Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 06/03
Η αίσθηση πως η «διατλαντική συμμαχία επέστρεψε» -μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ – επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί στη φετινή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η οποία έγινε σε μια μόλις μέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή αποκλειστικά ηγετών από τη Δύση! Συμμετείχε ο «αφρός» των ελλειμματικών ηγετών, όπως ο… νεαρός Μπάιντεν, η «απερχόμενη» Μέρκελ, οι… γίγαντες Μακρόν και Τζόνσον, καθώς και ο… πολέμαρχος Στόλτενμπεργκ! Α, ναι, ξεχάσαμε τον… Μπιλ Γκέιτς, επίλεκτο μέλος της «επιχειρηματικής κοινότητας» της Δύσης.
«Φέτος πρόκειται για μια αμερικανο-ευρωπαϊκή εκδήλωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Διάσκεψης του Μονάχου και πρώην πρέσβης της Γερμανίας στις ΗΠΑ Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, «για να συντονίσουμε τη δράση μας σε παγκόσμια θέματα όπως το κλίμα, η πανδημία και η τρομοκρατία». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αν αποτύχουμε να κοιτάξουμε κατάματα την Κίνα θα έχουμε ατελείωτα προβλήματα, ατελείωτες τριβές», προσθέτοντας πως «τα συμφέροντά μας όσον αφορά την Κίνα δεν ταυτίζονται εντελώς». Σημειωτέον ότι, τις προηγούμενες φορές είχαν προσκληθεί «για τα μάτια» Κινέζοι και Ρώσοι αξιωματούχοι!
Σύντομα ανέκδοτα
«Η Αμερική επέστρεψε, η διατλαντική συμμαχία επέστρεψε», ήταν τα λόγια του Τζο Μπάιντεν, στο γνωστό μοτίβο τού… διεθνούς ρόλου των ΗΠΑ. «Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μας είναι τεταμένες και δοκιμάζονται, αλλά οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να επαναδεσμευτούν με την Ευρώπη», συμπλήρωσε, δηλώνοντας πίστη στο ΝΑΤΟ και τις αξίες που στηρίζει.
«Η παγκόσμια δυναμική έχει αλλάξει», προειδοποίησε, αλλά η διατλαντική συμμαχία θα παραμείνει ο «ακρογωνιαίος λίθος» του 21ου αιώνα! Η Μέρκελ, που θα μείνει στην Ιστορία επειδή κράτησε… στάσιμη τη χώρα της και την ΕΕ απέναντι στις διεθνείς εξελίξεις, υπογράμμισε τη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα. «Συμφωνώ με τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η Ρωσία εργάζεται για την αποσταθεροποίηση της ΕΕ», είπε, ενώ η σχέση με την Κίνα είναι πιο περίπλοκη, καθώς «από τη μία πλευρά έχουμε να κάνουμε με έναν ανταγωνιστή, αλλά και με μια χώρα που είναι απαραίτητη προκειμένου να λύσουμε προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή».
Ακόμα πιο διασκεδαστικός, ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα απαισιόδοξες τις εκτιμήσεις των τελευταίων χρόνων «για παρακμή της Δύσης» προσθέτοντας πως οι χώρες της Δύσης «συνενώνονται και συνδυάζουν τις τρομερές δυνάμεις και την τεχνογνωσία τους». «Η Αμερική επέστρεψε ανεπιφύλακτα ως ηγέτης του ελεύθερου κόσμου και αυτό είναι φανταστικό», είπε ο Μπόρις Τζόνσον!
Επιστροφή στο παρελθόν
Ως καρικατούρα του 1949, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Α. Καρενμπάουερ χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ να παραμείνουν στη Γερμανία οι Αμερικανοί στρατιώτες που σταθμεύουν εκεί, ως «δέσμευση της Αμερικής προς την ασφάλεια της Ευρώπης, ένα ισχυρό ΝΑΤΟ και μια στρατηγικά ενωμένη Δύση»! «Πρέπει να ανταποκριθούμε δείχνοντας τη δική μας δέσμευση σε αυτόν τον σκοπό, στις αμυντικές δαπάνες μας, στις κοινές στρατιωτικές αποστολές μας στο εξωτερικό, στηνενίσχυση του ΝΑΤΟ και στις ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας», κατέληξε. Ορισμένοι ανεξάρτητοι και αντικειμενικοί σχολιαστές, θυμήθηκαν την αντίστοιχη εκδήλωση του 2007, με τον Πούτιν να δίνει… μαθήματα διεθνούς πολιτικής ανάλυσης, προβλέποντας από τότε τη μονόπλευρη εξέλιξη της Δύσης, υπό τοδόγμα της ρωσοφοβίας! Κανείς δεν πήρε στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις του, με αποτέλεσμα την επιστροφή σε έναν διαφορετικό ψυχρό πόλεμο, όπου πλέον η Δύση δεν έχει τον πρώτο λόγο…