Απέναντι σε ένα δυσεπίλυτο «σταυρόλεξο» βρίσκεται το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς αναφορικά με το μέλλον των διατηρητέων κτηρίων του Δήμου. Έντονα αντιδρούν οι κάτοικοι στην προοπτική μετατροπής τους σε μπαρ και εστιατόρια.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Κανελλόπουλος
Η αποκατάσταση των διατηρητέων κτηρίων της Κηφισιάς και οι επαγγελματικές χρήσεις που επιτρέπονται σε αυτά, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία τους, δίχασαν για μια ακόμη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο. Με μια οριακή και δύσκολη ψηφοφορία (17 υπέρ, 13 κατά), την Τετάρτη 31 Ιουλίου, η εξάμηνη αναστολή έκδοσης νέων αδειών για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο παραδοσιακό τμήμα της Κηφισιάς δεν θα ισχύσει για τα διατηρητέα κτήρια, καθώς πρόκειται για Κανονιστική Απόφαση, που χρειαζόταν την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, τουτέστιν 21 θετικές ψήφους.
Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς αναβλήθηκε τελικά και η λήψη απόφασης για την έγκριση χρήσεως εστιατορίου στο διατηρητέο κτήριο επί της οδού Λ. Κηφισιάς 299 και Εμμ. Μπενάκη, ενώ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ακύρωσε προηγούμενη απόφαση του Σώματος για τη χρήση εστιατορίου σε διατηρητέο κτήριο, επί της Λεωφόρου Κηφισιάς 291. Για τις συγκεκριμένες χρήσεις αντιδρούν έντονα οι περίοικοι, λόγω της επικείμενης όχλησης της περιοχής τους από την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Οι ιδιοκτήτες τους επικαλούνται οικονομική αδυναμία για την αποκατάστασή τους, ενώ κάποια από αυτά βρίσκονται κυριολεκτικά υπό κατάρρευση και ζητούν τη διάσωσή τους με επαγγελματικές επενδύσεις, για χρήσεις εστιατορίων, κυρίως, βάσει της ζήτησης που υπάρχει σήμερα στην αγορά της Κηφισιάς και όπως άλλωστε έχει συμβεί και με πλείστα άλλα διατηρητέα στην πόλη, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Δημοτικοί σύμβουλοι, αρχιτέκτονες μηχανικοί στην επαγγελματική τους ενασχόληση, όπως ο κ. Αντώνης Βάρδας και η κ. Κατερίνα Μουστάκη υπεραμύνονται του δικαιώματος να λάβουν τη συγκεκριμένη χρήση διατηρητέα κτήρια επί της Λεωφόρου Κηφισιάς, όπως ορίζει ο νόμος, στην προσπάθεια διάσωσής τους κι εφόσον το κόστος συντήρησής τους είναι μεγάλο και υπάρχει διαθέσιμη οικονομική επένδυση.
Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Επιτροπής Σχεδίου Πόλεως Αντώνης Βάρδας, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους περιοίκους που διαμαρτύρονται, «έχουμε θέσει περιοριστικούς όρους για τις χρήσεις, όπως να εξασφαλιστούν οι ελάχιστες προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης, να μην αλλοιωθεί η αρχιτεκτονική του κτηρίου και να μην υπερβαίνουν τα 80 καθίσματα συνολικά».
Η κ. Κατερίνα Μουστάκη τόνισε: «Αν τα αφήσουμε να καταρρεύσουν, θα είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στις επόμενες γενιές για τη φυσιογνωμία της πόλης μας».
Άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ωστόσο, τονίζουν ότι «θα σωθούν τα διατηρητέα και θα χαθεί η Κηφισιά, καθώς ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου σε κατοικημένες περιοχές, δίνοντας αυτές τις χρήσεις».