Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Κηφισιάς, επανήλθε στο ζήτημα της ετοιμόρροπης ψευδοροφής που κατέρρευσε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς και επί περισσότερες από 20 ημέρες κρεμόταν πάνω από τα κεφάλια μαθητών και δασκάλων.
H πρώτη επιστολή της Ένωσης προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έφερε την κινητοποίηση των αρμοδίων και το σχολείο έκλεισε προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης.
Τώρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης έρχεται με δεύτερη ανακοίνωση να ενημερώσει για τις νέες διαπιστώσεις της «σε συνέχεια της αλληλογραφίας μεταξύ Διευθυντή 3ου Δημοτικού σχολείου, Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού σχολείου και Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Κηφισιάς, όπως μας έχει κοινοποιηθεί.
Επίσης, δηλώνει τη στήριξή της στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς και καλεί τα μέλη της σε φυσική παρουσία και συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου κι ώρα 19.30.
Αναλυτικότερα, οι διαπιστώσεις της Ένωσης όπως τις αναφέρει στην επιστολή έχουν ως εξής:
– Από τον προηγούμενο μήνα και για διάστημα 20 και πλέον ημερών τα παιδιά της Α’ και Β’ τάξης του 3ου Δημοτικού Κηφισιάς, κυκλοφορούσαν σε σχολικούς χώρους ακατάλληλους και επικίνδυνους για τη σωματική τους ακεραιότητα.
– Ο λόγος επικινδυνότητας εντοπίστηκε σε εμφανή βλάβη της ψευδοροφής που είτε προκλήθηκε είτε αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες ηχητικής εγκατάστασης στο κτήριο.
– Η διαρκής πίεση του διευθυντή και του συλλόγου γονέων του σχολείου προς τον Δήμο Κηφισιάς κινητοποίησε την Τεχνική Υπηρεσία προς αυτοψία του χώρου (μετά από 23 ημέρες!), οπότε και κρίθηκε επείγουσα η επισκευή.
– Ο εν λόγω σχολικός χώρος αποκλείστηκε και κλήθηκε για την επισκευή ο ίδιος εργολάβος που είχε αναλάβει και την κατασκευή του έργου το οποίο αποπερατώθηκε (;) μόλις πριν από 1,5 χρόνο.
– Μετά την επισκευή δεν έχει γίνει παραλαβή του έργου από την Τεχνική Υπηρεσία ή από άλλο αρμόδιο φορέα.
«Με άλλα λόγια, όχι μόνο άργησε να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα αλλά και μετά την αντιμετώπισή του κανένας δεν είναι σε θέση να ελέγξει την επισκευή και να πιστοποιήσει την ασφάλεια του χώρου για τους μικρούς μαθητές.
Το γεγονός αυτό εγείρει την ανησυχία της Διεύθυνσης του σχολείου αλλά και των γονέων που ανακαλούν κακοτεχνίες της ίδιας εργολαβίας και αμφισβητούν την αξιοπιστία της κατασκευής και των εργασιών επισκευής», σημειώνει και προσθέτει ότι:
Γεννιούνται κατά τη γνώμη μας τα εξής εύλογα ερωτήματα:
– Είναι οι γονείς ή ο διευθυντής του σχολείου αρμόδιοι να αναλάβουν την ευθύνη της σωστά εκτελεσμένης επισκευής ώστε να κρίνουν ασφαλές το κτήριο και να επιτρέψουν τη χρήση από μαθητές;
– Για κάθε έργο, μικρό ή μεγάλο, σημαντικό ή επουσιώδες, δεν υπάρχει πάντα ένας εντολέας, ένας επιβλέπων και ένας παραλαμβάνων;
– Υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής τους γενικότερου έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του σχολείου, στα πλαίσια του οποίου μπήκε η ψευδοροφή κι η κατασκευή αυτής συνάδει με τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές του έργου?
– Το έγγραφο του εργολάβου περί καλής εκτέλεσης με 2ετή εγγύηση κατασκευής προφανώς καλύπτει νομικά τον Δήμο. Είναι όμως αρκετό για έναν διευθυντή ή για τους γονείς μιας σχολικής κοινότητας; Είναι σε θέση οι τελευταίοι, χωρίς να έχουν τεχνική γνώση αλλά και χωρίς να είναι παρόντες σε οποιαδήποτε εργασία, να αρκεστούν στη διαβεβαίωση ενός συνεργείου για την ασφάλεια των παιδιών τους;
– Μπορούν απλά πιστοποιητικά υλικών (που φαίνεται να ζητούνται προς απόδειξη της ποιότητας κατασκευής) να εξασφαλίζουν την ορθή και ασφαλή τοποθέτηση αυτών;
– Ποιος είναι σε θέση να θεωρήσει υπερβολική και αδικαιολόγητη την ανησυχία των γονέων για την ασφάλεια των παιδιών τους; Πόσα γεγονότα συμβαίνουν καθημερινά που αποδεικνύουν ότι σαν γονείς πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση;
– Αν ένας έλεγχος μπορεί να γίνει για να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες ενός τραυματισμού, ποιος ο λόγος να γίνεται τόση συζήτηση και όχι ο ίδιος ο έλεγχος;
«Αναγνωρίζουμε ξεκάθαρα ότι οι γονείς και ο διευθυντής είναι αναρμόδιοι να κρίνουν τις εργασίες που γίνονται στο σχολικό κτήριο και να αναλάβουν την ευθύνη καθώς δεν λειτουργούν ούτε σαν εντολείς, ούτε σαν επιβλέποντες αλλά ούτε και σαν παραλήπτες του έργου. Αναγνωρίζουμε ξεκάθαρα ότι οποιοσδήποτε τεχνικός φορέας του Δήμου είναι στελεχωμένος με το προσωπικό που μπορεί να αναλάβει τους αντίστοιχους ρόλους, να τους εκτελέσει απρόσκοπτα, να επικυρώσει εγγράφως τα σχετικά αποτελέσματα και να εγγυηθεί την ασφάλεια των παιδιών. Αλλά ακόμα και σε περίπτωση που ο Δήμος δεν διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό προκειμένου να προχωρήσει στον απαιτούμενο έλεγχο, θα πρέπει να καλέσει την Περιφέρεια, την οικεία ΥΔΟΜ, την ΚΤΥΠ ή όποιον άλλο φορέα μπορεί να ανταποκριθεί.»
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter