιάς κινούνται σταθερά την τελευταία τετραετία (μήνας αναφοράς ο Μάρτιος) περί του 15-20%, εικόνα, πάντως, που δεν διαφέρει σημαντικά από τις γειτονικές αγορές στα κέντρα του Αμαρουσίου και του Χαλανδρίου. Ο αριθμός των κλειστών επιχειρήσεων στη Λεωφόρο Κηφισίας τον Μάρτιο του 2016 (27,5%) ήταν ελαφρά «τσιμπημένος» προς τα πάνω σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα (Μάρτιος 2015: 26,6%) και αισθητά μειωμένος κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες με το υψηλότερο pick up κλειστών καταστημάτων να έχει καταγραφεί τον Μάρτιο του 2014: 37%.
Εν τω μεταξύ, στους λοιπούς εμπορικούς δρόμους του κέντρου της Κηφισιάς που αριθμούν περισσότερες από 40 επιχειρήσεις η εικόνα έχει ως εξής: Στην οδό Κασσαβέτη από τον Μάρτιο του 2013 και εφεξής τα λουκέτα ακολουθούσαν το ένα μετά το άλλο (Μάρτιο 2013: 12,8% – Μάρτιος 2014: 13,3% – Μάρτιος 2015: 30,2%). Σταδιακά όμως τον τελευταίο χρόνο η εικόνα βελτιώθηκε σημαντικά με την πορεία των λουκέτων να ακολουθεί καθοδική τάση για να διαμορφωθεί τον Μάρτιο του 2016 στο 21,2%. Σαφές είναι λοιπόν με βάση τη γλώσσα των αριθμών ότι η πτωτική πορεία δείχνει να ανακόπτεται. Εάν πρόκειται για προσωρινή τάση ή όχι απομένει να αποδειχθεί μέσω των μελλοντικών ερευνητικών δεδομένων.
Στην οδό Κολοκτρώνη τώρα αυτό που παρατηρούμε την τελευταία τετραετία είναι ότι τα λουκέτα κυμαίνονται πέριξ του 20. Μάρτιος 2013: 19,3% – Μάρτιος 2015: 21,5% – Μάρτιος 2016: 20,7% με το Μάρτιο του 2011να αποτελεί την καλύτερη χρονιά για τον συγκεκριμένο εμπορικό δρόμο, καθώς τα λουκέτα περιορίστηκαν στο 11,9%.
Σταθερή αξία η οδός λεβίδου
Τέλος, η οδός Λεβίδου αποδεικνύεται η πιο ανθεκτική στην οικονομική κρίση, καθώς τα λουκέτα βρίσκονται σε αρκετά χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τις υπόλοιπες οδούς (Μάρτιος 2013: 11,1% – Μάρτιος 2014: 13,3% – Μάρτιος 2015: 7,3% – Μάρτιος 2016: 0,0%). Αυτό το τελευταίο μάλιστα στοιχείο δείχνει ότι τη συγκεκριμένη χρονοστιγμή που ο ερευνητής επισκέφθηκε την οδό Λεβίδου, ο αριθμός των λουκέτων σε ετήσια βάση (Μάρτιος 201/2016) ήταν μηδενικός!
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που καταδεικνύει η πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, είναι η ποσοστιαία συμμετοχή των κλάδων στο σύνολο της ενεργής επιχειρηματικότητας της εμπορικής αγοράς στο κέντρο της Κηφισιάς. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα καταγράφονται τον Μάρτιο του 2016, το σύνολο του λιανικού εμπορίου εξακολουθεί να κατέχει τη «μερίδα του λέοντος» με 72,5% (μεταβολή -0,8% σε σχέση με το 2015), η εστίαση το 11,3% (μεταβολή -0,7% σε σχέση με το 2015) και οι άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας το 16,2% (μεταβολή +1,4% σε σχέση με το 2015).
Οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την περσινή χρονιά είναι: τρόφιμα +1,2%, κοσμήματα / ρολόγια +0,6%, φαρμακευτικά / καλλυντικά +0,6%. Αντίστοιχα οι κλάδοι που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μείωση είναι: ένδυση -2%, υποδήματα / δερμάτινα είδη -1%, οικιακός εξοπλισμός -0,6%, λευκά είδη / χαλιά -0,3%, παιχνίδια / αθλητικός εξοπλισμός -0,3%.
Ζεράρ Καραβάνης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς
«Η αγορά της Κηφισιάς πλήττεται περισσότερο από την κακή ψυχολογία»
Την εικόνα που επικρατεί σήμερα στην αγορά του κέντρου της Κηφισιάς συμπληρώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς, Ζεράρ Καραβάνης, ο οποίος τονίζει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ: «Η πτώση στους τζίρους της Κηφισιάς σε υψηλό βαθμό σχετίζεται με το ευρύτερο αρνητικό οικονομικό κλίμα στη χώρα αλλά και με τα υψηλά ποσοστά της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας που βιώνουν τα νοικοκυριά σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. Χαρακτηριστικό επίσης είναι και άξιο λόγου για να θυμίσουμε είναι ότι εν μέσω των capital controls πέρυσι το καλοκαίρι, ενώ το σύνολο των μεγάλων αγορών των Βορείων Προαστίων παρουσίαζαν πτωτική πορεία, ακόμα και στη κατηγορία των τροφίμων, η αγορά της Κηφισιάς παρουσίασε τον Ιούλιο 2015 αύξηση 20-25%.
Συνολικά πάντως ο τζίρος της εμπορικής δραστηριότητας στην Κηφισιά από τα καλά χρόνια στη χώρα ή μάλλον από τα χρόνια της πλασματικής ανάπτυξης (2008-2009) είναι μέχρι σήμερα μειωμένος 50% περίπου».
Αντίστοιχα τα καταστήματα που έχουν ανοίξει, σύμφωνα με τον κ. Καραβάνη, φθάνουν στο 10%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανά δέκα καταστήματα σε λειτουργία έκλεισαν τα μισά, ενώ άνοιξε ένα στα δέκα. Ο κ. Καραβάνης αναφερόμενος ειδικά στην αγορά της Κηφισιάς εκτιμά ότι η μείωση αυτή σε σημαντικό βαθμό βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την κακή ψυχολογία που υπάρχει ευρύτερα λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας.