Την εισήγηση του θέματος έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Ερυθραίας Πέτρος Γιάννος, ο οποίος παρουσίασε τα προβλήματα του 1ου δημοτικού σχολείου. Συγκεκριμένα, το σχολείο έχει επείγουσα ανάγκη από ένα ασφαλές και σύγχρονο γυμναστήριο, πέντε νέες σχολικές αίθουσες και άρση της επικινδυνότητας του χώρου της αυλής, με βάση τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει από την αρμόδια Πολεοδομία. Συγκεκριμένα, ζήτησε να καταργηθεί η υπόγεια αίθουσα διδασκαλίας, δύο ακόμα ακατάλληλες αίθουσες, ενώ παράλληλα να δημιουργηθεί μία επιπλέον αίθουσα – εργαστήριο και μια αίθουσα – εστιατόριο για το ολοήμερο σχολείο.
Ο Σύλλογος υποστήριξε ότι το μόνο το οποίο χρειάζεται να γίνει για να επιλυθούν τα παραπάνω προβλήματα είναι ο Δήμος να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τον ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων). Συγκεκριμένα, το αίτημά τους ήταν ο Δήμος να προβεί σε ενέργειες, ώστε να νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα κτήρια και παράλληλα να υποβάλει αίτηση για κατ’ εξαίρεσιν αύξηση του συντελεστή δόμησης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, απευθυνόμενος στη δήμαρχο Βασιλική Ταμβάκη δήλωσε ανικανοποίητος ως προς τις μέχρι τώρα ενέργειες της διοίκησης και αναρωτήθηκε γιατί καθυστερεί η υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης. Η δήμαρχος απάντησε ότι ο λόγος της καθυστέρησης κατασκευής των αιθουσών αλλά και του γυμναστηρίου είναι η έλλειψη ρυμοτομικής γραμμής και της νομιμοποίησης των κτισμάτων. Πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν είναι ούτε θεοί ούτε μάγοι» για να ανατρέψουν μία τέτοια απόφαση. «Το πρόβλημα είναι τουλάχιστον είκοσι ετών και γι’ αυτό μη νομίζετε ότι είστε οι μόνοι που το αντιμετωπίζετε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας, Ιωάννη Τσαγκάρη, σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαδικασίες αλλά και της πολιτικής βούλησης της διοίκησης για να φτιαχτούν ή όχι οι αίθουσες διδασκαλίας, η κ. Ταμβάκη απάντησε ότι έχει ήδη δοθεί εντολή στους μελετητές να κάνουν ρυμοτομική γραμμή και ό,τι άλλο χρειάζεται, προκειμένου να εκδοθεί πολεοδομική άδεια.
Ωστόσο, ο κ. Τσαγκάρης τόνισε ότι έχουν χαθεί ήδη τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι στον προϋπολογισμό υπήρχαν ήδη 450.000 ευρώ, τα οποία ήταν έτοιμα να διατεθούν για τις ανάγκες του σχολείου, αλλά μικροπολιτικοί λόγοι οδήγησαν τη διοίκηση να μη συνεχίσει το έργο, επειδή «θα είχε την υπογραφή άλλου».
Απαντώντας, η κ. Ταμβάκη ισχυρίστηκε ότι ήταν λάθος η διαδικασία δέσμευσης των 450.000 ευρώ από την πλευρά του Δήμου, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτά τα χρήματα δεν βρίσκονται στο συρτάρι του Δήμου». Απεναντίας, υποστήριξε ότι δεν βρίσκονται ούτε στον προϋπολογισμό του ΟΣΚ, αλλά του κράτους.
Η εισήγηση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεµόνων
«Κτηριακά προβλήµατα»
«Οι γονείς και κηδεμόνες που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο πιστεύουμε ότι μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των κτηριακών προβλημάτων του σχολείου θα πρέπει να στοχεύει:
- Στην κατασκευή ασφαλούς και σύγχρονου γυμναστηρίου.
