Έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκαλεί το νέο καθεστώς κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων που ψηφίστηκε ως νόμος και θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο.
Την κατάρτιση συμπληρωματικής διάταξης για την κινητικότητα ζήτησε με επιστολή του προς την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλ. Γεροβασίλη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, σχετικά με τη δυνατότητα που παρέχει ο νέος νόμος στους υπαλλήλους των Δήμων να μετατάσσονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων.
Σχετική συζήτηση έγινε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, κατά την τελευταία του συνεδρίαση για το 2016, όταν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, το θέμα έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Νίκος Χιωτάκης. Ο κ. Χιωτάκης ενημέρωσε για τις «δυο αρμοδιότητες των δήμων που χάθηκαν και αποτελούν πλέον νόμους του κράτους», αναφερόμενος επίσης στην αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που αφαιρέθηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σχετικά με το θέμα της κινητικότητας των δημοτικών υπαλλήλων, ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος έκανε λόγο για έναν «αντιαυτοδιοικητικό νόμο που είναι δυνατόν να αποδυναμώσει μικρότερους δήμους», καλώντας, ωστόσο, τους συναδέλφους του δημάρχους σε αλληλέγγυα δράση. Συγκεκριμένα, ο κ. Θωμάκος πρότεινε «στο πλαίσιο ενός στοιχειώδους αλληλοσεβασμού, να μην υπογράψει κανένας δήμαρχος αίτημα υποδοχής δημοτικού υπαλλήλου, εφόσον ο συνάδελφός του δήμαρχος από τον Δήμο που μετακινείται, δεν συμφωνεί». Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Εγώ προσωπικά δεσμεύομαι να το τηρήσω».
Οι αντιρρήσεις της ΚΕΔΕ
Να σημειωθεί ότι τόσο στις ομιλίες της στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ν/σ για την κινητικότητα όσο και σε αυτή στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης δεν άφησε περιθώρια για αλλαγή της συγκεκριμένης διάταξης, τονίζοντας ότι το “δεν ζητείται η σύμφωνη γνώμη, αλλά η απλή γνώμη (σ.σ. όπως ισχύει για όλους τους φορείς) στην περίπτωση των δημάρχων, γιατί έτσι διασφαλίζεται ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα κινητικότητας τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους φορείς”.
Ειδικότερα στην επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ προς την υπουργό αναφέρεται ότι: «Επανερχόμενοι στις θέσεις μας τις οποίες παρουσιάσαμε ενώπιόν σας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, κατά τη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου, σας εκφράζουμε και πάλι τη ριζική και ομόφωνη διαφωνία των αιρετών της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη δυνατότητα που παρέχει ο Νόμος στους υπαλλήλους των Δήμων να μετατάσσονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων (προϊσταμένων όλων των υπηρεσιών του Δήμου). Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο καταστρατηγείται η συνταγματική διάταξη για διοικητική αυτοτέλεια των δήμων και η δυνατότητα των αιρετών να ορίζουν τα του οίκου τους, αλλά ταυτόχρονα οδηγούμαστε στην αποψίλωση των υπηρεσιών των δήμων και κυρίως των νησιωτικών, των ορεινών και των παραμεθόριων περιοχών. Σας καλούμε, προσβλέποντας στην ευαισθησία σας, πριν την έκδοση σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου για την εφαρμογή του Νόμου, να φροντίσετε προσωπικά ώστε να ψηφισθεί άμεσα συμπληρωματική διάταξη Νόμου σύμφωνα με τις προτάσεις της ΚΕΔΕ».
Ωστόσο, αν και ψηφίστηκε ως νόμος, ζητούμενο παραμένει αν θα βρεθεί εντός χρονοδιαγράμματος
η πορεία της κινητικότητας, η οποία θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο. Βάσει του σχεδιασμού της κυβέρνησης και με τη βούλησή της να υλοποιηθεί το νέο ενιαίο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο προκειμένου να δοθεί «τέλος στο πελατειακό καθεστώς», αλλά και των δεσμεύσεων του μνημονίου, η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2018 για το σύνολο του Δημοσίου. Όμως, τα προαπαιτούμενα για την υλοποίησή της παραμένουν ακόμα «στα χαρτιά». Απαραίτητο εργαλείο, προκειμένου να εντοπιστούν τα «κενά» στις υπηρεσίες και να διαπιστωθούν οι πραγματικές ανάγκες κάθε φορέα, αποτελούν τα οργανογράμματα και η περιγραφή των θέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι περισσότερα από τα μισά υπουργεία δεν έχουν προβεί σε «χαρτογράφηση» των κενών θέσεων αλλά και των αναγκών των δομών τους, ενώ η ανταπόκριση των δήμων στο αντίστοιχο αίτημα είναι μηδενική.
Νέο καθεστώς και στην αδειοδότηση καταστημάτων
Σχετικά με την αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο κ. Νίκος Χιωτάκης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς ότι βάσει του νέου νόμου, η έκδοση άδειας μουσικών οργάνων γίνεται με απλή γνωστοποίηση, ενώ απαιτείται έγκριση για μετά τις 11.00 το βράδυ. Γι’ αυτό το λόγο και προκειμένου να μην υπάρξει καταχρηστική άσκηση της συγκεκριμένης διάταξης, κάλεσε τη διοίκηση να προβεί στους απαιτούμενους ελέγχους με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες.
Ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος διευκρίνισε από την πλευρά του ότι αναμένεται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, ενώ αναφέρθηκε σε διαφοροποιήσεις του νόμου «επί τα βελτίω», βάσει και της διαβούλευσης που προηγήθηκε και στην οποία παρενέβη ο Δήμος Κηφισιάς. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην απαιτούμενη βεβαίωση χρήσης γης για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που θα δίνεται από την αρμόδια υπηρεσία, αλλά και στο γεγονός ότι οι Κανονιστικές Αποφάσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων που έχουν εκδοθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια πριν την ψήφιση του νέου νόμου, θα λαμβάνονται υπόψη και δύναται να επηρεάσουν την έκδοση των βεβαιώσεων.
Ιδιαίτερα για το παραδοσιακό κέντρο της Κηφισιάς και την όχληση που μπορεί να επιφέρει το νέο νομοθετικό καθεστώς αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο κ. Θωμάκος δήλωσε ότι «νιώθουμε προστατευμένοι λόγω του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος και δεν ανησυχούμε γι’ αυτό».