Στους περισσότερους προκαλούν φόβο, τρόμο και ανατριχίλα! Πόσα όμως γνωρίζουμε πραγματικά για τα φίδια και τα υπόλοιπα ερπετά; Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στο πλαίσιο του 1ου Ερπετολογικού Συμποσίου, διοργανώνει Έκθεση Ζωντανών Ερπετών και Αμφιβίων, από 4 έως 13 Νοεμβρίου 2016 και σας προσκαλεί να επισκεφθείτε το Μουσείο, να βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο με ζωντανά ερπετά, να τα γνωρίσετε και να μάθετε πώς μπορείτε να τα προστατέψετε.
Οι άνθρωποι του Μουσείου θα χαρούν να λύσουν οποιαδήποτε απορία σας για αυτά τα παρεξηγημένα ζώα. Η έκθεση έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με βασικό στόχο να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με τα ερπετά και αμφίβια της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών. Είναι απολύτως νόμιμη, ασφαλής, με όλες τις απαραίτητες άδειες.
Το 1ο Ερπετολογικό Συμπόσιο από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία συνδιοργανώνεται στις 4 & 5 Νοεμβρίου 2016.
Σκοπός είναι οι συμμετέχοντες στο Συμπόσιο:
* Να γνωρίσουν ερπετά και αμφίβια της χώρας μας
* Να συνειδητοποιήσουν τις παρεξηγήσεις σχετικά με τα ερπετά
* Να συνειδητοποιήσουν τη χρησιμότητα και τον ρόλο τους στη φύση και στη ζωή μας γενικότερα
* Να υπάρχει σωστή αντιμετώπιση όταν εντοπιστεί ένα ερπετό σε έναν κήπο ή σπίτι
* Να ενημερωθούν για την αντιμετώπιση των δαγκωμάτων από φίδια
* Να ενημερωθούν για το παράνομο εμπόριο των ερπετών και αμφιβίων και το νομικό πλαίσιο
Η Ελλάδα είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν εξαιρετικά πλούσια ερπετοπανίδα (ερπετά και αμφίβια). Το γεγονός αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: στη γεωγραφική της θέση, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, στη μεγάλη ποικιλία των διαφορετικών βιοτόπων της, στην παρουσία πολλών νησιών και νησίδων, στη γεωλογική ιστορία της στο ήπιο μεσογειακό κλίμα της.
Στη χώρα μας απαντώνται 64 είδη ερπετών και 23 είδη αμφιβίων, συγκεκριμένα: 8 είδη χελωνών, 32 είδη σαυρών, ένα είδος αμφίσβαινας και 23 είδη φιδιών.
Όσον αφορά στα αμφίβια στην Ελλάδα απαντώνται 7 είδη Ουροδελών (δηλαδή σαλαμάνδρες και τρίτωνες) και 15 είδη Άνουρων (δηλαδή βάτραχοι και φρύνοι).
Στην Ελλάδα, τα ερπετά είναι ίσως η πιο παρεξηγημένη ομάδα ζώων γιατί έχουν πέσει θύματα της προκατάληψης, της άγνοιας και του φόβου. Η πρώτη αντίδραση των περισσότερων ανθρώπων, στην θέα ενός φιδιού ή σαύρας είναι η απέχθεια, ο φόβος και η προσπάθεια εξόντωσής του. Η συμμετοχή στο 1ο Ερπετολογικό Συμπόσιο έχει στόχο να αλλάξει την εικόνα που έχει ο άνθρωπος για τα περισσότερα αμφίβια και ερπετά και ιδιαίτερα για τα φίδια.
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου http://www.gnhm.gr/events/future-events/
* Το Συμπόσιο θα πλαισιωθεί με έκθεση ζωντανών ερπετών και αμφιβίων εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με βασικό στόχο να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με τα ερπετά και αμφίβια της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 13 Νοεμβρίου 2016.
Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης:
Παρασκευή 4/11, Σάββατο 5/11, Κυριακή 6/11: 10.00 – 20.00
Δευτέρα 7/11: Κλειστά
Τρίτη 8/11, Τετάρτη 9/11, Πέμπτη 10/11: 9:00 – 14:30
Παρασκευή 11/11, Σάββατο 12/11, Κυριακή 13/11: 10.00 – 20.00
ΕΙΣΟΔΟΣ: 6 € από 2 ετών
ΧΟΡΗΓΟΙ: Reptilia Nostra, ALPHA BANK, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
΄Οθωνος 100, 145 62 Κηφισιά , Τηλ. 210 8015870