- Στη δημιουργία πέντε νέων σχολικών αιθουσών ώστε: να καταργηθεί η υπόγεια αίθουσα διδασκαλίας και οι δύο ακόμα αίθουσες που είναι ακατάλληλες και να δημιουργηθούν επιπλέον μια αίθουσα – εργαστήριο και μια αίθουσα εστιατόριο για το ολοήμερο.
- Στην άρση της επικινδυνότητας του χώρου της αυλής σύμφωνα με τις αναλυτικές προτάσεις του συλλόγου που έχουν κατατεθεί στον Δήμο.
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο σύμβασης συνεργασίας του Δήμου με τον ΟΣΚ που θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα ολοκληρωμένα, με γνώμονα την ασφάλεια, την αισθητική, το σεβασμό στον χαρακτήρα του σχολείου ως διατηρητέου, την οικονομία πόρων.
Αντί για αυτό, όλα τα θέματα χρονίζουν ή αντιμετωπίζονται αποσπασματικά και πρόχειρα, οδηγώντας σε σπατάλες και αμφίβολα αποτελέσματα.
Θεωρούμε ότι η επικείμενη σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Δήμο και τον ΟΣΚ για την επισκευή του γυμναστηρίου και υπόστεγου, είναι ένα θετικό βήμα. Το βήμα αυτό έγινε ύστερα από επίμονες και συνεχείς παρεμβάσεις του Συλλόγου Γονέων, που ήταν ο μόνος φορέας που ενδιαφέρθηκε για την εκτίμηση της επικινδυνότητάς του (καλώντας την αρμόδια Πολεοδομία).
Παραμένουν όμως τα υπόλοιπα προβλήματα:
Απαιτούμε ο Δήμος να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ξεμπλοκάρει η υφιστάμενη προγραμματική σύμβαση του ΟΣΚ για την κατασκευή 4 νέων αιθουσών (νομιμοποίηση αυθαιρέτων, αίτηση για κατ΄ εξαίρεση αύξηση του συντελεστή δόμησης).
Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.
Δεν ανεχόμαστε τη συνέχιση της παράνομης λειτουργίας της ημιυπόγειας αίθουσας διδασκαλίας».
Αντιδράσεις για προτεραιότητες
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Δεκεμβρίου στη Νέα Ερυθραία έγινε αναφορά και στα σχέδια για την κατασκευή του νέου δημοτικού σχολείου στην πόλη, με τα μέλη της μειοψηφίας να κατηγορούν τη διοίκηση για στροφή του ενδιαφέροντός της μόνο προς τα εκεί. «Σκοπός της διοίκησης θα έπρεπε να είναι να κινηθεί με πιο γοργούς ρυθμούς προς την επίλυση των κτηριακών προβλημάτων του 1ου δημοτικού και να μην ενδιαφέρεται να ανοίξει μόνο το νέο σχολείο», δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Μπουρίκας.
Η δήμαρχος απάντησε: «Το λέμε ξεκάθαρα. Η πολιτική μας είναι να χτιστεί ένα νέο σχολείο. Παράλληλα, όμως, κινούμαστε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ήδη υπάρχοντος».
Πάντως, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Πέτρος Γιάννος, τόνισε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ο ίδιος όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά ότι αυτό που αντιλαμβάνεται είναι ότι υπάρχουν τρομακτικά ελλείμματα στις διαδικασίες.
«Δεν είμαστε τίποτα περισσότερο από γονείς που ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών τους», είπε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας το θέμα, η κ. Ταμβάκη επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα για μελέτη ούτε για ανέγερση αλλά ότι όταν εκδοθεί πολεοδομική άδεια, το θέμα των κτηριακών προβλημάτων του 1ου Δημοτικού θα επανέλθει σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ως ξεχωριστό θέμα.
Στο άκουσμα αυτής της απάντησης, οι γονείς που παραβρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασαν δυνατά την απογοήτευση και τη δυσαρέσκειά τους, ενώ μία μητέρα, απευθυνόμενη στη δήμαρχο, φώναξε: «Είστε επιεικώς απαράδεκτη. Κάνατε «μία τρύπα στο νερό», όταν στην πραγματικότητα το θέμα αποτελεί μία απλή τεχνική έκθεση στο ΥΠΕΧΩΔΕ».