Τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στην τρισδιάστατη σχεδίαση και εκτύπωση αντικείμενων (3D Design – 3D Printing) είχαν οι μαθητές του 3ο Γυμνασίου Κηφισιάς, κατά τη διάρκεια του καινοτόμου Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Promoting Inclusion through Educational 3D Printing». Το πρόγραμμα http://www.erasmusprint3d.eu/ συντονίστηκε από την Ισπανική Conselleria de Educación, Investigación, Cultura y Deporte, στην Βαλένθια και σε αυτό συμμετείχαν οργανισμοί που ασχολούνται με την εκπαίδευση ατόμων με προβλήματα όρασης από την Ελλάδα, την Ισλανδία και τη Λετονία καθώς και 3 σχολικές μονάδες στην Ελλάδα και 2 στην Ισπανία. Την ομάδα του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς αποτελούσαν 13 μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης και οι καθηγητές, Νικόλαος Κούκης, Κυριακή Λυμπεροπούλου και Θεοδώρα Δούμα.
Σκοπός του προγράμματος ήταν η ενημέρωση των μαθητών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης και τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing) στη δημιουργία αντικειμένων και απτικών χαρτών που θα διευκολύνουν την ασφαλή καθημερινή τους μετακίνηση. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τα άτομα με προβλήματα όρασης αποτελούν μια κοινότητα που διατρέχει τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και χρειάζεται η ευαισθητοποίηση εκ μέρους όλων μας. Θα πρέπει ο κόσμος μας, να γίνει πιο φιλικός για αυτούς τους ανθρώπους, που δυσκολεύονται να εισέλθουν σε έναν άγνωστο χώρο ή χρειάζονται περισσότερο ακριβείς και άμεσες πληροφορίες για το μέρος που επισκέπτονται αλλά και για τον τρόπο μετάβασής τους εκεί. Τα άτομα με προβλήματα όρασης δεν γνωρίζουν πώς είναι η γειτονιά τους, η πόλη τους ή ποια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μπορούν να χρησιμοποιήσουν και αυτό τους κάνει πιο διστακτικούς στις μετακινήσεις τους.
Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς στην ενημέρωσή τους για το θέμα τονίζουν: «Στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου, με την καθηγήτρια Πληροφορικής την κα Λυμπεροπούλου Κυριακή, σχεδιάσαμε με το πρόγραμμα Freecad, βοηθήματα που θα παρέχουν σε άτομα με προβλήματα όρασης την ανεξαρτησία αλλά και την ασφάλεια, που χρειάζεται να αισθάνονται, στις καθημερινές μετακινήσεις τους. Σχεδιάσαμε και τυπώσαμε στον 3D Printer Craftbot+, τις 3 γραμμές του Αττικού Μετρό της Αθήνας και τις 4 γραμμές του Προαστιακού σιδηροδρόμου με όλους τους σταθμούς σε γραφή Braille, ώστε να μπορούν να διαβαστούν από τυφλούς ανθρώπους. Επίσης στους σταθμούς μετάβασης μπορούν να διαβάσουν, με ποια γραμμή μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέχρι τον τελικό τους προορισμό. Επίσης, σχεδιάσαμε και τυπώσαμε τις κατόψεις του Μουσείου Αφής στην Καλλιθέα για το ισόγειο και τον 1ο όροφο, με ετικέτες σε γραφή Braille για όλες τις αίθουσες και τους χώρους του Μουσείου, ώστε οι επισκέπτες του Μουσείου που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, να μπορούν να περιηγηθούν στις διάφορες αίθουσες με τα εκθέματα, χωρίς κανένα πρόβλημα!
Τέλος σχεδιάσαμε την γειτονιά της Καλλιθέας, με ετικέτες σε γραφή Braille, με τα πιο σημαντικά κτίρια (το ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το Ευγενίδιο ίδρυμα, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο, το Μουσείο Αφής και τον Φάρο Τυφλών Ελλάδας), τις κεντρικές Λεωφόρους (Ανδρέα Συγγρού, Αμφιθέας, Λάμπρου Κατσώνη και Δαβάκη) καθώς και τις υπόγειες διαβάσεις της περιοχής και τις στάσεις των Λεωφορείων, που βρίσκονται κοντά στο Μουσείο Αφής.
Επειδή, τα τυφλά παιδάκια, στα ειδικά σχολεία που φοιτούν, δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκές, αλλά και ποιοτικό εκπαιδευτικό υλικό, σκεφτήκαμε και δημιουργήσαμε διάφορα τρισδιάστατα αντικείμενα, χρήσιμα σε θέματα Ιστορίας ή Γεωγραφίας, όπως ο Παρθενώνας, ο δίσκος της Φαιστού, σχέδια σε αγγεία της Γεωμετρικής εποχής, η Λύρα του Απόλλωνα, ο Λευκός πύργος της Θεσσαλονίκης, μια αρχαία παράσταση με τον Οιδίποδα και την Σφίγγα, ο Παγκόσμιος χάρτης και άλλα. Το βασικότερο σε αυτό το πρόγραμμα ήταν ότι αισθανθήκαμε ότι δημιουργήσαμε χρήσιμα αντικείμενα για άλλους ανθρώπους, δουλέψαμε ομαδικά και φυσικά το διασκεδάσαμε! Όλα τα αντικείμενα που δημιουργήσαμε, θα προσφερθούν στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδας και στο Μουσείο Αφής».